Hoe met de kleur geel te decoreren

Met de kleur geel decoreren fleurt een ruimte op en maakt elke woon- of werkomgeving levendiger, optimistischer en vrolijker. Het artikel van vandaag bevat enkele tips over hoe je de kleur geel in je interieur kunt gebruiken.
Hoe met de kleur geel te decoreren

Laatste update: 09 augustus, 2022

Volgens de psychologie van kleur is het met de kleur geel in je interieur decoreren een geweldige manier om gevoelens van vreugde, enthousiasme, plezier, originaliteit en vertrouwen op te wekken. Over het algemeen is het een uitstekende optie om een ruimte in huis tot leven te brengen.

Deze kleur past goed bij andere kleuren en verfrist elke omgeving. Het is bovendien momenteel in de wereld van design en mode behoorlijk trendy, hoewel je moet weten hoe je het correct moet toepassen om er het maximale effect uit te halen.

Ten eerste hoef je niet de meest levendige tint geel te gebruiken. Het is zelfs het beste om in je slaapkamer en woonkamer met meerdere variaties en tinten te spelen. Tinten zoals grijs, blauw en zelfs lila combineren hier geweldig mee. Lees verder om alles te weten te komen over het decoreren met de kleur geel om van een speciale kamer te creëren!

Redenen om met de kleur geel te decoreren

Alleen de echte durfals denken er ooit aan om de kleur geel in hun interieur te gebruiken. Toch is het altijd goed om een beetje risico te nemen. Deze kleur past zich echter echt aan alle seizoenen aan en dus kan het gebruik ervan als accent voldoende zijn om een totaal andere draai aan al je kamers te geven. Nog niet overtuigd? Nou, dan zijn hier nog enkele redenen om het te doen!

De kleur geel voegt helderheid toe

Donkere kamer

Is er een donkere ruimte in je huis of kantoor die je op wilt fleuren? Geel is misschien wel de sleutel om het met behoud van een zekere mate van verfijning leuk te maken. Deze kleur is eigenlijk gewoon ideaal om een donkere omgeving op te fleuren.

Heb je naar een slecht verlichte ruimte in je huis zitten staren en heb je er geen oplossing kunnen vinden? Geel is dan misschien net wat je nodig hebt om de kamer op te vrolijken.

Het is vreugdevol

Kamers waar neutrale kleuren de boventoon voeren zijn heel gebruikelijk. Dit is precies waar deze kleur centraal zou staan om in een kleine ruimte wat vreugde te brengen. Het kan grijze, witte en zwarte tinten versterken. Probeer het uit en zie hoe gezellig het wordt.

Het is aanpasbaar

Een van de voordelen van decoreren met geel is dat het behoorlijk veelzijdig is. Je kunt het dus in zowel warme als koude omgevingen gebruiken. Het is bovendien geweldig voor kinderkamers, maar ook voor werkruimtes.

Het straalt persoonlijkheid uit

Geel is een levendige kleur die aan elke ruimte een eigen persoonlijkheid geeft. Wees niet bang om met je interieur origineel en innovatief te zijn, elk moment is net zo goed als het andere als het om het opnemen van enkele gele elementen gaat. Deze prachtige kleur trekt de aandacht en maakt je ruimtes helder en glanzend.

Het is gemakkelijk te vinden

Geloof het of niet, je kunt tegenwoordig veel gele decoratieve objecten vinden. Van bloempotten tot grote meubelen in klassieke of minimalistische stijl. Selecteer ze naar smaak of behoefte, Misschien kun je zelfs ergens wel een goede deal vinden!

Het is ideaal voor kinderen

De gele kleur bevordert creativiteit en vreugde bij kinderen, dus het is geweldig voor hun kamers. Elk decoratief geel element kan daarom hun creatieve kant stimuleren. Over het algemeen zal het optimisme opwekken.

Er zijn veel tinten om uit te kiezen

Er zijn inderdaad meer dan honderd tinten geel en ze kunnen allemaal je humeur verbeteren. Probeer een mosterdtint als je nog steeds niet verkocht bent aan een levendige kleur. De waarheid is dat je altijd een tint kunt vinden die het beste bij je omgeving en smaak past, en het is een geweldige manier om een nieuwe sfeer te creëren.

Sleutels om met de kleur geel te decoreren

Nu je over de voordelen van decoreren met deze o zo levendige kleur hebt gehoord, zou je ook de belangrijkste sleutels moeten kennen om het in je omgeving op te nemen. De kleur hoeft niet het hele huis over te nemen. Een klein accent is voldoende om een ruimte uniek te maken.

*

1. Balans

Je moet als het om woondecoratie gaat deze kleur in evenwicht houden, dus laat het in je werk- of thuisomgeving niet de overhand krijgen. Je wilt harmonie, dus zorg ervoor dat je combinatie van decoratieve elementen niet te agressief is.

2. Mix en match de kleur geel met neutrale kleuren

Deze kleur voegt een zomerse sfeer toe, dus mix het niet met andere even levendige kleuren, probeer daarvoor de neutrale kleuren te gebruiken. De meest aanbevolen om te mixen en matchen zijn:

  • Een rustgevend grijs.
  • Blauw in elke tint.
  • Groene tinten, maar niet de intense middentonen.
  • Paars, werkt beter in de middentonen dan de zachte en moet goed in balans zijn.
  • Bruin geeft soberheid en een avant-garde touch.
  • Hout is niet per se een kleur, maar de lichte en medium soorten gaan goed samen met geel.

3. Benadruk specifieke stukken

Heb je een vaas of een decoratief stuk dat speciaal voor je is en wil je deze benadrukken? Verf het dan gewoon geel, het zal als een licht in de kamer zijn. Veel binnenhuisarchitecten plaatsen elementen, zoals dekens, kussens of vazen van deze kleur, om de omgeving tot leven te brengen. Overdrijf het echter niet.

4. Let op de chromatische paletten met de kleur geel

De chromatische paletten zijn de set bestaande kleuren en tonaliteiten (behalve zwart of wit omdat dit niet echt kleuren zijn). Geel heeft er een grote verscheidenheid van die je kunt gebruiken.

Het is belangrijk om aandacht aan het palet te besteden dat je gaat kiezen, zodat het bij de bestaande tinten in je interieur past. Mix bijvoorbeeld geen ‘kuikentjes geel’ met sterke tinten, maar hou het bij medium tot donkere tinten.

5. Durven is essentieel

Keuken met de kleur geel

Geel lijkt misschien een nogal gewaagde kleur te zijn, maar het is eigenlijk overal te vinden. Gebruik het dus in je interieur als je niet bang bent om risico’s te nemen en je iets nieuws in je huis wilt proberen. Elke kamer of hoek kan een beetje geel gebruiken, dus begin met het plaatsen van enkele kleine elementen en kijk hoe het zich aanpast aan wat je al hebt.

6. Wees voorzichtig met de hoeveelheid van de kleur geel

Geel is een kleur die je automatisch doet glimlachen en je een gezellig gevoel geeft, maar overdrijf het niet. Gebruik het als accent in gordijnen, schilderijen, vazen of kussens. Schilder er niet een hele kamer mee, tenzij je het leuk vindt om in een banaan te leven.

Decoreer zonder angst met de kleur geel

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is welk deel van een ruimte je wilt benadrukken. Je kunt bijvoorbeeld de middelste muur in je slaapkamer schilderen, maar ook een levendige deken over het bed leggen om het in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Het hangt allemaal af van waar je echt voor gaat.

Voeg tot slot, om het veilig te spelen, andere kleuren toe, zoals grijs, bruin of een houtstructuur. Vraag natuurlijk advies aan een binnenhuisarchitect om te weten hoe je het meeste kunt halen uit wat je al hebt. Het doel is dat je je op je gemak voelt. Grijp je kans en gebruik de kleur van het seizoen in je ruimte!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • García, J. “Psicología del color.” (2017).
    • Conde, Dominga González, and Encarnación Sueiro Domínguez. “Uso del color en la infancia.” Revista De Estudios E Investigación En Psicología Y Educación (2017): 085-088.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.