Wat is diabetische retinopathie precies?

Mensen met diabetes kunnen diabetische retinopathie voorkomen door hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden en door periodiek oculaire fundusonderzoeken te ondergaan. Wat veroorzaakt deze aandoening? We gaan je in dit artikel alle relevante informatie geven.
Wat is diabetische retinopathie precies?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 07 november, 2022

Diabetische retinopathie is een complicatie die bij iedereen met diabetes kan optreden, ongeacht of ze type 1 of type 2 hebben. Hoewel het aantal gevallen is gedaald, om je een statistiek uit Europa te geven, treft het momenteel bijna 15% van de Spanjaarden.

Specifiek schatten experts dat bijna 98% van de patiënten met diabetes mellitus type 1 die meer dan 20 jaar met de ziekte leven, erdoor getroffen worden. In het geval van type 2 is het percentage 20 jaar na de diagnose bijna 60%.

Diabetische retinopathie ontstaat door de schade die diabetes aan de bloedvaten veroorzaakt die het netvlies van bloed voorzien. Het heeft de neiging om mensen te treffen die al lange tijd met diabetes hebben geleefd.

In feite neemt de kans om aan deze aandoening te lijden toe als de bloedsuikerspiegel niet voldoende onder controle is. Op de lange termijn kan deze pathologie tot volledig verlies van het gezichtsvermogen leiden.

We zullen daarom, vanwege het belang ervan, in dit artikel uitleggen waaruit de ziekte bestaat en wat de oorzaken en symptomen zijn, zodat het verschijnen ervan af blijft nemen.

Waaruit bestaat diabetische retinopathie?

Arts voert bloedonderzoek uit

Diabetische retinopathie is een aandoening die door een verslechtering van de visuele gezondheid wordt gekenmerkt. Het komt voor wanneer de bloedsuikerspiegels te hoog en niet onder controle zijn.

Diabetische retinopathie treedt op wanneer de bloedsuikerspiegels gedurende lange perioden hoog en onbeheersbaar blijven. De bloedvaten in het netvlies ondergaan als reactie op de veroorzaakte schade bepaalde veranderingen. Het proces is in verschillende fasen onderverdeeld:

  • Milde niet-proliferatieve diabetische retinopathie. Dit is het vroegste stadium van de ziekte. Kleine ontstekingsgebieden verschijnen in de bloedvaten. Dit zijn microaneurysma’s.
  • Matige niet-proliferatieve retinopathie. Als de pathologie niet wordt gestopt, dan raken sommige bloedvaten verstopt en neemt de ernst toe.
  • Ernstig niet-proliferatief. In dit stadium zijn veel bloedvaten verstopt geraakt. Om deze reden krijgt het netvlies niet voldoende bloeddoorstroming. Het lichaam probeert nieuwe bloedvaten te vormen in een poging de bloedstroom naar het netvlies te behouden.
  • Proliferatieve diabetische retinopathie. Er worden nieuwe bloedvaten gemaakt, maar ze zijn kwetsbaar en vormen zich in het netvlies. Aangezien ze zwak zijn, kan er bloed weglekken en verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken.

Er kan bovendien ook een ontsteking van de macula ontstaan. De macula is een deel van het oog dat bij het visuele proces betrokken is. Deze ontsteking is het gevolg van macula-oedeem, dat in elk van de bovengenoemde stadia van de aandoening kan optreden en blindheid kan veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke remedies voor diabetes type 2

Wat zijn de symptomen van diabetische retinopathie?

Normaal gesproken begint de persoon met de stoornis de symptomen op te merken wanneer de ziekte te ver gevorderd is. Om deze reden moeten alle mensen met diabetes periodieke tests uitvoeren om het netvlies te controleren om dit te voorkomen.

Het is een eenvoudige en pijnloze procedure die oculaire fundus wordt genoemd (Engelse link). Het tijdig detecteren van de pathologie helpt namelijk om de progressie ervan te voorkomen en op die manier het verlies van gezichtsvermogen te stoppen. Naarmate retinopathie vordert, kunnen de symptomen de volgende zijn:

  • Geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen.
  • Slecht zicht ‘s nachts.
  • Problemen om onderscheid tussen kleuren te maken, bovendien kan het zicht wazig worden en zelfs van moment tot moment variëren.
  • In een aantal gevallen verschijnen er vlekken in het gezichtsveld. Het kunnen donkere plekken zijn, wat een van de symptomen van netvliesloslating is.

Netvliesloslating bestaat uit een scheiding van de achterwand van het oog, waaraan onder normale omstandigheden het netvlies is bevestigd. Het is een ernstige en dringende medische complicatie.

Hoe kunnen we deze aandoening voorkomen?

Man krijgt een oogonderzoek

Een tijdige diagnose van diabetische retinopathie is de bepalende factor voor een succesvolle behandeling. Het beheersen van de bloedglucosespiegels is bovendien fundamenteel.

Het is dankzij een reeks eenvoudige maatregelen mogelijk om een groot aantal gevallen van diabetische retinopathie te voorkomen. Ten eerste is het essentieel dat mensen met diabetes regelmatig oogtesten ondergaan.

Er zijn een aantal onderzoeken die aantonen (Engelse link) dat vroege detectie van pathologieën zoals diabetische retinopathie zowel de medische kosten als de kwaliteit van leven van een patiënt kan helpen verbeteren.

Op dezelfde manier is het beheersen van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk van vitaal belang. Een patiënt moet gezonde eetgewoonten aannemen, evenals aan regelmatige matige lichaamsbeweging doen.

In het ideale geval volgt de patiënt de behandelinstructies van de arts. Om er zeker van te zijn dat alles goed is, kun je regelmatig je bloedsuikerspiegel meten. Je moet bovendien giftige gewoonten zoals tabak en alcohol vermijden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom hebben mensen met diabetes een droge mond?

Conclusie

Wanneer de bloedsuikerspiegel gedurende een lange tijd hoog blijft, dan kan dit verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken die het netvlies voeden. Als gevolg hiervan probeert het oog nieuwe bloedvaten te ontwikkelen. Deze zijn echter delicaat en kunnen gemakkelijk bloeden.

Dit veroorzaakt zichtproblemen die geleidelijk erger worden. Dat is dus de reden dat mensen met diabetes bijzondere aandacht aan hun visuele gezondheid moeten besteden. Je moet dus regelmatig je arts raadplegen om je gezondheidstoestand te controleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Duh EJ, Sun JK, Stitt AW. Diabetic retinopathy: current understanding, mechanisms, and treatment strategies. JCI Insight. 2017;2(14):e93751. Published 2017 Jul 20. doi:10.1172/jci.insight.93751
  • Jimenez-Baez, M. V., Marquez-Gonzalez, H., Barcenas-Contreras, R., Morales Montoya, C., & Espinosa-Garcia, L. F. (2015). Early diagnosis of diabetic retinopathy in primary care. Colombia Médica : CM46(1), 14–18. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437282
  • Martínez Rubio, M., Moya Moya, M., Bellot Bernabé, A., & Belmonte Martínez, J. (2013). Diabetic retinopathy screening and teleophthalmology. Archivos de La Sociedad Española de Oftalmología (English Edition)87(12), 392–395. https://doi.org/10.1016/j.oftale.2012.04.016
  • Drakatos, P., Kosky, C., & Williams, A. J. (2012). Diabetic retinopathy [5]. New England Journal of Medicine367(2), 184. https://doi.org/10.1056/NEJMc1205011
  • Fong, D. S., Aiello, L., Gardner, T. W., King, G. L., Blankenship, G., Cavallerano, J. D., … Klein, R. (2004, January). Retinopathy in Diabetes. Diabetes Care.
  • Stewart, M. W. (2010). Pathophysiology of diabetic retinopathy. In Diabetic Retinopathy: Evidence-Based Management (pp. 1–30). Springer New York. https://doi.org/10.1007/978-0-387-85900-2-1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.