Wat zijn de beste peulvruchten om aan je dieet toe te voegen?

Regelmatige consumptie van peulvruchten heeft veel voordelen voor de gezondheid van hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Ken je de beste peulvruchten voor je gezondheid? Vandaag willen we de eigenschappen van de beste peulvruchten met je delen, zodat je niet aarzelt om ze een vast onderdeel van je dieet te maken.
Wat zijn de beste peulvruchten om aan je dieet toe te voegen?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 29 maart, 2022

Regelmatige consumptie van peulvruchten heeft verschillende voordelen vanuit voedingsoogpunt. Door hun bijdrage aan voedingsvezels, eiwitten en antioxidanten zijn peulvruchten een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen om een gezonde voeding aan te vullen. Maar weet jij wat de beste peulvruchten zijn?

Hoewel veel mensen peulvruchten niet regelmatig consumeren, hebben alle soorten peulvruchten interessante eigenschappen die de moeite waard zijn om van te profiteren. Bovendien zijn ze heel veelzijdig in de keuken en kunnen ze in tientallen bereidingen verwerkt worden. Probeer ze zeker eens uit!

De beste peulvruchten om aan je dieet toe te voegen

Linzen

Linzen

Linzen zijn een bron van energie voor het lichaam, dankzij hun hoge gehalte aan complexe koolhydraten. De assimilatie van deze macronutriënt kan de regulering van de bloedsuikers bevorderen en bijdragen tot verbetering van de lichamelijke en geestelijke productiviteit.

Anderzijds zijn ze rijk aan vetvrije eiwitten, in tegenstelling tot eiwitten die van dierlijke oorsprong zijn. Ze zijn ook rijk aan vezels, die de spijsvertering kunnen helpen verbeteren.

Daar kunnen we nog aan toevoegen dat:

 • Linzen bevatten B vitamines, die de activiteit van het zenuwstelsel en de hersenen helpen reguleren.
 • Hun gehalte aan selenium en ijzer kan het risico op bloedarmoede (Engelse link) verminderen. Het is de moeite waard op te merken dat je, om de opname van het ijzer in deze peulvrucht te bevorderen, ze kunt vergezellen van drankjes die vitamine C bevatten of van groene groenten en tomaten.
 • Naast het bovenstaande moet opgemerkt worden dat linzen een belangrijke bron zijn van polyfenolen (Engelse link), antioxidante stoffen die oxidatieve schade en vrije radicalen bestrijden.

We weten dat je dit ook graag zult lezen:
3 recepten met linzen om thuis van te genieten

Sojabonen

Sojabonen springen er uit op de lijst van beste peulvruchten vanwege hun fantastische bijdragen aan onze gezondheid. Ze zijn een voedingsmiddel dat, volgens de Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link), koolhydraten, eiwitten en vetten levert, vooral meervoudig onverzadigde vetten. Ze zijn ook een bron van vitaminen, mineralen, en antioxidanten.

 • Vanwege hun fyto-oestrogeen gehalte zijn sojabonen zeer aan te bevelen voor vrouwen die in de menopauze komen. In feite kunnen hun isoflavonen de symptomen verminderen die met deze fase gepaard kunnen gaan.
 • Ze hebben ook een belangrijke concentratie eiwitten met een hoge biologische waarde. In feite worden ze beschouwd als een geschikte vervanger voor vlees.
 • Bovendien zijn sojabonen goed om hoge bloedsuikerspiegel  en cholesterolgehalte te verlagen (Engelse link).
 • Soja levert niet zo veel calcium als zuivel. De soja isoflavon, genisteïne genaamd, lijkt echter de botafbraak te remmen en kan oestrogeen-achtige effecten hebben op het behoud van botten.

Tuinbonen

"<yoastmark

Tuinbonen komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië, maar worden nu over de hele wereld geoogst. Ze worden gekenmerkt door hun hoge watergehalte, en zijn een bron van complexe koolhydraten en aminozuren.

 • Door hun kalium- en fosforgehalte zijn bonen bondgenoten in het tegengaan van vocht vasthouden en ontstekingen.
 • Ze bevatten ook vitaminen (A, B1, B2, B3, B6, B9 en C) en mineralen zoals kalium, fosfor, calcium en natrium, die het immuunsysteem kunnen versterken en bepaalde ziekten helpen voorkomen.
 • Hun voedingsvezels kunnen ook de afvoer van overtollig cholesterol bevorderen, terwijl ze ook de gezondheid van lever en hart- en bloedvaten ten goede komen.

We denken dat dit artikel je ook zal bevallen:
Vier maaltijden die je kunt maken met bonen uit blik

Bonen

Bonen zijn een van de oudst bekende voedingsmiddelen. Er wordt zelfs gezegd dat ze al in 7.000 v. Chr. in Mexico verbouwd werden. Tegenwoordig zijn ze echter bijna overal ter wereld te vinden.

 • Op voedingsgebied vallen bonen op omdat ze een geweldige bron zijn van vezels en vitaminen en mineralen die kunnen bijdragen tot een betere spijsvertering en cardiovasculaire gezondheid.
 • Ze bevatten ook een interessante dosis foliumzuur.
 • Bonen kunnen ook geweldige bondgenoten zijn om overgewicht tegen te gaan, omdat ze weinig calorieën leveren en het lichaam zouden helpen een optimaal energieverbruik te hebben.

Kikkererwten

Kikkererwten zijn een van de beste peulvruchten om aan je dieet toe te voegen

Er zijn veel redenen om kikkererwten onder de aandacht te brengen bij de beste peulvruchten voor je dieet. Ze zijn niet alleen veelzijdig voedsel, maar kikkererwten vormen ook een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen voor het lichaam.

 • Hun gehalte aan vetzuren kan de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen, omdat ze de regulering van hoog cholesterol en bloeddruk kunnen bevorderen.
 • Kikkererwten leveren ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels, die de darmmotiliteit kunnen verbeteren.
 • Ze kunnen ook het immuunsysteem versterken, want ze bevatten B-complex vitamines, vitamine C en E, calcium, zink, en magnesium.

Erwten

Tenslotte zijn erwten ongetwijfeld een van de beste peulvruchten. Hun regelmatige consumptie levert belangrijke voedingsstoffen aan het lichaam en ondersteunt de preventie van sommige ziekten. Het beste kun je ze licht gekookt consumeren, want als ze te veel gekookt worden, verliezen ze veel van hun eigenschappen.

 • Hun hoge vezelgehalte kan helpen hoge suiker- en cholesterolgehalten onder controle te houden. Daarom worden erwten meestal aanbevolen voor het dieet van iedereen met een hart- en vaatziekte.
 • Ook kunnen erwten zwakte en ochtendmoeheid bestrijden, dankzij hun rijkdom aan vitaminen en sporenelementen.

Heb je al de beste peulvruchten geprobeerd? Nu je weet wat ze zijn, zorg dan dat je ze vaker in je keuken klaarmaakt. Bedenk dat ze perfect zijn voor soepen, stoofschotels, salades, en vele andere recepten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.