Wat is een intracerebrale bloeding precies?

Een intracerebrale bloeding is een medisch noodgeval, aangezien het sterftecijfer erg hoog is en het veel complicaties kan veroorzaken. In dit artikel leggen we uit hoe het gediagnosticeerd en behandeld wordt.
Wat is een intracerebrale bloeding precies?

Laatste update: 04 juni, 2021

Een intracerebrale bloeding is een ernstige situatie die het leven van iemand in gevaar kan brengen. Het bestaat uit een bloeding in de hersenen. Hierdoor krijgen andere lichaamsdelen geen zuurstof.

Het is daarom de tweede belangrijkste oorzaak van een beroerte. Het probleem is dat de mortaliteit van een intracerebrale bloeding, ondanks de huidige behandelingen, nog steeds erg hoog is.

Bij degenen die erin slagen om te overleven komen bovendien vaker stoornissen voor. De incidentie van deze aandoening neemt toe naarmate je ouder wordt. Leeftijd is echter niet de enige risicofactor. Laten we dit eens wat beter bekijken.

Wat is een intracerebrale bloeding?

Een intracerebrale bloeding, zoals we in de inleiding al noemden, is een bloeding die in de hersenen optreedt. Het veroorzaakt meestal plotseling optredende neurologische defecten en soms zelfs coma.

Dit komt door het gebrek aan bloedtoevoer naar andere delen van de hersenen (Spaanse link), aangezien het bloed zijn reis door de bloedvaten niet voortzet. Het is belangrijk om een onderscheid tussen een intracerebrale en een intracraniële bloeding te maken.

Intracraniële bloedingen omvatten, naast intracerebrale bloedingen, andere die in de schedel optreden, maar niet in het hersenparenchym. Bijvoorbeeld intraventriculaire, subarachnoïdale, subdurale en epidurale bloedingen.

Intracerebrale bloeding is een van de belangrijkste oorzaken van een beroerte. In feite schatten experts dat bijna 15% van alle beroertes door deze aandoening wordt veroorzaakt. Het heeft bovendien een hoog sterftecijfer, vooral in de eerste dagen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is een TIA of miniberoerte en hoe stel je het vast?

Gerelateerde symptomen

Vrouw houdt haar pijnlijke hoofd vast

Zoals we zojuist hebben uitgelegd, wordt een intracerebrale bloeding meestal met een neurologisch defect geassocieerd dat abrupt optreedt. Afhankelijk van de oorzaak van de bloeding kan deze zeer snel (binnen één tot twee uur) of langzamer verlopen. De symptomen variëren afhankelijk van het getroffen gebied.

Net als bij ischemische beroertes, komt krachtverlies in de ene helft van het lichaam vaak voor. Met andere woorden, als de bloeding aan de rechterkant van de hersenen heeft plaatsgevonden, dan zullen de linkerbenen en armen worden aangetast.

Het is normaal dat dezelfde kant gevoeligheid verliest of dat er tintelingen verschijnen. Het kan ook de spraak of het vermogen om taal te begrijpen beïnvloeden. Een aantal mensen verliest het gezichtsvermogen aan één oog (Spaanse link).

Hoofdpijn, braken, bewustzijnsverlies en zelfs coma zijn veelvoorkomende symptomen. Hoofdpijn en braken gaan als gevolg van de intracerebrale bloeding zelf meestal met een verhoogde intracraniale druk gepaard.

De belangrijkste oorzaken van een intracerebrale bloeding

Deze aandoening kan om verschillende redenen optreden. Leeftijd is een van de meest relevante factoren. De incidentie neemt toe naarmate je ouder wordt en is hoger bij mannen dan bij vrouwen.

De belangrijkste onderliggende oorzaak is een hoge bloeddruk of hypertensie. Dit komt doordat de hersenslagaders, die klein van formaat zijn, erg gevoelig zijn voor een verhoogde druk.

Op dezelfde manier kan trauma een intracerebrale bloeding veroorzaken. Dit is een van de redenen waarom het vaker bij ouderen voorkomt, die de neiging hebben om te vallen.

Een andere oorzaak is cerebrale amyloïde angiopathie (Spaanse link). Het is een ziekte die uit de opeenhoping van bepaalde eiwitten in de wanden van de slagaders van de hersenen bestaat. Het veroorzaakt terugkerende bloedingen, omdat de slagaders kwetsbaarder worden.

Bloedaandoeningen, met name stollingsstoornissen, vergemakkelijken de ontwikkeling van intracerebrale bloedingen. In de meeste gevallen worden ze echter door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals anticoagulantia veroorzaakt.

Ze kunnen ook jongeren treffen. Zo verhoogt het gebruik van drugs als cocaïne of amfetamine het risico. Op dezelfde manier zijn arterioveneuze misvormingen een andere relatief veelvoorkomende oorzaak.

Behandeling

Een intracerebrale bloeding is een medisch noodgeval. Als je aan enig symptoom of teken lijdt, dan dien je onmiddellijk medische hulp in te roepen. Het eerste dat artsen doen, is de patiënt stabiliseren. Zoals bij elke andere bloeding, is het essentieel dat de patiënt niet in shock raakt.

Intubatie is ook vaak nodig, omdat het ervoor zorgt dat de patiënt voldoende kan ademen. Op dezelfde manier kunnen bloedplaatjesconcentraten of vers ingevroren plasma worden toegediend om het bloeden te stoppen. Dit wordt aangegeven als de patiënt anticoagulantia heeft gebruikt.

Zoals de MSD Manual uitlegt (Spaanse link), helpt vitamine K ook bij het verminderen van bloedingen bij deze patiënten. Bij ernstige hypertensie zijn bloeddrukmedicatie aangewezen. Dit is echter erg gevoelig, omdat een te grote verlaging van de bloeddruk de schade kan verergeren.

De patiënt kan zelfs een operatie nodig hebben, die uit het afnemen van het opgehoopte bloed bestaat om intracraniële hypertensie te verminderen. Medische professionals gebruiken het in gevallen waarin de bloeding progressieve neurologische achteruitgang heeft veroorzaakt of als het de hersenstam aantast.

Mogelijke complicaties en prognose

Man krijgt therapie na beroerte

Zoals we hierboven vermeldden, heeft een intracerebrale bloeding een hoog risico op sterfte. In feite schatten experts dat het sterftecijfer ongeveer 40% is (Spaanse link). Mensen die overleven kampen bovendien vaak met langdurige problemen.

De meeste complicaties komen voort uit de uitbreiding van de bloeding of het oedeem dat eromheen ontstaat. Vanwege de schade aan het hersenweefsel zelf door het ontbreken van bloedtoevoer. De patiënt kan epileptische aanvallen krijgen en communicatieproblemen en problemen met het gezichtsvermogen krijgen.

Daarnaast hebben overlevenden vaak ernstige hoofdpijn en verlies van gevoel en mobiliteit. Hoewel de prognose slecht is, varieert deze afhankelijk van de ernst van de bloeding.

Hoe dan ook, de meeste patiënten hebben therapie nodig. Revalidatietherapieën kunnen de spraak of mobiliteit helpen verbeteren of de patiënt helpen om andere functies terug te krijgen.

Een intracerebrale bloeding is ernstig

Iedereen die dit soort bloeding overleeft, moet met bepaalde aspecten rekening houden. Vanaf dat moment moeten ze bijvoorbeeld hun bloeddruk onder controle houden. Het is belangrijk dat ze een gezonde levensstijl aannemen om een nieuwe episode te voorkomen.

Ouderen met een hoge bloeddruk lopen een zeer hoog risico op bloedingen. Ze moeten daarom het risico op vallen minimaliseren en hun medicatie onder controle houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hemorragia intracerebral – Enfermedades cerebrales, medulares y nerviosas – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 16, 2021, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/accidente-cerebrovascular-acv/hemorragia-intracerebral
  • Beaumont, C., et al. “Ceguera cortical como forma de presentación de hemorragia subaracnoidea.” emergencias 18 (2006): 174-177.
  • Martínez, Ángel Miguel Santos, et al. “Hemorragia cerebral.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 8.2 (2016): 241-62.
  • Nogueira, Raquel, et al. “Angiopatia Amiloide Cerebral.” Revista de Medicina e Saúde de Brasília 1.2 (2012).
  • Piña, Rigoberto Gonzales, and Daniel Alfredo Landinez Martinez. “Epidemiología, etiología y clasificación de la enfermedad vascular cerebral.” Archivos de Medicina (Manizales) 16.2 (2016): 495-507.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.