Gezonde gewoonten bij tieners bevorderen

Tieners gezonde gewoonten aanleren is de sleutel tot het kunnen omgaan met de fysieke en emotionele veranderingen van deze fase. Kunnen ouders iets doen om te helpen? Lees verder om erachter te komen.
Gezonde gewoonten bij tieners bevorderen

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het bevorderen van gezonde gewoonten bij tieners is essentieel. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) definieert adolescentie als het stadium van een mensenleven tussen de 10 en 19 jaar (Engelse link). Zoals je je kunt voorstellen, kent dit stadium vele fysieke en psychologische transformaties die de perceptie van iemand over zichzelf bepalen.

Bovendien is de constructie van hun identiteit op zijn hoogtepunt, dus ouders moeten een aantal strategieën hebben om dit aan te pakken om gezonde gewoonten bij tieners te bevorderen. Tieners zijn geen kinderen meer, maar ook nog geen volwassenen.

Dit is de reden waarom ouders tijd en aandacht voor hen moeten hebben om hen de nodige hulpmiddelen te geven zodat ze volwassen kunnen worden. Laten we eens kijken naar enkele strategieën die je kunt toepassen om gezonde gewoonten bij tieners te bevorderen.

Strategieën om gezonde gewoonten bij tieners te bevorderen

Er zijn drie stadia in de adolescentie te onderscheiden: vroeg, midden en laat. Groei is een sleutelfactor om bij elk van deze factoren te overwegen (Spaanse link). Daarom moeten tieners gezonde routines aanleren om zich goed te kunnen ontwikkelen. Waar moet dus rekening mee gehouden worden?

Ondersteun de vorming van hun persoonlijkheid

Twee meisjes die liggen te kletsen

Elk fase in de adolescentie heeft emotionele kenmerken die invloed zullen hebben op hun persoonlijkheid. Het is van fundamenteel belang dat ouders hier aandacht aan besteden, omdat het een manier is om de voorkeuren van je kinderen te richten op activiteiten die ze echt leuk vinden en zo hun welzijn te bevorderen.

Plan maaltijden

Voeding is ongetwijfeld een sleutelfactor in alle stadia van de adolescentie. Dit komt omdat een goede eetpatroon een bepalende factor is voor zowel hun fysieke als mentale groei en gezondheid. Daarom moeten ouders maaltijden van tevoren plannen en, indien mogelijk, een voedingsdeskundige raadplegen om gezonde gewoontes bij hun tieners te bevorderen.

Bevorder recreatieve activiteiten

Recreatie en sport zijn een even belangrijke aanvulling op de gezondheid van tieners als voeding. Door leuke activiteiten met tieners te ondernemen kunnen emotionele banden worden versterkt. Door er een gewoonte van te maken om dingen met elkaar te ondernemen zullen ze bovendien in de toekomst meer waardering krijgen voor positieve familieherinneringen.

De adolescentie is een tijd van veel veranderingen, dus ouderlijke ondersteuning is essentieel.

Welke gezonde gewoonten kunnen bij tieners worden aangemoedigd?

Het is moeilijk om bij tieners gezonde gewoonten aan te moedigen, omdat ze vaak onhandelbaar en dwars zijn. Er zijn echter enkele strategieën die dit proces kunnen vergemakkelijken. Laten we eens kijken wat ze zijn, zodat je ze in de praktijk kunt brengen.

1. Gezond eten

De inname van junkfood door tieners is een onderwerp dat voortdurend onder de loep wordt genomen. Helaas zijn maar weinig mensen gewend om dagelijks fruit en groenten te eten, ook al zijn deze producten essentieel voor het versterken van het menselijke immuunsysteem. Volg daarom deze aanbevelingen als je tieners thuis hebt:

 • Zoek uit wat hun favoriete fruitsoorten zijn en leg ze altijd in het zicht neer. Zo zijn ze altijd aanwezig als het tijd is voor een tussendoortje. Fruit is een goede bondgenoot omdat het snel kan voldoen aan de behoefte om iets zoets te eten.
 • Zorg ervoor dat ze het ontbijt nooit overslaan. Deze eerste maaltijd van de dag is de sleutel om energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. Het kan wonderen doen voor de gezondheid van iemand, zolang ze maar gezonde producten eten. Helaas zien tieners dat vaak over het hoofd en vervangen ze het door junkfood.
 • Noten en zaden zijn zeer voedzaam en dus een geweldige aanvulling op het dieet van tieners. Bovendien zijn ze gemakkelijk te bewaren en mee te nemen in hun verpakking voor later gebruik.
 • Bevorder de consumptie van water en gezonde dranken. Zorg ervoor dat ze altijd een fles water beschikbaar hebben. Houd tegelijkertijd industriële gezoete dranken en frisdranken buiten de deur. Deze dranken zijn vaak de oorzaak van ernstige gezondheidsproblemen (Engelse link), zoals diabetes en overgewicht.

2. Emotionele stabiliteit

Lichaamsveranderingen tijdens de adolescentie kunnen leiden tot allerlei soorten onzekerheden die zich vaak manifesteren in de vorm van:

Om deze emotionele problemen te vermijden is het goed om ze te betrekken bij activiteiten en gesprekken waardoor ze zich goed in hun vel kunnen voelen. Het is ook belangrijk om ze te laten genieten van hun vrije tijd met hun vrienden.

3. Sport en lichamelijke activiteit

Gezonde gewoonten bij tieners zoals joggen

Er zijn veel manieren om fysiek actief te zijn, dus het zal niet moeilijk zijn om iets uit te kiezen wat bij je tiener past. Voldoende bewegen is een van de belangrijkste gewoonten bij tieners om aan te moedigen. Dit komt omdat het een bepalende factor is voor hun gezondheid op middellange en lange termijn. Hier zijn enkele eenvoudige activiteiten die ze misschien leuk vinden:

 • Wandelen of joggen
 • Sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, etc.
 • Thuis trainen
 • Fietstochten maken
 • Naar een sportschool gaan

Jongeren aanmoedigen om lichamelijk actief te zijn, is de sleutel tot een goede algehele gezondheid.

4. Sociaal leven

Tieners brengen veel van de waarden en gewoonten die ze thuis leren in praktijk en beginnen hun eigen beslissingen te nemen wanneer ze met andere jonge mensen omgaan.

Daarom moeten ze de mogelijkheid hebben om met hun vrienden om te gaan en een sociaal leven te hebben. Zo leren ze steeds beter om in hoge mate onafhankelijk te zijn van hun ouders en voorkom je mogelijk dat ze sociale angsten ontwikkelen.

5. Genoeg slaap krijgen

Een goede nachtrust is een andere gezonde gewoonte die je bij tieners moet aanmoedigen. Dit komt doordat goed slapen hun geest helpt bij het verwerken van de activiteiten die verband houden met de ontwikkeling van hun kennis.

Probeer dus om hen te voorzien van hun eigen prettige ruimte in huis. Een plek waar ze rustig kunnen slapen en andere activiteiten uitvoeren die stilte en concentratie vereisen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen

Het bevorderen van gezonde gewoonten bij tieners is de verantwoordelijkheid van iedere ouder

Je moet het goede voorbeeld geven om je tieners gezonde gewoonten bij te brengen. Daarom moet het hele gezin fysiek actief zijn, goed eten en activiteiten ondernemen die bijdragen aan ieders fysieke en mentale welzijn.

Ten slotte moet je zorgen voor de nodige ruimte en omstandigheden voor jongeren om een gezonde levensstijl te leiden. Houd er rekening mee dat zowel ondersteuning als begeleiding in deze fase van fundamenteel belang zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
 • Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
 • Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.