7 Maatregelen om het risico op een beroerte te verminderen

De bevolkingsgroep die het meeste risico loopt op een beroerte, zijn mannen. Bij vrouwen neemt de incidentie sterk toe met de leeftijd. In dit artikel ontdek je een aantal preventieve maatregelen tegen beroertes.
7 Maatregelen om het risico op een beroerte te verminderen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen ontoereikend wordt of wordt afgesneden. Als gevolg daarvan kunnen neuronen beschadigd raken of zelfs afsterven. Om dit te voorkomen, zijn hier enkele maatregelen om het risico op een beroerte te verminderen.

Volgens een studie gepubliceerd door het Journal of Neurology (Engelse link), zijn mannen de bevolkingsgroep die het grootste risico lopen om een beroerte te krijgen. Bij vrouwen neemt de incidentie echter sterk toe met de leeftijd.

Volgens het Spanish Journal of Cardiology (Spaanse link)  is deze ziekte zelfs de eerste specifieke doodsoorzaak bij vrouwen in Spanje. Waar bestaat de ziekte uit? Hoe verminder je het risico dat je eraan lijdt? Lees verder om de antwoorden op deze vragen te ontdekken!

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een cerebrovasculaire aandoening die de bloedvaten aantast die de hersenen van bloed voorzien. Een beroerte treedt op wanneer een bloedvat breekt of verstopt raakt door een stolsel of een ander deeltje.

Zoals in een artikel in het MSD-handboek wordt beschreven, krijgt een deel van de hersenen als gevolg van deze breuk of verstopping niet de bloed-, zuurstof- en glucosestroom die het nodig heeft. Het gevolg is dat de zenuwcellen in het aangetaste hersengebied geen zuurstof krijgen. Daardoor kunnen ze niet functioneren en sterven ze binnen een paar minuten.

De risicofactoren

Een man houdt een sigaret vast boven een asbak

De meeste beroertes kunnen worden vermeden. Om dit te doen, is het nodig om levensgewoonten aan te nemen die risicofactoren tot een minimum beperken. Volgens het MSD-handboekartikel dat we hierboven aanhaalden, zijn de meestvoorkomende:

  • Hyperlipidemie. Een hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste risicofactoren voor beroertes.
  • Roken. Volgens de Spanish Brain Injury Federation (Spaanse link) wijzen verschillende studies naar nicotine, oxiderende gassen en koolmonoxide die in tabak zitten, als boosdoeners in de directe relatie tussen roken en een verhoogd risico op beroertes.
  • Diabetes. Deze ziekte verhoogt het risico op een beroerte, vooral diabetes type 2.
  • Ouderdom. Driekwart van de beroertes treft patiënten ouder dan 65 jaar, volgens een studie gepubliceerd in Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Spaanse link).
  • Lijden aan hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is de risicofactor die het meest bijdraagt tot beroerte.
  • Te veel alcohol drinken.
  • Ten slotte, familie-erfenis en ras. Iemands risico op een beroerte is hoger als een van zijn familieleden er een heeft gehad.

Maatregelen om een het risico op een beroerte te verminderen

Omdat er toch een aantal risicofactoren zijn, moet je je richten op de factoren die kunnen worden aangepast om het risico op een beroerte te verminderen. We noemen hier enkele van de belangrijkste maatregelen om een beroerte te voorkomen, namelijk de volgende:

1. Het volgen van een gezond dieet

Gezonde voedingsmiddelen, noten, zalm, avocado en olijven

Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vermeldt, draagt een gevarieerde en gezonde voeding, vooral gericht op zout- en vetarme voedingsmiddelen, bij tot de preventie van diabetes en hartziekten, naast andere aandoeningen.

Daarom moet je naast vis ook fruit, groenten en volkoren granen in je voeding opnemen. Het is raadzaam om een voedingsdeskundige te raadplegen om een specifiek dieet voor jouw persoonlijke behoeften te krijgen.

2. Sporten

Een studie gepubliceerd door het tijdschrift Neurology in 2012 (Spaanse link) geeft aan dat het belangrijk is om regelmatig te sporten om de risicofactoren voor een beroerte te verminderen. Je hoeft alleen maar matig te bewegen. Een uur per dag lopen is zelfs al genoeg, hoewel intensieve lichaamsbeweging of sporten deze voordelen kunnen versterken.

3. Stoppen met roken

Stoppen met roken is een van de essentiële vereisten om te voorkomen dat je een beroerte krijgt. Hoewel dit een uitdagend proces is voor veel mensen, bieden verschillende zorgverzekeraars advies van onschatbare waarde aan en ook hulp bij het bereiken van dit doel.

4. Je bloeddruk in de gaten houden

Het is noodzakelijk om je bloeddruk op een gezond niveau te houden. Een hoge bloeddruk is namelijk een belangrijke risicofactor voor een beroerte.

Dit artikel kan je ook interesseren:
De effecten van roken op je geestelijke gezondheid

5. Je cholesterol onder controle houden

Ook een gezond cholesterolgehalte is een van de sleutels tot het vermijden van beroertes. In dit verband geeft de Hartstichting aan dat een hoog cholesterolgehalte, hypercholesterolemie, een cholesterolgehalte is van meer dan 200 mg/dl.

Volgens een artikel van de Mayo Clinic (Engelse link) moet je bij een te hoog cholesterolgehalte op dieet gaan, aan lichaamsbeweging doen en in sommige gevallen zelfs medicijnen nemen. Natuurlijk moet een medische deskundige dit beoordelen.

Een stethoscope met het label "high cholesterol"

6. Controle van je bloedsuikerspiegel

Ook je bloedsuiker moet binnen de gezonde waarden liggen die door gezondheidsautoriteiten en specialisten worden aanbevolen. Diabetici moeten de behandeling nauwkeurig volgen, zodat ze geen episodes van hyperglykemie krijgen.

7. Verminder je alcoholgebruik

Je alcoholconsumptie moet matig zijn. Je moet het zelfs helemaal vermijden als er een of meer risicofactoren zijn voor het krijgen van een beroerte.

Preventieve maatregelen tegen beroertes: gewoonten zijn de sleutel

Vergeet niet, dat een gezonde levensstijl de risicofactoren voor deze ziekte aanzienlijk vermindert. Daarom verlagen maatregelen zoals een goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging het risico op een beroerte aanzienlijk. Ook het stoppen met roken en drinken maakt veel verschil.

Al deze maatregelen vergen een dagelijkse inzet. Naast de geneesmiddelen die een arts in bepaalde omstandigheden kan aanbevelen, is het de inspanning van elke persoon om gezonder te leven die echt een verschil zal maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.