Coronavirus: beroertes bij jonge volwassenen?

Recente rapporten uit New York City doen vermoeden dat het coronavirus beroertes kan veroorzaken, vooral bij jonge mensen. Er zijn al gevallen gemeld en er zijn verschillende hypothesen.
Coronavirus: beroertes bij jonge volwassenen?

Laatste update: 21 mei, 2020

De COVID-19-pandemie begon eind 2019 in Wuhan, China en teistert nu de wereld. Er komen voortdurend nieuwe gegevens over de ziekte bij. Gezondheidsteams worden alerter op de symptomen en lijken nieuwe bijwerkingen van het virus te ontdekken. Bijvoorbeeld ook de mogelijkheid dat het coronavirus beroertes bij jonge volwassenen kan veroorzaken.

In een verhaal in The Washington Post melden artsen in de Verenigde Staten een toename van beroertes. Verontrustend genoeg komt dit vooral voor bij jonge mensen die met het coronavirus besmet zijn.

Dit draagt bij aan rapporten uit China, waar neurologen uit Wuhan hebben ontdekt dat tot 36% van de patiënten die met SARS-CoV-2 in het ziekenhuis waren opgenomen, enkele neurologische symptomen hadden.

Dit duidt op een mate van betrokkenheid van de ziekte in verband met de hersenen en neuronen. Theorieën over de toename van beroertes bij patiënten met het coronavirus richten zich op drie mogelijke mechanismen:

  • Het neurotropisme van het virus, dat neuronen kan infecteren en in dat kader veranderingen in het centrale zenuwstelsel kan veroorzaken. Dit leidt dan tot neurologische symptomen, waardoor de hersenen in gevaar komen.
  • Coagulopathieën die het gevolg zijn van een infectie door bloedplaatjes en stoornissen in de stollingsfactor.
  • Een cytokine-storm, een zeldzame aandoening die bestaat uit een abrupte reactie van het immuunsysteem, in zijn strijd tegen de infectie. De bijwerkingen zijn onder meer veranderingen in de stolling.

Besmet het coronavirus de hersenen?

Vrouw ruikt aan een doekje

Geurverlies wordt als een neurologisch symptoom van het coronavirus beschouwd, wat het neurotropisme zou bevestigen. We weten dat het coronavirus zich voornamelijk op cellen in de longblaasjes richt. Het dringt bij ze binnen via het ACE2-eiwit, dat als een receptor voor hun oppervlaktespicules fungeert.

We hebben deze receptoren echter ook in andere cellen. Onderzoekers vermoeden daarom dat SARS-CoV-2 ook andere weefsels kan binnendringen, net als via de longen. Wat neuronen betreft, is de virale intrede niet volledig wetenschappelijk door proeven bewezen (Spaanse link). De symptomen van patiënten wijzen echter in die richting.

Het voorkomen van van beroertes bij jonge volwassenen met het coronavirus kan worden opgenomen in de lijst van symptomen en neurologische aandoeningen die bij patiënten zijn geregistreerd. We moeten natuurlijk ook anosmie toevoegen. Het lijdt weinig twijfel dat dit een eerste neurologisch teken is bij asymptomatische mensen.

Het coronavirus kan beroertes bij jonge volwassenen veroorzaken: stollingsproblemen

Rapporten van minder dan een week geleden laten zien dat er gevallen zijn waarin patiënten met COVID-19 defecten in hun bloedstollingssysteem hebben. Deze storingen omvatten coagulopathieën en de detectie van antifosfolipide-antilichamen.

Wanneer iemand deze defecten heeft, ongeacht de onderliggende ziekte, dan is er een hoog risico dat een van hun vitale organen wordt geïnfecteerd. Dit kan bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte veroorzaken.

De mogelijkheid dat patiënten met het coronavirus een beroerte krijgen is dus aanwezig, zelfs als ze jong zijn. Ondanks dat ze een robuust immuunsysteem hebben, kan een volwassene van in de 30 of 40 weinig doen om te voorkomen dat stolling in het bloedsysteem optreedt.

Onthoud dat er twee soorten beroertes zijn: ischemisch en hemorragisch. Bij het eerste type raken bloedvaten door stolsels verstopt. Als gevolg hiervan wordt de irrigatie in één deel van de hersenen onderbroken. Bij de laatste barst er een bloedvat, met vergelijkbare resultaten als bij het eerste type.

Cytokine-storm

Digitale weergave van een beroerte

Drie hypothesen kunnen de beroertes van het coronavirus verklaren: neurotropisme, stollingsfalen en cytokine-stormen. ‘Cytokinestorm’ is een term die in de medische wereld wordt gebruikt om naar een veelvoorkomend proces bij patiënten met sepsis te verwijzen.

Dit zijn mensen met een wijdverspreide infectie in hun lichaam. Dit gaat met een ongecontroleerde reactie van het immuunsysteem gepaard. Cytokinen zijn stoffen die door het menselijke immuunsysteem worden gebruikt om te communiceren.

Over het algemeen doen afweercellen een van de volgende twee dingen. Ze creëren deze cytokinen om een bericht naar andere cellen verder weg te sturen, of ze activeren eiwitten en receptoren. Als dit communicatiemiddel te veel berichten van dit type produceert vanwege een bijzonder krachtige infectie, dan leidt dit tot een enorme inflammatoire activering.

Een cytokinestorm is ernstig en met medicatie moeilijk onder controle te houden (Engelse link). Het is nauw verbonden met de dodelijke slachtoffers van COVID-19 en veel van het onderzoek naar medicijnen wijst naar cytokineremmers.

In een cytokinestorm-scenario zijn neurologische betrokkenheid en beroertes als gevolg van het coronavirus mogelijk. Als er een cytokine-storm uitbreekt, dan zal je lichaam het niet gemakkelijk kunnen voorkomen, zelfs als je jong bent.

Moeten jonge volwassenen zich zorgen maken over beroertes door het coronavirus?

Over het algemeen is de sleutel dus vroege detectie. Artsen die met The Washington Post spraken, zeiden namelijk dat velen te laat kwamen. Dit kwam omdat ze niet naar de dokter wilden en geen risico op het virus wilden lopen. Het probleem was echter dat ze al besmet waren.

Als je symptomen hebt die met een beroerte overeenkomen, wat je ook doet, wacht niet met naar een arts te gaan voor een behandeling. Als je ernstige hoofdpijn hebt, veranderingen in je gezichtsvermogen of tintelingen en verlamming in je gezicht of ledematen, neem dan onmiddellijk contact op met de hulpdiensten.

Het feit dat het coronavirus beroertes kan veroorzaken, is nog maar eens een reden waarom we in deze moeilijke tijden uiterst voorzichtig moeten zijn en ons aan de maatregelen moeten houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.