Oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen

Vertrouwen opbouwende oefeningen verbeteren de individuele en groepsprestaties. In dit zeer interessante artikel zullen we er vijf delen.
Oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen

Laatste update: 31 mei, 2021

Zelfvertrouwen is een uiterst belangrijk aspect van onze geestelijke gezondheid. Zonder zelfvertrouwen kun je je gespannen voelen in nieuwe of groepsomgevingen. Daarom moeten oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen worden overwogen in groepsverband. Het is namelijk cruciaal om je op je gemak te voelen bij andere mensen.

Vertrouwen stelt je niet alleen in staat om aangename en veilige ruimtes te creëren, maar ook om persoonlijke interacties mogelijk te maken. Om het belang ervan te begrijpen, moet je nadenken over hoe je je voelt en welke fysieke manifestaties je ervaart wanneer je je in een onbekende omgeving bevindt.

Het beeld dat in je opkomt, is ongetwijfeld dat van een gespannen lichaam en een bezorgde geest. Bedenk nu eens hoe dat verandert als je op een plek bent of bij iemand van wie je denkt dat je hem kent. Je voelt je waarschijnlijk heel anders!

Vertrouwen wordt echter niet van de ene op de andere dag opgebouwd, aangezien het tijd en geleidelijke benadering vereist. Voor dit doel kunnen oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen als een goed uitgangspunt dienen.

Oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen voor alle leeftijden

Oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen kunnen worden gedaan met kinderen, tieners en volwassenen. Ze hebben namelijk een speels component die voor iedereen vermakelijk kan zijn.

In alle categorieën moet er een moderator aanwezig zijn. Ze zullen voornamelijk gericht zijn op het geven van instructies aan degenen die meedoen en zorgen ervoor dat alles verloopt zoals gepland. Daarom moeten ze opletten dat ze een rolmodel zijn met hun houding en onthouden dat er ook aan andere sociaal-emotionele vaardigheden wordt gewerkt.

Oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen

1. De vertrouwensval

Een geweldige oefening om het vertrouwen tussen de leden van een groep op te bouwen, is de vertrouwensval. Om deze activiteit te beginnen, moet de groep zich in een grote ruimte in paren verdelen. Er zijn verder geen materialen nodig.

De moderator moet ervoor zorgen dat de partners niet bij elkaar passen, wat betekent dat ze geen vergelijkbare fysieke of lichamelijke kenmerken hebben. De partners moeten elkaar aankijken, waarbij de toppen van hun voeten elkaar raken. Ze moeten ook elkaars hand vasthouden.

Zodra ze allemaal in deze positie staan, moet de moderator een signaal geven, waarop de paren achterover beginnen te leunen, alsof ze vallen, maar beschermd worden door hun partner.

De eerste reacties zullen waarschijnlijk onzekerheid zijn, maar daarna zullen alle groepsleden zich meer ontspannen voelen. Op dat moment kan de moderator de oefening bemoeilijken door wat extra bewegingen aan te geven. De activiteit kan eindigen na een toegewezen tijd of na de extra uitdagingen die de moderator voorstelt.

2. De wind en de boom

Deze oefening om vertrouwen op te bouwen is een aanpassing van de vorige. Een bandana of blinddoek is vereist en de ideale locatie is een open ruimte.

De deelnemers moeten in een kring staan. Een vrijwilliger moet in het midden staan met een blinddoek om. De vrijwilliger moet zijn lichaam ontspannen.

Wanneer de moderator het bevel geeft, begint de rest van de groep te duwen en de persoon in het midden van de ene naar de andere kant te verplaatsen, alsof ze hem doorgeven. Na een paar bewegingen kan een andere vrijwilliger zijn plaats in het midden van de cirkel innemen.

De duur hangt af van of iedereen een keer in het midden wil of niet. Anders kan de oefening tussen de 15 en 20 minuten duren.

3. Opbouwen van vertrouwen: de vertrouwenswandeling

Deze oefening voor het opbouwen van vertrouwen kan in paren worden gedaan in een open ruimte. Je moet onregelmatig gevormde objecten rondom de open ruimte plaatsen en een startpunt en een finishlijn markeren.

Een van de partners moet geblinddoekt zijn, terwijl de andere degene is die hem met aanwijzingen zal begeleiden zodat ze veilig het einde van het parcours kunnen bereiken.

Degene die geblinddoekt is, ontvangt instructies zoals “loop naar rechts,” “spring over de hoepel” of “zet twee stappen naar links,” afhankelijk van hoe de objecten zijn gerangschikt. Je kunt bijvoorbeeld ringen, kegels en touwen gebruiken.

De geschatte duur van de activiteit is afhankelijk van het parcours. Elke partner moet om de beurt de andere rol spelen. Het maakt niet uit hoe lang het duurt om het te voltooien. Het belangrijkste is dat je veilig aankomt en je zelfverzekerd verder gaat.

Elk van de voorgestelde dynamieken versterkt het vertrouwen van de groep. De enige manier om de finish te bereiken is door samen te werken. Dit betekent dat de oefening mensen het belang van teamwork laat inzien.

4. Fan van lof

Aan zelfvertrouwen kan worden gewerkt, om de waarde van persoonlijke positieve aspecten bij te brengen. Voor deze activiteit zijn minimaal zes deelnemers in een grote ruimte nodig, zodat ze in een kring kunnen staan.

Het is een dynamiek die voorkennis van de groep vereist. De groep heeft stukjes papier en pennen of potloden nodig. Om te beginnen moet elke deelnemer zijn eigen stuk papier en pen of potlood hebben. De moderator zal hen vragen hun naam op te schrijven. Als ze klaar zijn, geeft de moderator ze het signaal om het papier door te geven aan de persoon links van hen.

Vervolgens geeft de moderator aan dat iedereen iets positiefs of leuks moet schrijven over de persoon van wie het papier is. Het moet duidelijk zijn dat gemene of ongepaste opmerkingen niet zijn toegestaan.

Als alle deelnemers klaar zijn met het schrijven van iets over elk van de groepsleden, zal de moderator de papieren gaan voorlezen, of hij zal iemand vragen dit te doen. Als de deelnemers het accepteren, kunnen ze er dieper induiken en meer over elke persoon schrijven.

Deze oefening is bedoeld om het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren op basis van wat anderen in jou zien. Een andere manier om de oefening te doen is door de papieren in een doos te doen en iedereen er eentje te laten trekken. De rollen worden daarna uitgewisseld.

Op het werk kun je ook oefeningen doen

5. Vertel me wat je tekent

De laatste oefening voor het opbouwen van vertrouwen, bestaat uit het in paren verdelen van de groep, en elk paar een vel papier en een potlood te geven. Een van de twee moet beginnen met het maken van een tekening terwijl de ander deze niet ziet. Ze hebben een paar minuten om de tekening te maken.

Als iedereen klaar is, geeft de moderator het signaal en degene die de tekening heeft gemaakt, moet nu zijn partner aanwijzingen geven om hem te helpen de tekening na te maken.

Omdat het bestaat uit het geven van verschillende interpretaties, stelt dit spel mensen in staat om expressie- en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en te stimuleren. Het spel eindigt zodra de ander de gerepliceerde tekening heeft gemaakt.

Emoties delen, één van de doelen van oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen

Nadat kinderen, tieners of volwassenen deze oefeningen hebben gedaan, moeten ze beoordelen wat ze voelden, wat ze het leukst vonden en wat ze niet zo leuk vonden. Hierdoor kunnen ze hun emoties uiten en beheren. De moderator is degene die de deelnemers uitnodigt om een kring te vormen en hun ervaringen te delen.

Het is ook erg belangrijk om de activiteiten in een context te plaatsen en je bewust te worden van het belang van vertrouwen en goede interpersoonlijke relaties in groepen.

Dit helpt bij het creëren van een klimaat waarin iedereen zich veilig voelt om zijn eigen ervaringen te delen en respect te koesteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yáñez Gallardo, Rodrigo, Luis Ahumada Figueroa, and Félix Cova Solar. “Confianza y desconfianza: dos factores necesarios para el desarrollo de la confianza social.” Universitas Psychologica 5.1 (2006): 9-20.
  • Valdés, Nelson, et al. “Proceso de cambio psicoterapéutico: análisis de episodios relevantes en una terapia grupal con pacientes adictos.” Psykhe (Santiago) 14.2 (2005): 3-18.
  • Avalos, Santiago Maximiliano Troncoso, César Jesús Burgos Dávila, and Jeanette Magnolia López-Walle. “Climas motivacionales, liderazgo y cohesión grupal en contexto deportivo universitario.” Educación Física y Ciencia 17.1 (2015): 1-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.