Hoe je rood haar mooi kunt houden

Als je een haarkleur kiest, moet je weten wat je moet doen om je haarkleur mooi te houden. In dit artikel leer je wat je moet doen om voor je rode haren te zorgen!
Hoe je rood haar mooi kunt houden

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Rood is een hele speelse en energieke kleur. Dit geldt voor alle tinten. Dit is dan misschien ook de reden dat rode tinten ook iets rebels en verleidelijks uitstralen. Helaas is het niet makkelijk om voor rood haar te zorgen. In dit artikel leggen we je echter uit hoe je rood haar mooi kunt houden.

Rood haar heeft wat extra verzorging nodig. Rode tinten vervagen namelijk snel, waardoor het haar er doffer en minder stralend uit gaat zien. Vandaag laten we je zien hoe je dit kunt voorkomen en hoe je je rode haar levendig houdt. Laten we eens kijken naar hoe je dit voor elkaar krijgt!

Hoe je rood haar mooi kunt houden

1. Kies een tint die bij je huidskleur past

kies een tint die bij je huidskleur past

Als rood niet je natuurlijke haarkleur is, raden we je aan om de kapper te vragen hoe je rood haar mooi kunt houden.

Het verven van je haar is een kunst, dus het is belangrijk om een tint te kiezen die bij je huidskleur past. Om te achterhalen wat je huidskleur precies is, moet je eerst weten of je de tint van je huid warm of koud is. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je oogkleur en natuurlijke haarkleur.

Mensen die van nature rood haar hebben, hebben vaak een koude huidskleur. Daarnaast hebben ze ook vaak sproetjes. Als je voor een natuurlijke look gaat, is het goed om hier ook rekening mee te houden.

Als jouw huidskleur koud is en je ook sproetjes hebt, zal rood je waarschijnlijk goed staan. Dit betekent echter niet dat mensen met een andere huidskleur niet met rode haartinten kunnen experimenteren tot ze de goede hebben gevonden. 

Voor iedereen bestaat er wel een geschikte roodtint. Hier volgen een aantal tips voor verschillende soorten huidskleuren: 

 • Lichte ogen en lichte huidskleur: oranje, lichte koperkleuren en chocoladetinten zijn het mooist bij deze karakteristieken.
 • Lichtbruine/gebruinde huid: kersrood en bordeauxrood zien er goed uit.
 • Donkere huid: de kleur van mahoniehout en rode wijn zien er goed uit als je een donkere huid hebt.

2. Gebruik de juiste producten

Na iedere wasbeurt wordt geverfd haar een beetje doffer. Je kunt dit voorkomen door je haar op de juiste manier te behandelen.

Als je wilt dat je haar er langer mooi uit ziet, is het een goed idee om te zoeken naar een pH-neutrale shampoo zonder sulfaat. Daarnaast is het natuurlijk ook een goed idee om te zoeken naar haarproducten die speciaal voor rood haar zijn bedoelt.

Geverfd haar is droger dan ongeverfd haar. Dit is dan ook de reden dat föhns en stijltangen het haar kunnen beschadigen en een doffe uitstraling kunnen geven. Om deze dofheid te voorkomen, is het belangrijk om je haar voldoende te hydrateren. Probeer te zoeken naar producten die zijn bedoeld voor het hydrateren en verzorgen van rood haar.

3. Was rood haar om het mooi te houden

het haar op een speciale manier wassen

De molecuulgrootte van rode haarverf zorgt er vaak voor dat het haar niet volledig gepenetreerd wordt. Dit is dan ook de reden dat deze verf sneller vervaagt dan andere haarkleuren. Als je wilt weten hoe je rood haar mooi kunt houden, is het belangrijk om dit te onthouden. Wees dus voorzichtig en was het haar niet te vaak!

4. Volg de instructies goed op

Het is belangrijk om je aan de instructies op de verpakking te houden. Dit is een manier om rood haar langer mooi te houden. Als je je haar bijvoorbeeld rood verft, is het belangrijk om je haar voor de komende twee dagen niet te wassen. 

5. Kam je haar voordat je gaat slapen

Misschien kam je je haar al voordat je gaat slapen, maar jouw rode haar geeft je alleen meer reden om dit te doen. Gekleurd haar heeft drie karakteristieken. Gekleurd haar is:

 • dunner
 • beschadigd
 • zwakker

Deze drie karakteristieken kunnen er voor zorgen dat je haar sneller in de klit raakt. Om dit te voorkomen, is het goed om ervoor te zorgen dat je voor het slapengaan je haar kamt. Doe dit dan met een grote, platte kam.

6. Voorkom stress om rood haar mooi te houden

Er zijn inwendige problemen die ervoor kunnen zorgen dat je haarzakjes verzwakken, wat vervolgens voor haaruitval kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • stress
 • veroudering
 • vermoeidheid
 • hormonale veranderingen
 • slecht dieet

Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je haar dunner wordt en haar volume verliest. Dit zorgt er eveneens voor dat het haar geen haarverf vast kan houden. Het is daarom erg belangrijk om gezond te blijven en je stressniveau onder controle te houden.

7. Volg een gezond en gebalanceerd dieet

Naast het volgen van een gezond en uitgebalanceerd dieet, is het ook een goed idee om zo nu en dan supplementen in te nemen die het haar voeden. Je koopt deze meestal in capsules en ze leveren snel resultaat.

Je kunt bijvoorbeeld multivitamines innemen, in de drie maanden nadat je je haar hebt geverfd. Daarna neem je een korte pauze van ongeveer een maand.

Let erop dat je supplementen drie stoffen bevatten die je haar sterk en gezond houden:

8. Gebruik natuurlijke haarverf

gebruik natuurlijke haarverf om rood haar mooi te houden

Als je van je rode haren houdt en ervoor wilt zorgen dat het mooi blijft, kun je ook wat natuurlijke middelen gebruiken om je rode tinten te behouden. Als je bijvoorbeeld felrood haar hebt, kun je na iedere wasbeurt wat rode thee in je haar masseren. 

Hoewel het normaal is om je haarkleur iedere maand bij te werken met wat extra haarverf, kun je er ook voor kiezen om voor een natuurlijk alternatief te kiezen. Zo kun je de chemische verf vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.