Voeding om de vruchtbaarheid te verhogen volgens de wetenschap

Heeft je dieet invloed op de vruchtbaarheid? De wetenschap zegt van wel. We vertellen je waarom en hoe je je voedingspatroon moet verbeteren.
Voeding om de vruchtbaarheid te verhogen volgens de wetenschap
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 01 april, 2023

Voeding om de vruchtbaarheid te verhogen is door de jaren heen een belangrijk onderwerp geweest. Het is bekend dat slechte eetgewoonten, een lage consumptie van bepaalde voedingsstoffen, en het innemen van gifstoffen het voortplantingsvermogen van mensen kunnen aantasten.

Dat gezegd hebbende, moeten degenen die geïnteresseerd zijn in zwanger worden – zowel vrouwen als mannen – hun dieet veranderen, naar behoren geadviseerd door een specialist. Er zijn echter enkele algemene aanbevelingen die iedereen kan toepassen. In het volgende artikel bekijken we voorbeelden van voeding om de vruchtbaarheid te verhogen.

Wat is onvruchtbaarheid?

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert onvruchtbaarheid als een ziekte van het voortplantingssysteem (Engelse link). Het kan mannelijk of vrouwelijk zijn, met als gevolg de onmogelijkheid om zwanger te worden.

Er zijn twee gradaties van onvruchtbaarheid. Primaire onvruchtbaarheid is wanneer er geen zwangerschap kan worden bereikt, terwijl secundaire onvruchtbaarheid het onvermogen is om een zwangerschap te bereiken na een eerdere conceptie.

Er kunnen vele oorzaken zijn, zowel aan de mannelijke als aan de vrouwelijke kant. Het is bekend dat milieu- en leefstijlfactoren dit probleem beïnvloeden. Daaronder speelt voeding een belangrijke rol. Aandoeningen als overgewicht, obesitas of ondergewicht zijn frequente oorzaken.

Een ander artikel over hetzelfde onderwerp:
15 vruchtbaarheidsmythen die specialisten vaak horen

Waarom beïnvloedt voeding de vruchtbaarheid?

Gezonde eetgewoonten
De consumptie van voedingsmiddelen die een bron zijn van omega 3-vetzuren, antioxidanten en micronutriënten heeft positieve effecten op de reproductieve gezondheid.

De lichamelijke factoren die doorgaans de vruchtbaarheid beïnvloeden zijn de volgende:

 • Ouder zijn.
 • Polycysteus ovarium syndroom.
 • Obesitas.
 • Aandoeningen van het voortplantingssysteem.
 • Hormonale problemen.
 • Het volgen van diëten met onevenwichtige voedingsstoffen.
 • Stress.
 • Zittende levensstijl.
 • Gebruik van drugs, tabak en alcohol.

Een studie (Spaanse link) gepubliceerd in het tijdschrift Hospital Nutrition concludeerde dat een overmatige inname van verzadigde vetten, transvetzuren en dierlijke eiwitten schadelijk kan zijn voor de vruchtbaarheid. Daarentegen zou een regelmatige inname van complexe koolhydraten, vezels, enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-3 vetzuren gunstig kunnen zijn.

Wat betreft de overvloedige inname van vetten en het ontstaan van vetweefsel dat zwaarlijvigheid veroorzaakt, kan dit veroorzaakt (Engelse link) worden door hormonale onbalans. Met name bij vrouwen neemt leptine toe en stijgt de testosteronconcentratie, waardoor progesteron afneemt.

Bij mannen gebeurt het omgekeerde. Progesteron neemt toe en testosteron neemt af, en beide hormonen worden in verband gebracht met hun vruchtbaarheid. Op zijn beurt doet zich een extra probleem voor – insulineresistentie.

Als glucose niet in de cellen kan komen, scheidt de alvleesklier meer insuline af. Als gevolg daarvan is er een daling in de productie van eicellen, en hun kwaliteit neemt af. Bij mannen neemt de kwaliteit van spermatozoa af.

De rol van micro- en macronutriënten

Ondervoeding kan ook leiden tot onvruchtbaarheid. Dit komt omdat een laag gewicht problemen veroorzaakt tijdens het ovulatieproces, volgens onderzoek gepubliceerd in de Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.

Tekorten aan micronutriënten en macronutriënten, evenals een dieet met weinig antioxidanten, kunnen een invloedrijke factor zijn bij onvruchtbaarheid. In dit verband bleek uit een onderzoek bij dieren (Engelse link) dat een vetrijk dieet, toegepast gedurende 9 weken, de beweeglijkheid van het sperma verminderde.

In feite werd hun voortplantingsvermogen aangetast omdat ze een verhoogde DNA-fragmentatie vertoonden. De resultaten toonden ook een verhoogde aanwezigheid van vrije radicalen.

Daarom concludeerden de onderzoekers dat een slecht dieet leidt tot oxidatieve stress en DNA-schade. Meer onderzoek bij mensen is echter nodig.

Lees hier meer over het onderwerp:
Zeven redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen

Welk soort dieet bevordert de vruchtbaarheid?

Vrouw maakt een salade
Plantaardige eiwitten, evenals koolhydraten met een lage glycemische index, worden in verband gebracht met een grotere vruchtbaarheid.

Koolhydraatconsumptie, vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige, en consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetten zijn gunstig voor de reproductieve gezondheid. Ook de consumptie van vitamines als foliumzuur, B12, D, C, E en A bevordert de vruchtbaarheid.

Wat betreft koolhydraten is het duidelijk dat koolhydraten met een lage glycemische index hiervoor het meest effectief zijn. Ondertussen suggereert onderzoek (Engelse link) dat plantaardige eiwitten het risico van ovulatiegerelateerde problemen verminderen. (Engelse link)

Ook is gebleken (Engelse link) dat mannen met een hogere serumconcentratie omega 3 een betere spermakwaliteit hebben. Omega 3-suppletie kan ook het testosterongehalte verlagen en de insulineresistentie verbeteren bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom.

Essentiële micronutriënten

Wat betreft vitaminen is bekend dat foliumzuur problemen tijdens de zwangerschap kan helpen voorkomen, maar er zijn ook aanwijzingen (Engelse link) dat het bijdraagt aan de hoeveelheid en kwaliteit van het sperma. Hetzelfde geldt voor vitamine B12, zoals sommige studies (Engelse link) aangeven

In het geval van vitamine A wijzen studies (Engelse link) op de volgende voordelen:

 • Helpt bij de synthese van geslachtshormonen.
 • Neemt deel aan de vorming van sperma.
 • Beschermt de eicel en het sperma tegen oxidatieve schade.
 • Vergemakkelijkt de innesteling van de bevruchte eicel.

Vitamine D, zo blijkt uit onderzoek (Engelse link), bevordert de synthese van het voortplantingshormoon antimüllerian, dat wordt gebruikt om de vrouwelijke vruchtbaarheid te meten, omdat het ingrijpt in de ovariële reserve. Bij mannen wordt het bij een tekort in verband gebracht met een laag testosteron.

Tot slot helpen vitamine C en E volgens studies (Engelse link)bij het tegengaan van oxidatie van zowel sperma als eicellen.

Waarop letten bij voeding om de vruchtbaarheid te verhogen?

Zoals blijkt uit een studie (Engelse link) in Frontiers in Public Health zijn de inname van voedingsmiddelen en reproductieve gezondheid nauw met elkaar verbonden. Daarom moeten de volgende aanbevelingen in praktijk worden gebracht:

 • Verhoog de consumptie van voedselbronnen met antioxidanten, zoals gele, rode en paarse vruchten en groenten. Ten minste 5 porties per dag of 400 gram worden aanbevolen.
 • Versterk de inname van vitamine E en foliumzuur met noten. Een handvol of 30 gram per dag is voldoende.
 • Verhoog de inname van plantaardige eiwitten. Ongeveer 3 of 4 wekelijkse porties peulvruchten zoals onder andere sojabonen, bonen, linzen en kikkererwten. Elke portie vertegenwoordigt 60 tot 80 gram (ongeveer 3 oz) rauw.
 • Consumeer koolhydraten met een lage glycemische index, zoals peulvruchten en volle granen.
 • Eet 2 of 3 porties vis, zoals zalm, makreel, sardines en tonijn, die omega 3 bevatten. Elke portie moet ongeveer 230 gram zijn.
 • Consumeer een foliumzuursuppletie onder toezicht van een specialist.
 • Eet forel, runderlever en eieren, vooral de dooier, die bronnen van vitamine D zijn.
 • Versterk met vitamine C, vitamine E en vitamine A supplementen, volgens de aanwijzingen van specialisten.

Evenzo wordt aanbevolen de consumptie van transvetten, verzadigde vetzuren en dierlijke eiwitten te verminderen. Natuurlijk altijd onder toezicht van een gezondheidsdeskundige.

Het is mogelijk de vruchtbaarheid te verhogen door voeding

Vruchtbaarheidsproblemen hebben meerdere oorzaken die door een arts moeten worden geëvalueerd. Toch is het bewezen (Engelse link) dat voeding een rol ten goede of ten kwade speelt bij deze aandoening.

Daarom is het raadzaam een voedingsdeskundige te raadplegen en een dieet in te voeren dat de hormonale balans en andere factoren in verband met de reproductieve gezondheid bevordert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brewer CJ, Balen AH. The adverse effects of obesity on conception and implantation. Reproduction 2010;140(3):347-64.
 • Santiago Brugo-Olmedo, M.D.*, Claudio Chillik, M.D., Susana Kopelman, M.D. Definición y causas de la infertilidad. Rev Colomb Obstet Ginecol vol.54 no.4 Bogotá Oct./Dec. 2003
 • Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Protein intake and ovulatory infertility. Am J Obstet Gynecol 2008;198(2):210.e1-210.e7
 • Panth N, Gavarkovs A, Tamez M, Mattei J. The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018 Jul 31;6:211. doi: 10.3389/fpubh.2018.00211. PMID: 30109221; PMCID: PMC6079277.
 • Delimaris I, Piperakis S. The importance of nutritional factors on human male fertility: A toxicological approach. Journal of Translational Toxicology 2014;1:52-9.
 • Mendiola J, Torres-Cantero AM, Vioque J, Moreno-Grau JM, Ten J, Roca M, et al. A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil Steril 2010;93(4):1128-33.
 • Najafipour R, Moghbelinejad S, Aleyasin A, Jalilvand A. Effect of B9 and B12 vitamin intake on semen parameters and fertility of men with MTHFR polymorphisms. Andrology 2017;5(4):704-10.
 •  Pludowski P, Holick MF, Pilz S, Wagner CL, Hollis BW, Grant WB, et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality-a review of recent evidence. Autoimmun Rev 2013;12(10):976-89.
 • Bakos HW, Mitchell M, Setchell BP, Lane M. The effect of paternal diet-induced obesity on sperm function and fertilization in a mouse model. Inter J Androl 2011;34(5):402-10ieta-y-fertilidad/
 • Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak, Anna Maria Rychter, Agnieszka Dobrowolska, Iwona Krela-Kaźmierczak, Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects, Advances in Nutrition, Volume 12, Issue 6, November 2021, Pages 2372–2386, https://doi.org/10.1093/advances/nmab068

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.