Welke kleuren passen goed bij je huid, haar en ogen?

Colorimetrie is een wetenschap die verschillende kleurencombinaties bestudeert. Dankzij dit wetenschapsgebied kun je ontdekken welke kleuren je goed staan op basis van je huid, haar en ogen.
Welke kleuren passen goed bij je huid, haar en ogen?

Laatste update: 14 maart, 2021

Weet jij welke kleuren het beste bij je huid, haar en ogen passen? Enkele gepersonaliseerde tips kunnen je helpen je uiterlijk te verbeteren en het meeste uit je imago te halen. In het artikel van vandaag vertellen we je daarom alles wat je moet weten om erachter te komen welke kleuren je goed staan.

Ben je blond? Brunette? Roodharig? Of misschien is je haar zwart of grijs… Hoe zit het met je ogen? Zijn ze donker of licht van kleur? En wat voor huidtype heb je? Ontdek in dit artikel hoe je de beste kleuren kiest waardoor je vervolgens je natuurlijke schoonheid naar voren brengt.

Welke kleuren passen goed bij je als we naar je huid, haar en ogen kijken?

Waarom voelen we ons zo lekker in bepaalde kleuren en hebben we het gevoel dat andere kleuren ons verdrietig en saai doen lijken? Wist je dat iedereen bepaalde kleuren heeft die beter passen bij hun huid, haar en ogen? En dat zien we niet alleen als we in de spiegel kijken… anderen zien het ook.

Colorimetrie is de wetenschap die de meting van kleuren bestudeert en methoden ontwikkelt om de perceptie van kleur te kwantificeren. Daarom hebben onze waarnemingen een wetenschappelijke basis die ons uiterlijk beïnvloedt. Dit kan erg handig zijn als het gaat om bijvoorbeeld het kiezen van make-up, kleding en zelfs onze haarkleur.

Hoe kun je bepalen welke kleuren je goed staan?

Welke kleuren passen goed bij je huid, haar en ogen

Om te beginnen heeft je intuïtie je waarschijnlijk al geholpen te beseffen dat sommige tinten je beter staan dan andere. Het is net zo eenvoudig als verschillende kleding aantrekken en in de spiegel kijken hoe je eruitziet. Verder hebben waarschijnlijk meer dan één persoon je wel eens iets gezegd zoals “die jurk staat je goed!

Tegelijkertijd moet je weten dat er een colorimetrische test is die ons nauwkeurigere informatie geeft. Het is ook eenvoudig en effectief en het is gebaseerd op je oogkleur, huidskleur en de natuurlijke kleur van je haar.

Wat is jouw seizoen?

Colorimetrie verdeelt kleuren in de 4 seizoenen van het jaar: lente, zomer, herfst en winter. Om erachter te komen welke reeks kleuren je goed staat, moet je ook rekening houden met bepaalde aspecten van je gezicht.

Op basis van deze classificatie weet je vervolgens welke kleuren het beste bij je ogen, haar en huid passen. Daarnaast ontdek je ook welke tinten je moet vermijden. Hieronder geven we daarom enkele tips, over hoe je je plaats in dit kleurclassificatiesysteem kunt ontdekken.

Lente

Blond haar en blauwe ogen

Allereerst hebben mensen die in de lentecategorie vallen een tere huidskleur die varieert van roze tot crème. Het bevat tonen als perzik en ook een huid met sproeten. Verder hebben deze mensen het vaak moeilijk om een kleurtje te krijgen. Hun ogen kunnen grijs, blauw, lichtgroen en hun haar donkerbruin, blond, roodachtig of lichtbruin zijn.

  • Kleuren die je goed staan: blauw, turquoise, lichtpaars, pasteltinten, felle tinten.
  • Kleuren die je niet goed staan: grijs, graniet, fuchsia, wit.

Zomer

De volgende op de lijst is de zomer. Mensen in deze categorie zijn mensen met een bleke tot roze huidtint. Ze kunnen donkerblond, bruin of grijs haar hebben. Hun ogen zijn lichte tinten blauw of groen.

  • Kleuren die je goed staan: pastelkleuren, lichtgeel, paars, mauve.
  • Kleuren die je niet goed staan: oranje, beige, groengeel, aardetinten.

Herfst

Welke kleur past bij een gebruinde huid

Op de derde plaats hebben we de herfstcategorie, die mensen omvat met een lichtbruine of gebruinde huid, die ook een beetje gelig kan zijn. Hun ogen zijn bruin, variërend van honing tot donkerbruin. Hun haar kan koperkleurig, rood, donkerbruin of roodachtig zijn.

  • Kleuren die je goed staan: aardetinten, beige, oranje, goud, brons, donkerbruin.
  • Kleuren die je niet goed staan: koude tinten zoals grijsachtig blauw, grijs, blauwgroen en wit.

Winter

Tot slot zijn we aangekomen bij het laatste seizoen: winter. Mensen in deze categorie hebben een bleke huid die wat roze-achtig of zelfs bruin is. Ze hebben blauwe ogen, of zelfs zwart tot donkerbruin. Hun haar is donkerbruin, zwart, of zelfs heel lichtblond. Hun tinten zijn wat we beschouwen als koele tinten.

  • Kleuren die je goed staan: koele, intense tinten met contrasten, zoals zwart, marineblauw, rood, roze, zilver, wit, fuchsia, geel en groen.
  • Kleuren die je niet goed staan: oranje tinten, beige, goud.

Dus, tot welk seizoen van het jaar behoor jij? Nu je het weet kun je bepalen welke kleuren je goed staan en die je natuurlijke schoonheid door laten schijnen. Bovendien weet je bij welke kleuren je weg moet blijven. Vergeet echter natuurlijk je eigen persoonlijke voorkeuren en stijl niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.