6 kledingtips voor de moeder van de bruid(egom)

Het is opwindend als je zoon of dochter gaat trouwen. Bij al deze opwinding komen ook bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wat je draagt moet gratie en elegantie uitstralen, terwijl het ook geschikt moet zijn voor jouw rol tijdens deze speciale dag.
6 kledingtips voor de moeder van de bruid(egom)

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je rol als moeder van de bruid of bruidegom is een grote eer. In zekere zin ben jij de co-ster op hun grote dag. Hoewel het een voorrecht is om op zo’n belangrijke manier deel uit te kunnen maken van hun trouwdag, zijn er ook enkele verantwoordelijkheden die je draagt.

Een van die verantwoordelijkheden is dat je iets elegant en gepast moet dragen. Als je geen idee hebt wat je bij deze gedenkwaardige gelegenheid moet dragen, blijf dan lezen voor enkele tips.

Je rol als moeder van de bruid of bruidegom tijdens de bruiloft

Ouders met hun getrouwde kinderen

De rol van de moeders van de bruid en bruidegom in een bruiloft is erg belangrijk voor de ceremonie. De taak van de moeder van de bruid is om de bruid naar de kerk te vergezellen en aan haar zijde te blijven tot de ceremonie begint.

Dit geldt ook voor de moeder van de bruidegom. Ze zijn er om de bruid en bruidegom te kalmeren en te helpen met alles wat met de bruiloft te maken heeft.

De moeder van de bruidegom begeleidt de bruidegom vaak ook naar het altaar. Beide moeders zullen op de eerste rij zitten. Ze zullen tijdens de receptie en het diner ook bij de bruid en bruidegom aan hun tafel zitten.

Hoewel er veel verantwoordelijkheden zijn om als moeder van de bruid(egom) aan te denken, kan het moeilijk zijn om de perfecte outfit te kiezen om op de trouwdag te dragen. Hier zullen we een paar richtlijnen bespreken als het gaat om het uitkiezen van een outfit.

1. Draag geen wit

Bruid loopt naar het altaar

Wit en andere kleuren in de buurt van wit zijn ‘verboden’. De moeders van de bruid en bruidegom zouden geen wit moeten dragen. Trouwens, niemand die een bruiloft bijwoont, zou wit moeten dragen. Dit komt, omdat de kleur wit voor de bruid gereserveerd is.

Dat gezegd hebbende, moet je ook geen vergelijkbare kleuren dragen, bijvoorbeeld beige, ivoor, off-white, enz. Dit is de grote dag van de bruid en niemand zou moeten proberen om de bruid te overtreffen.

2. Draag ook geen zwart

Aan de andere kant zouden de moeders van de bruid en bruidegom ook geen zwart moeten dragen. Dit is een kleur die met begrafenissen en somberheid wordt geassocieerd en het moet bij deze vreugdevolle gelegenheid eigenlijk worden vermeden.

In het geval dat de moeder van de bruid of bruidegom rouwt, dan kan ze altijd een uitzondering maken voor het vreugdevolle huwelijk van haar kind en ervoor kiezen om op deze dag een andere kleur te dragen. Je kunt er echter nog steeds voor kiezen om een donkere kleur te dragen.

3. De jurk van de moeder moet de jurk van de bruid complimenteren

Trouwjurk met korset

Het is het beste om een jurk te kiezen die bij de trouwstijl past. Je kunt een stijl kiezen die vergelijkbaar is met die van de bruid, maar vergeet niet dat je geen jurk moet dragen die meer in het oog springt of gedetailleerder is dan de trouwjurk van de bruid.

De moeders van de bruid en bruidegom moeten de stijl van de bruiloft kennen en een jurk kiezen die goed bij de rest van de bruiloft past. Als de bruiloft bijvoorbeeld formeel is en de trouwjurk en bruidsmeisjesjurken allemaal enkellengte hebben, dan moeten de moeders van de bruidegom en de bruid ook een enkellange jurk kiezen die iets formeler is.

4. Houd het simpel

De bruiloft gaat over de bruidegom en de bruid. De bruid moet tussen iedereen opvallen. Om deze reden is het het beste als de moeder van de bruidegom en de bruid een jurk kiezen die niet te flitsend is. Ook moeten zij zich onthouden van het dragen van teveel sieraden of flitsende accessoires.

5. De stijl moet elegant en eenvoudig zijn

Met de eerder genoemde tip, moet de stijl van de jurk eenvoudig zijn. Als de bruiloft in een kerk plaatsvindt, dan moet de jurk bescheidener zijn en in lijn met eventuele (religieuze) tradities. Het zou bijvoorbeeld ongepast zijn als de moeder van de bruid of bruidegom een jurk met een diepe halslijn draagt.

6. Het dragen van een sluier door de moeder van de bruid

In sommige culturen en overtuigingen is het gebruikelijk dat de moeder van de bruid of bruidegom een sluier draagt. Als je een sluier wilt dragen, dan kan deze elke kleur hebben.

Het is echter het beste om eerst te overleggen met de bruid over het dragen van een sluier. Aan de andere kant, in veel culturen dragen de moeders van de bruid en bruidegom geen speciale sluier of hoofddeksels.

Vergeet ten slotte niet dat het moeder zijn van de bruidegom of bruid veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Je moet op de dag van de bruiloft een elegante, bescheiden en aangename uitstraling hebben en discrete kleuren dragen. Dit zorgt ervoor dat je het bruidspaar niet overschaduwt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.