Acht slechte gewoonten die de gezondheid van je haar aantasten

Heb jij één van deze gewoonten? Als je merkt dat je er één of meer van hebt, probeer ze dan zo vlug mogelijk te corrigeren. Op die manier zal je haar geen last van de gevolgen hebben.
Acht slechte gewoonten die de gezondheid van je haar aantasten
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je sterk en glanzend haar wil, onthoud dan de verschillende verzorgingstips die verder gaan dan het gebruik van bepaalde producten. In deze blog bespreken we acht slechte gewoonten met een invloed op je haar.

Er bestaan vele behandelingen die je kunnen helpen om de gezondheid van je haar weer leven te geven. Je levensstijl heeft echter ook een invloed op het uiterlijk van je haar.

Bepaalde gewoonten kunnen ernstige aftakeling van het haar veroorzaken. Dat komt omdat ze kunnen leiden tot:

 • uitdroging
 • een verlies van voedingsstoffen
 • bepaalde problemen die moeilijk op te lossen zijn

Helaas zien vele mensen deze gewoonten over het hoofd. Ze denken nooit dat die gewoonten misschien de oorzaak zijn van de gezondheidsproblemen van hun haar.

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van acht slechte gewoonten. Het zijn de ergste gewoonten voor de gezondheid van je haar. Je kan ze dus beter vermijden.

Lees verder en ontdek over welke gewoonten we het hebben!

Acht slechte gewoonten

1. Roken

Roken is schadelijk voor je haar

Regelmatig sigaretten roken heeft niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid van de luchtwegen. Dit is één van die acht slechte gewoonten die ook het haar aantasten.

Roken laat immers de aanwezigheid van gifstoffen in je bloedstroom stijgen. Het heeft een negatief effect op de huid en het haar.

Dit zijn enkele gevolgen:

Wil je hierover meer weten, lees dan ook dit artikel:
Hoe kan je succesvol stoppen met roken? Gebruik deze strategieën

2. Stress

Stress beïnvloedt de gezondheid van het haar

Stress heeft een rechtstreekse invloed op je emotionele gezondheid. Het kan op lichamelijk en psychologisch vlak leiden tot verstoring van het evenwicht.

 • Eén van de gevolgen van stress is dat het haar zwakker wordt.

Gestreste mensen kunnen ook buitensporig haarverlies ervaren. Ze kunnen bovendien last hebben van ernstige uitbarstingen van roos of het vroegtijdig optreden van grijs haar.

3. Het haar opbinden terwijl het nat is

Nat haar opbinden kan schade toebrengen

Dit is nog één van die acht slechte gewoonten waaraan weinig mensen denken. Vele vrouwen hebben immers de gewoonte hun haar op te binden terwijl het nog nat is. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht onschadelijk. Het kan echter soms tot problemen leiden die moeilijk op te lossen zijn.

 • Een natte hoofdhuid en nat haar zijn gevoelig voor schimmels en roos. Die treden op als het haar niet genoeg tijd krijgt om te drogen.
 • Soms kan deze situatie ook de haarwortels verzwakken en uitermate veel haarverlies veroorzaken.

4. Je haar met heet water  wassen

Heet water is slecht voor het haar

Soms is koud water gewoon te koud om te verdragen. Dan moet je een echt hete douche nemen. Als dit echter een steeds terugkerende gewoonte is, dan kan je je haar aanzienlijk beschadigen.

 • Hoge temperaturen openen de poriën van de hoofdhuid. Dit tast de gezondheid van het haar en van de haarzakjes aan.
 • Na enkele dagen verandert dit de normale aanmaak van oliën. Dit kan leiden tot buitensporige droogheid.

5. Te veel blootstelling aan de zon

Vermijd te veel blootstelling aan de zon

Dit behoort ook tot de acht slechte gewoonten die we willen bespreken. Net als de huid moet je ook het haar beschermen tegen de effecten van de zon. Misschien merk je de schade niet.

 • Ultraviolet (UV) stralen kunnen echter het uiterlijk van het haar aantasten. Het kan ook het vermogen van het haar beïnvloeden om op een normale manier te groeien.
 • Langdurige blootstelling aan de zon zonder bescherming zorgt ook voor meer verlies in kracht en elasticiteit.

Het is dus belangrijk dat je een hoofddeksel draagt zodat je de invloed van deze gewoonte tot het minimum kan beperken.

6. Het gebruik van haardrogers en stijltangen

Gebruik haardrogers en stijltangen niet te vaak

We betwijfelen niet dat deze middelen je kunnen helpen om in enkele minuten de perfecte haarstijl te verwerven. Overdreven gebruik van haardrogers en stijltangen is echter één van de voornaamste oorzaken van beschadiging van het haar.

 • Ze beschadigen de beschermende laag rond de haarstrengen. Deze toestellen tasten hun inwendige structuur aan.
 • Regelmatig gebruik veroorzaakt ook droogheid en gespleten haarpunten.
 • Het leidt ook tot andere problemen die ervoor zorgen dat je haar er levenloos uitziet.

Ook dit is een handig artikel:
9 tips om gespleten haarpunten te voorkomen

7. Te vaak het haar kleuren

Veel haarkleuringen beschadigen het haar

Een haarkleuring kan je uiterlijk volledig veranderen. Ja, het zal er aanvankelijk fantastisch uitzien. Hoe goed is het echter om je haar regelmatig te kleuren?

Het haar kleuren houdt een agressief chemisch proces in. Het kan je haar tot zeven schakeringen lichter maken. Na verloop van tijd stapelt echter ook de schade zich op.

 • Eigenlijk mag je je haar niet meer dan vier keer per jaar kleuren. Doe het ook altijd onder toezicht van een deskundige.

8. Krabben op je hoofdhuid

Dit is één van de acht slechte gewoonten die sommige mensen hebben. Zonder enige reden krabben ze de hele dag door aan hun hoofdhuid. Dit kan een gevolg van stress zijn. Het kan ook te maken hebben met een verstoring van het evenwicht in de zuurgraad.

 • Het probleem met deze gewoonten is dat het de levende cellen binnenin de haarwortels beïnvloedt.
 • Door voortdurend te krabben wordt de schade nog groter.

Is de oorzaak roos of een huidziekte, dan is het essentieel dat je een specialist raadpleegt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sola-Ortigosa, J., Sánchez-Regaña, M., & Umbert-Millet, P. (2009). Psoriasis del cuero cabelludo. Actas Dermo-Sifiliograficas. https://doi.org/10.1016/S0001-7310(09)71901-5
 • Contet-Audonneau, N. (2005). Tiñas del cuero cabelludo. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(05)70338-X
 • Hernanz Hermosa, J. M., Minano Medrano, R., Garcia Morras, P., & Longo Imedio, I. (2000). Alopecia total del cuero cabelludo. Acta Pediatrica Espanola.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.