Hoe kleuren stemmingen kunnen beïnvloeden

Kleuren kunnen de stemming beïnvloeden. Zo verhoogt volgens de chromotherapie oranje ons energieniveau, en ook de bloedstroom naar de hersenen, wat mentale activiteit zou bevorderen.
Hoe kleuren stemmingen kunnen beïnvloeden
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je draagt je kleding vaak zonder erbij stil te staan dat je keuze invloed kan hebben op wat de mensen om je heen van je kunnen denken. Maar verbazingwekkend genoeg kunnen kleuren stemmingen beïnvloeden – bij jou en bij andere mensen.

Wanneer onze ogen naar een voorwerp kijken, komt de weerkaatste golflengte van het licht via het hoornvlies binnen en stimuleert dan de cellen van het netvlies. Zodra de cellen door het licht geprikkeld zijn, sturen ze boodschappen door de oogzenuw.

De hersenen maken dan een beeld van de boodschappen die ze ontvangen. Maar deze beelden worden ook geïnterpreteerd in het licht van onze ervaringen of in verband gebracht met vroegere ervaringen.

Zo zien we de wereld om ons heen. Een wereld vol beelden en kleuren (Engelse link), die ons gewaarwordingen van smaak, plezier, genot of ongenoegen brengen. Laten we eens nagaan hoe kleuren stemmingen kunnen beïnvloeden.

Leer hoe kleuren stemmingen kunnen beïnvloeden

1. Rood

Vrouw in het rood

Rood is de kleur met de langste golflengte in het lichtspectrum. Omdat het veel aandacht trekt, wordt het gebruikt in allerlei verkeersborden over de hele wereld.

In dit verband kunnen we bij onderzoek naar optica opmerken dat de rode en gele kleuren van de vlag van Spanje in de achttiende eeuw zo gekozen werden, zodat ze van verre te zien was en de aandacht van schepen op zee trok, en niet verward werd met vlaggen van andere naties.

Anderzijds wordt beweerd dat rood sterke lichamelijke en emotionele reacties kan bevorderen. Gebruik je deze kleur, dan trek je de aandacht van mensen en breng je een gevoel van passie en energie over.

Volgens de resultaten van een studie over chromatische emoties, die de waarneming van kleuren analyseert aan de hand van de reacties die ze oproepen en hun verband met modeconsumptie, associeert 55% van de mensen rood met opwinding.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Kleurenpsychologie: wat is het?

2. Geel

Vrouw in het geel

Geel is de moeilijkste kleur voor het menselijk oog en de hersenen om te ontcijferen. Daardoor kan te veel geel in een kamer of omgeving mensen misselijk maken en zelfs hoofdpijn veroorzaken. Men beweert dat blootstelling aan geel de mentale activiteit kan bevorderen en de spierkracht kan verhogen. Er zijn momenteel echter geen wetenschappelijke gegevens of onderzoek om dit te staven.

Het kan de concentratie verhogen. Vandaar dat het in notitieboeken gebruikt wordt, wat mensen kan helpen als ze studeren. Het is een aandachtstrekker, want men gelooft dat het vrolijk en optimistisch is.

3. Blauw

Hoe kleuren zoals blauw stemmingen kunnen beïnvloeden

Blauw wordt beschouwd als sober, ontspannend, en professioneel. Daarom zijn veel kamers in blauw ingericht, omdat deze kleur een ontspannend effect op mensen kan hebben.

Het kan ook een toestand van droefheid opwekken als iemand blauw als koud en afstandelijk ervaart. Fysiologisch is aangetoond dat blootstelling aan blauw de stofwisseling verlaagt, en de polsslag en ademhalingsfrequentie tot onder het normale peil verlaagt.

4. Groen

Deze kleur zit in het midden van het lichtspectrum en is erg populair in ziekenhuizen, omdat ze een zorgzame en gezonde omgeving schept. Dit komt omdat het een sterke band met de natuur heeft. Het is de kleur die het gemakkelijkst door het oog verwerkt wordt.

Het schept een ontspannend effect. Dat is terug te zien in de beroemde “groene kamers.” Dit zijn geconditioneerde en speciale kamers voor mensen die op televisie gaan, omdat het ze kalmeert voor ze het podium betreden. Hoe het ook zij, groen brengt vertrouwen, vrede, veiligheid en controle over.

5. Oranje

In de chromotherapie wordt oranje gebruikt om de longfunctie te verbeteren en het energieniveau te helpen verhogen, zo beweert men. Fysiologisch is waargenomen dat het de bloedstroom naar de hersenen verhoogt, wat de mentale activiteit kan verhogen.

6. Bruin

Bruin heeft een sterk evolutionair geheugen in onze hersenen, omdat het voeding suggereert. Deze kleur wordt geassocieerd met warmte en comfort. Het kan mensen helpen zich meer op hun gemak en zelfverzekerd te voelen.

7. Wit: de zuiverste van alle kleuren

Een sneeuwwitte bruidsjurk

Dit wordt beschouwd als een schone en steriele kleur. Daarom is het een populaire kleur in de medische wereld. Het is een kleur die men associeert met netheid en onschuld. Je kunt het gebruiken om vriendelijkheid, hoop, en een goede indruk over te brengen in sollicitatiegesprekken, vergaderingen, enz. Als je wilt dat mensen je meer vertrouwen, kan het dragen van wit een begin zijn.

Ga niet weg zonder gelezen te hebben:
6 kledingtips voor de moeder van de bruid(egom)

Conclusie over kleuren

Tot besluit: kleuren hoef je niet alleen te gebruiken als chromotherapie voor jezelf. Je kunt ze ook gebruiken om het gedrag en de houding van anderen te beïnvloeden. Zal dit, nu je dit weet, invloed hebben op wat je kiest te dragen of te kopen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aktekin D, Şimaşek Y. A new model for chromotherapy application. Color Research and Application. 2012. https://doi.org/10.1002/col.20658
  • Melgosa M. El color en los símbolos. Opt. Pura Apl. 2006; 39 (4): 365-364.
  • Padrini F, Lucheroni M. Cromoterapia. Barcelon: De Vecchi Ediciones, 2016.
  • Peláez Becerra, Sonia M, Gómez Gómez, Paula, & Becerra, Miguel A. (2016). Emociones cromáticas: análisis de la percepción de color basado en emociones y su relación con el consumo de moda. Anagramas -Rumbos y sentidos de la comunicación-, 14(28), 83-96.
  • Shpagina, L. A., Abramovich, S. G., Drobyshev, V. A., Panacheva, L. A., Titskaya E, Reshetova G. Complex use of naphthalane and nonselective chromotherapy in gonarthrosis treatment in rolling stock workers. Meditsina Truda i Promyshlennaia Ekologiia. 2016.
  • Yousuf Azeemi S, Raza S. A critical analysis of chromotherapy and its scientific evolution. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2005; https://doi.org/10.1093/ecam/neh137
  • Zelanski P, Fisher M. Color. Madrid: Tres cantos, 2001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.