Wat is een TIA of miniberoerte en hoe stel je het vast?

Een lichte beroerte negeren houdt gevaren in. Want het kan de voorbode zijn van een groter probleem. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een cerebro-vasculair accident.
Wat is een TIA of miniberoerte en hoe stel je het vast?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De uitdrukking “miniberoerte ” wordt vaak gebruik om te verwijzen naar een Transiënt Ischemic Accident (TIA). Maar wat is een TIA of miniberoerte eigenlijk?

Een TIA of miniberoerte is een voorval dat veroorzaakt worden door een verstopping van de bloedtoevoer naar de hersenen. Ze kunnen een waarschuwing zijn dat er sprake is van veel gevaarlijkere problemen.

Zoals de naam al doet vermoeden, omschrijft men dit soort fenomeen als “transiënt” wat kortstondig betekent. Het blijft immers niet langere tijd duren.

Maar dit betekent niet dat we niet voor onszelf moet zorgen. Want dit symptoom is een waarschuwing van een mogelijk cerebro-vasculair accident (CVA).

Het verschil tussen een miniberoerte en een CVA is eigenlijk de duur. Beide voorvallen zijn uitermate gevaarlijk. Maar de tweede vorm kan leiden tot een aanzienlijke verlamming of zelfs tot overlijden.

Het probleem is dat beide aandoeningen hoge risico’s met zich meebrengen als je niet onmiddellijk medische hulp zoekt.

Algemene symptomatologie

TIA of mini beroerte
  • Een persoon heeft het gevoel alsof één kant van zijn gezicht “slaapt.” Het kan ook gebeuren dat één oog ontstoken is. Dan is het mogelijk dat hij of zij lijdt aan een miniberoerte.
  • Duizeligheid en intense hoofdpijn blijven toenemen. Deze signalen moeten je onmiddellijk waarschuwen.
  • Al deze symptomen kunnen ook gepaard gaan met een verzwakking van de ledematen en moeilijkheden om te spreken.

Maar het ernstigste waarop je beducht moet zijn, is dat deze symptomen dezelfde zijn als de symptomen van CVA. Uiteraard vereisen beide aandoeningen medische hulp.

Deze tijdelijke verstoring kan zich in minder dan een uur voordoen of in de loop van een volledige dag. Maar wat betreft de duur van een miniberoerte bestaat er geen norm. Het is bij elk geval anders.

Het is dus erg belangrijk dat je hier tijdig op reageert. Want als je geen aandacht schenkt aan de signalen, dan kan het dodelijk zijn.

Oorzaken van een TIA of miniberoerte

Alles wat een tijdelijke onderbreking van de bloedtoevoer naar de hersenen veroorzaakt wordt beschouwd als een waarschijnlijke oorzaak.

  • Bloedklonters zijn één van de oorzaken die dit soort gebeurtenissen kunnen veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de klonters in staat zijn de slagaders zodanig te blokkeren dat het bloed niet langer naar de hersenschors kan stromen.
  • Dit creëert een aanzienlijke daling in de bloeddruk. Deze daling kan een ongewenst Transient Ischemic Accident veroorzaken. Dit gevaar is een gevolg van het dunner worden van de slagaders.
  • De ontsteking van de bloedvaten en aandoeningen als diabetes en bloedarmoede zijn ook mogelijke oorzaken van cerebrale ischemie.

Om die reden is het belangrijk dat je bewust bent van alle factoren die kunnen leiden tot dit type achteruitgang van de bloedsomloop.

Verborgen ongelukken

TIA of mini beroerte

Sommige mensen ervaren alleen acute hoofdpijn. Ze lossen het op door een pil te nemen.

Maar in vele gevallen van kortstondige cerebrale ischemie voelden patiënten alleen dit symptoom. Dit is een opvallend gegeven dat men vaak vastgesteld heeft.

Bevolkingsgroepen met risico op TIA of miniberoerte

Omtrent miniberoerten bestaat er nog een andere onjuiste overtuiging. Namelijk dat het alleen oudere mensen overkomt.

Maar de werkelijkheid is dat we vanaf de leeftijd van vijfenvijftig meer voorzorgsmaatregelen moeten beginnen te nemen. Want er bestaan vele gevallen waar jongere mensen dit soort problemen ondervinden.

Dit zijn onder andere de mensen die een risico lopen op een miniberoerte:

  • Rokers
  • Zwaarlijvige mensen
  • Diabetici
  • Mensen met een familiegeschiedenis met beroertes

Dit toont aan dat een gezonde levensstijl van groot belang is. Want het is de beste manier om te vermijden dat deze gevaarlijke symptomen en de effecten van een miniberoerte optreden.

TIA of miniberoerte voorkomen

TIA of mini beroerte

In het algemeen wijst alles erop dat een vetarm dieet volgen en tabak vermijden de beste manieren zijn om een miniberoerte te vermijden.

Ook aerobic is een geweldig idee omdat het de inwendige bloedsomloop bevordert.

Sommige wetenschappelijke onderzoeken beweren dat het dagelijks nemen van een aspirine het risico op deze cerebro-vasculaire ongelukken vermindert.

Het is waar dat deze pil een redelijk snel preventief effect heeft op het lichaam. Daarom raadt men je aan aspirine te nemen om te vermijden dat je na het optreden van een miniberoerte een CVA krijgt.

Samengevat is het belangrijk dat je de signalen, de risico’s en de gevolgen kent van een TIA of miniberoerte. Want wat misschien begint als een beetje duizeligheid, kan uiteindelijk iets veel ernstiger blijken als je er niet voor zorgt.

Als je vermoedt dat je dit soort symptomen ervaart dan is het beste wat je kan doen om zo vlug mogelijk naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gaan.

Want elke minuut telt. De gevolgen van dit cerebrale ongeluk kunnen veel minder ernstig zijn als het op het juiste moment behandeld wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.