Wat is de betekenis van de kleur zwart?

De kleur zwart wordt meestal geïnterpreteerd vanuit donkere, slechte of ongelukkige coördinaten. We laten je alle interpretaties zien die aan deze kleur zijn gegeven.
Wat is de betekenis van de kleur zwart?
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 03 juli, 2023

Zwart is een kleur die mensen onmiddellijk associëren met kwaad, duisternis of pijn. Zwart is het resultaat van de afwezigheid van fotoreceptie van zichtbaar licht. Het wordt beschouwd als een achromatische kleur, net als wit. Laten we eens kijken wat de betekenis is van de kleur zwart en wat rariteiten en kenmerken erover.

De term neger is afgeleid van het Latijnse niger en dit van het Proto-Indo-Europese nekw-t, dat verwijst naar de nacht. Het bestaat al sinds de 12e eeuw, terwijl het in andere talen een soortgelijke connotatie heeft. Hij wordt gemaakt met de combinatie van magenta, geel en cyaan, met resultaten die lijken op wat men zou verwachten van de standaardtoon.

Kenmerken van de kleur zwart

Natuurkundig gezien wordt zwart geïnterpreteerd als de absorptie van alle kleuren. Dat wil zeggen, wanneer het zichtbare licht van deze kleuren de ogen niet bereikt. De mate van absorptie varieert afhankelijk van de eigenschappen. In 2019 creëerden deskundigen van het MIT (Engelse link) het zwartste materiaal dat bekend is, met een lichtabsorptie van 99,995 % vanuit alle hoeken.

Het is een kleur die veel voorkomt in de natuur. We zien het bij het observeren van de nachtelijke hemel en bij sommige dieren en insecten. In tegenstelling tot alle kleuren van het spectrum, inclusief wit, kan zwart onafhankelijk van licht bestaan. Een algemene definitie ervan is dat zwart de afwezigheid van licht is.

Is zwart een kleur?

Er wordt vaak gezegd dat zwart geen kleur is. Natuurkundig gezien is die uitspraak niet helemaal verkeerd. Veel details weglatend, wordt kleur vanuit de natuurkunde geïnterpreteerd als dat bereik van zichtbaar licht dat de mens kan zien en dat zich over het elektromagnetisch spectrum beweegt.

Met andere woorden, kleur is niets anders dan het spectrum dat gezien kan worden van de golflengte van licht.

Als gesteld is dat kleur onafhankelijk van licht kan bestaan en dat het kenmerk ervan juist de afwezigheid van licht is, dan is zwart vanuit natuurkundig oogpunt geen kleur. Natuurlijk kan iedereen het erover eens zijn dat deze stelling vele nuances kent en dat ze afhangt van een zeer strikte definitie van wat kleur is.

Als men uitgaat van één enkele definitie, dan zijn wit of roze ook geen kleuren. Dat komt omdat ze niet voorkomen in de golflengte die voor kleuren is ingedeeld. Een meer empirische en passende definitie is dus dat kleur al het licht en het gebrek daaraan is dat de ogen interpreteren. Volgens dit paradigma is zwart dan een kleur.

Lees meer over kleuren in dit artikel:
Hoe kleuren stemmingen kunnen beïnvloeden

Curiosa over de kleur zwart

Vrouw met zwarte hoed
Zwart is een kleur die, ondanks zijn negatieve connotatie, in verschillende aspecten wordt gebruikt. Een daarvan is mode.

De relatie die de mens heeft met kleur gaat terug tot in de oudheid, lang voordat er zelfs maar sprake was van een besef van kleur. We verzamelen enkele curiosa over de kleur zwart:

  • Een verschijnsel dat Rayleighverstrooiing heet, veroorzaakt het effect dat de hemel overdag blauwachtig is en ‘s nachts donker.
  • Het heelal is bijna geheel zwart. Dit is een merkwaardig feit, tenminste gezien de overvloed aan sterren. We noemen dit de paradox van Olbers.
  • De term zwarte doos zinspeelt op onbekende dingen (de metaforische betekenis kan niet nauwkeuriger).
  • Een zwart gat is een verschijnsel in het heelal dat ontstaat door het instorten van een ster met een bepaalde massa. Het resultaat is een object waarvan de zwaartekracht voorkomt dat zelfs licht eruit kan ontsnappen (daarom kun je ze niet zien).
  • Het woord zwart heeft een ongelukkig tintje: zwarte pest, zwarte maandag (of eender welke dag van de week om te verwijzen naar financiële verliezen), zwarte humor, zwarte markt, zwarte schapen, zwarte arbeid enzovoort.
  • Coco Chanel bedacht de zwarte jurk in 1926. Je kunt het misschien niet waarderen, maar het was een revolutie.
  • De donkere teint is het gevolg van een hogere concentratie melanine aan het huidoppervlak. Dit is een evolutionair effect waarvan het doel is bescherming te bieden tegen ultraviolette stralen.
  • Zwart is in de natuur een teken van gevaar. Slangen, amfibieën en insecten gebruiken het om te waarschuwen voor hun gif of giftigheid.
  • Het is een van de meest voorkomende kleuren in de kunstgeschiedenis. In het Paleolithicum kon je het alleen krijgen uit houtskool of door mangaanoxide te vermalen.
  •  In het Oude Egypte was zwart de kenmerkende kleur van Anubis, de god van de onderwereld.
  • Het gebruik om zwart te dragen als teken van rouw gaat duizenden jaren terug. Het was al populair in Rome in het midden van de 2e eeuw voor Christus.
  • De eerste zwarte inkt om mee te schrijven was het resultaat van bijproducten van vuur. Het werd populairder dan andere vanwege het contrast met de kleur van papyrus, perkament en later wit papier.
  • Hoewel het niet de kleur van de adel was, kreeg het in de 15e eeuw brede bekendheid onder deze groep. Beroemd zijn de portretten van Karel V en Filips II die hem dragen.
  • Er bestaat zoiets als het “stereotype van zwarte kleding”. Het verwijst volgens deskundigen (Engelse link) naar de negatieve vooroordelen die we toeschrijven aan mensen die deze kleur dragen. We zijn geneigd hen te bestempelen als oneerlijk en agressief.
  • Sommige politieke bewegingen zoals het anarchisme gebruikten de kleur zwart als hun vaandeldrager.

We kunnen nog tientallen referenties opnoemen om de betekenis van de kleur zwart te begrijpen. Deze zijn echter voldoende om een glimp op te vangen van het belang ervan. We vinden het nog groter als de interpretatie ervan komt vanuit een psychologisch perspectief.

Wellicht ben je ook  geïnteresseerd in dit artikel:
Welke kleuren passen goed bij je huid, haar en ogen?

Betekenis van deze kleur in de psychologie

Triest kind
De voortdurende vergelijking van zwart met negatieve aspecten zou relevante psychologische gevolgen kunnen hebben, vooral in rassenkwesties.

Zoals we hierboven vermeldden, heeft de kleur zwart in het algemeen meestal negatieve psychologische coördinaten. Hoewel er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is, is het een feit dat deze kleur bepaalde negatieve connotaties heeft. Sommige studies (Engelse link) hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat mensen de neiging hebben de kleur zwart te associëren met immoraliteit en lichamelijke en geestelijke vervuiling.

Op hun beurt geven deskundigen (Engelse link) aan dat de kleur zwart geassocieerd wordt met stemmingen als droefheid, angst, woede en woede. Ten slotte melden sommigen (Engelse link) dat proefpersonen met een depressie de neiging hebben te sympathiseren met de kleur zwart en bruin. Ondanks dit alles is het heel belangrijk op te merken dat de interpretatie altijd afhangt van de context.

Inderdaad kan de associatie soms positief zijn. Volgens studies (Engelse link) associeert men  zwart in zakelijke omgevingen met rationaliteit, argumenten en waarheidsgetrouwe feiten. Daarom gebruikt men het zoveel op deze niveaus, of het nu gaat om pakken, auto’s, accessoires, decoratie enzovoort. Het maakt een psychologische impact, dat wil zeggen.

De betekenis ervan in verschillende culturen

Op dit punt heb je aspecten van de betekenis van de kleur zwart geleerd waarvan je je helemaal niet bewust was. Om je een expert in deze kleur te laten worden, laten we je achter met zijn betekenis in verschillende culturen:

  • De Egyptenaren beschouwden de kleur zwart als een teken van vruchtbaarheid en overvloed.
  • Zwart was een kleur alleen voor ambachtslieden in het oude Rome.
  • Het is een centrale kleur in beelden en keramiek van beschavingen over de hele wereld.
  • De Benedictijnse monniken gebruikten het als teken van nederigheid.
  • Gedurende een groot deel van de Middeleeuwen associeerde men het met kwaad en zonde.
  • Tijdens en na de Franse Revolutie kreeg de kleur zwart een waardering van hoog aanzien.
  • In Japan is zwart een symbool van ervaring (naast vele andere betekenissen).
  • Het was tot voor kort een overheersende kleur in militaire uniformen.

Sommigen associëren de kleur zwart in principe met negatieve aspecten. Maar in het algemeen hangt het af van de context. Zoals met alle andere kleuren onderschatten sommigen van ons de invloed ervan als we hem niet helemaal negeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.