Hoe je kinderen kunt helpen omgaan met groepsdruk

Tijdens de puberteit en adolescentie hebben vrienden de neiging om de spiegel te worden waarin onze kinderen hun spiegelbeeld willen zien. Maar wat gebeurt er als een groep vrienden onze kinderen onder druk zet om iets te doen? We zullen samen ontdekken wat we kunnen doen om onze kinderen te helpen omgaan met groepsdruk.
Hoe je kinderen kunt helpen omgaan met groepsdruk

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tijdens de adolescentie worden vrienden rolmodellen van onze kinderen. Tieners houden vaak op met het observeren van hun ouders en beginnen naar hun vrienden te kijken om te beslissen hoe ze zich moeten kleden, praten en zich gedragen. Groepsgenoten duwen adolescenten in de ene of de andere richting. Dus, hoe kunnen we onze kinderen helpen omgaan met groepsdruk?

We hebben allemaal die fase doorgemaakt waarin het enige waarom we geven is dat we erbij horen. Het gevoel hebben deel uit te maken van een groep is met name essentieel voor mensen tussen de leeftijd van ongeveer 12 en 20 jaar. Daarom wordt groepsdruk van vitaal belang en kan dit op goede en slechte manieren invloed hebben op het leven van onze kinderen.

Hoe overwin je groepsdruk?

Ingaan tegen waar een groep vrienden waarde aan hecht of wat de groep wil, kan in deze levensfase buitengewoon moeilijk zijn. Laten we deze situatie verder analyseren.

Wat is groepsdruk?

Hoe je kinderen kunt helpen omgaan met groepsdruk

De mensen om ons heen in onze omgeving hebben onvermijdelijk op de een of andere manier invloed op ons leven. Tijdens de adolescentie hebben vrienden een grotere invloed dan tijdens andere levensfasen. Dit komt doordat kinderen zich willen kunnen identificeren met andere kinderen van dezelfde leeftijd om:

  • Zoals degenen te zijn die ze bewonderen.
  • In een groep te passen.
  • Zich niet vreemd te voelen.
  • Te experimenteren.
  • Te vermijden om uitgelachen te worden omdat je ‘anders’ bent.

Beslissingen nemen is al moeilijk genoeg, vooral als ze tegenstrijdige meningen tegenkomen. En dat is precies wat er met jonge mensen gebeurt. Groepsgenoten trekken hen in één richting, ook al vinden tieners vaak dat ze juist het tegenovergestelde moeten doen. Het kan voor adolescenten buitengewoon ingewikkeld zijn om met groepsdruk om te gaan.

Is groepsdruk altijd iets negatiefs?

Als we het over groepsdruk hebben, richten we ons in het algemeen op de negatieve aspecten. Dit fenomeen heeft echter twee kanten. Zoals we al hebben gezegd, als we het hebben over groepsdruk, hebben we het over de invloed die leeftijdsgenoten hebben op kinderen en adolescenten. Die invloed kan positief of negatief zijn.

Laten we een voorbeeld bekijken. Als een vriend die een fervent lezer is een boek aanbeveelt dat je kind kan lezen, kan het zijn dat hij of zij het uiteindelijk zal lezen. In dit geval zouden we groepsdruk dus als een goede zaak kunnen beschouwen.

Groepsdruk heeft echter een grotere neiging negatief te zijn. Bijvoorbeeld wanneer vrienden proberen mensen onder druk te zetten om alcohol te drinken, drugs te gebruiken, de les over te slaan of een ander kind voor de gek te houden of te pesten.

De vrienden van je kinderen kunnen hen helpen nieuwe vaardigheden en interesses te ontwikkelen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat ze geneigd zijn om risicovolle of ongepaste activiteiten te doen.

Omgaan met groepsdruk: hoe kunnen ouders hun kinderen helpen?

Als ouders is het onze plicht om kinderen te begeleiden op het pad dat naar hun juiste ontwikkeling zal leiden. Dat betekent dat ze niet mogen deelnemen aan activiteiten of acties die hun fysieke of emotionele integriteit in gevaar kunnen brengen.

Daarom willen we een reeks tips delen over hoe je je kinderen kunt helpen omgaan met groepsdruk. Onthoud: het is nooit te vroeg om te beginnen, dus er is geen reden om te wachten tot je kinderen de adolescentie bereiken om het onderstaande advies toe te passen.

1. Omgaan met groepsdruk: leer je kinderen “nee” te zeggen

Leer je kind nee te zeggen

Een van de eerste woorden die kinderen gewoonlijk leren te zeggen is “nee.” Daarna leren we ze, na talloze keren uit te leggen, hoe ze “ja” moeten zeggen.

Het is echter van fundamenteel belang dat ouders hun kinderen leren situaties te evalueren en nee te zeggen wanneer dat nodig is. Je kunt bijvoorbeeld een rollenspel spelen of situaties naspelen waarin je kinderen ergens nee tegen moeten zeggen.

Het is ook belangrijk dat je je kinderen toestaat dit gedrag te modelleren op iemand die belangrijk voor ze is: jij. Zorg er dus voor dat je naar hun nee luistert en steun geeft als ze klein zijn, zodat ze leren dat nee zeggen veilig kan zijn.

2. Leer je kinderen voor zichzelf te denken

Met de stroom meegaan kan de gezondheid en integriteit van je kinderen in gevaar brengen. Leer ze zelf na te denken, mogelijke uitkomsten te overwegen en de beste en slechtste scenario’s te evalueren.

3. Omgaan met groepsdruk: praat met je kinderen

Door met je kinderen te praten en hen verhalen uit je eigen puberteit te vertellen, kun je vertrouwen opbouwen. Bovendien helpt het je om de leeftijdskloof te overbruggen en hen te laten zien dat jij ook op hun leeftijd fouten maakte.

4. Moedig een gezond gevoel van eigenwaarde aan

Help je kind bij het verhogen van zijn eigenwaarde

Kinderen met een gezond gevoel van eigenwaarde zijn minder beïnvloedbaar dan kinderen die erkenning zoeken bij hun leeftijdsgenoten. Werk aan het zelfrespect van je kinderen om ze te helpen omgaan met groepsdruk. Vraag eventueel wat ondersteuning van een specialist.

5. Bied hulpmiddelen om je kinderen te helpen onderscheid te maken tussen goed en kwaad

Om beslissingen te kunnen nemen, moet elk kind en elke adolescent leren om houdingen en handelingen te identificeren die juist zijn en die onjuist zijn.

Neem de tijd om je kinderen het verschil te leren kennen. Kinderen stevige waarden bijbrengen is essentieel als het erom gaat je kinderen uit problematische situaties te houden.

6. Zorg ervoor dat de vriendengroep van je kind positief is

Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat adolescenten met vrienden die roken en andere schadelijke stoffen consumeren, vaker hetzelfde zullen doen (Engelse link).

Ook zullen jongeren wier vrienden of leeftijdsgroepen niet deelnemen aan dit soort activiteiten, minder snel roken of andere schadelijk stoffen consumeren. Natuurlijk kun je de vrienden van je kinderen niet voor ze kiezen. Maar je kunt ze wel begeleiden zodat ze groepen kiezen die positieve keuzes maken.

Dit zijn slechts enkele van de strategieën die je kunt gebruiken om je kinderen te helpen omgaan met groepsdruk. Daarnaast moedigen we je aan om met je kinderen te praten, hun interesses te ontdekken en hun vrienden te leren kennen.

Op die manier voelen ze zich minder snel alleen of onder druk gezet en zullen ze je eerder in vertrouwen nemen als ze problemen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.