10 tips om geld te besparen op je bruiloft

Hoewel er een aantal dingen zijn waarop je misschien niet zou willen besparen, zoals je trouwjurk, zijn er een aantal andere manieren om geld te besparen op je bruiloft. Blijf lezen om hier meer over te leren.
10 tips om geld te besparen op je bruiloft
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is mogelijk om geld te besparen op je bruiloft en nog steeds het feest van je dromen te hebben, met een beetje geld en creativiteit. Je kunt zelfs nog meer plezier hebben aan de voorbereidingen samen met je partner en een aantal familieleden.

Je zal wel een aantal slimme beslissingen moeten nemen, lijstjes moeten maken en bepalen wat je aan welk onderdeel kunt besteden. Met een goede organisatie en planning, zal je een fantastische bruiloft hebben… voor een redelijke prijs.

10 tips om geld te besparen op je bruiloft

1. Geef jezelf tijd om te plannen

Het eerste wat je moet doen is een datum te bedenken voor de ceremonie, zonder dat je bevangen wordt door angst. We raden aan om de tijd te nemen om het rustig te kunnen organiseren. Als je al snel na het aanzoek gaat trouwen, zal je zeker meer uitgeven!

Als je al meerdere maanden van te voren kunt beginnen met sparen kun je:

  • Meer geld bij elkaar krijgen.
  • De tijd nemen om alle prijzen te vergelijken.
  • Goede deals vinden voor bijvoorbeeld de bloemen en de taart.

Ook is het goed om te weten dat het in bepaalde gemeentes de prijs van de huwelijksvoltrekking op het stadhuis afhankelijk is van de dag en tijd waarop je trouwt. Dat is dus ook iets wat je uit kunt zoeken.

2. Een lagere vraag betekent lagere prijzen

Op dezelfde manier kun je ook geld besparen op de catering en andere diensten. Deze zijn vaak afhankelijk van het seizoen, en dit kan heel veel schelen. Dit is dus ook een geweldige manier om geld te besparen op je bruiloft.

Kies een datum buiten het seizoen en dit zal je veel geld schelen. Als de vraag niet te hoog is, zijn er verschillende aanbiedingen en pakketten waar je gebruik van kunt maken. De kwaliteit is net zo hoog als tijdens andere maanden.

3. Bespaar geld op je bruiloft door je gastenlijst klein te houden

Geld besparen op je bruiloft door de gastenlijst klein te houden

De gastenlijst is één van de dingen waar je meerdere keren naar moet kijken voordat je de uitnodigingen verstuurt. Een van de grootste uitgaven is eten, drinken en aandacht voor al je gasten. Daarom kan je veel geld besparen als je het aantal gasten vermindert.

Het is een grote fout om de namen te noteren van iedereen met wie een relatie hebt, ongeacht wat voor soort relatie dit is. Probeer bijvoorbeeld familieleden die je al twintig jaar niet gezien hebt van de gastenlijst af te halen, hoewel je je misschien verplicht voelt om ze toch uit te nodigen.

Je kunt ook de lijst beperken tot mensen van wiens gezelschap je echt geniet. Je zal het meest genieten van een feest met geliefde vrienden en familie die er altijd voor je zijn, en je zal zo ook op de kosten besparen.

4. Bespaar geld op je bruiloft door je eigen uitnodigingen te maken

Het kost veel geld om voorbedrukte kaarten te kopen en mensen in te huren die uitnodigingen en andere aandenken voor je te ontwerpen. Je kunt die prijs halveren door zelf je computer te gebruiken en de uitnodigingen zelf te maken en uit te printen.

Er zijn honderden voorbeelden online om je te inspireren en je te helpen je eigen kaarten te maken. Op die manier kun je het ook zo veel als je maar wilt aanpassen.

Maak je eigen kaarten en uitnodigingen

5. Kies voor goedkopere kleding

Afhankelijk van je persoonlijkheid en levensstijl, kun je ook geld besparen op de bruiloft door niet veel uit te geven aan pakken en jurken. Het kan namelijk zo zijn dat jullie die kleding maar één keer in je leven aan zullen hebben.

Daarom kan het een optie zijn om een pak te huren in plaats van te kopen. Zo kun je het op foto’s terugzien, maar het zal geen stof gaan verzamelen in de kast.

Voor de bruid zijn er ook winkels die goedkope opties aanbieden. Het is het beste om online te kijken en op die manier de prijzen te vergelijken. Je zal versteld staan van de prijsverschillen die je daar aan zal treffen, zelfs als het gaat om vergelijkbare jurken.

6. Gebruik gerecyclede decoraties

Het hergebruiken van oude of nutteloze voorwerpen zoals potten en glazen flessen is een goedkope en mooie trend. Je kunt met deze voorwerpen elegante, simpele en goedkope decoraties maken. Je kunt hierbij ook de hulp inroepen van je familie of vrienden door ze te vragen potten en flessen voor je te sparen.

Ook zijn er trouwbeurzen die ook veel decoraties aanbieden voor niet al te hoge prijzen. Met de hulp van het internet kun je op zoek gaan naar ideeën die passen bij jouw smaak en thema.

7. Kies voor seizoensbloemen

Bloemen op het strand tijdens een bruiloft

Bruiloftsbloemen, zowel op de ceremonie als de receptie, hebben veel impact. Om geld op je bruiloft te besparen, raden we aan om bloemen uit het seizoen te kiezen zodat je ze niet hoeft te importeren. Dit zal veel besparen.

Een andere manier om geld op bloemen te besparen is door ze te hergebruiken. Als de ceremonie voorbij is, kun je ze mee laten nemen naar de ruimte waar de receptie plaatsvindt. Als daar al vazen klaarstaan, is dit zo gebeurd.

8. Houd het simpel als het gaat om de taart

Het idee is dat je een simpele en symbolische taart hebt voor de foto’s en om aan te snijden. Deze hoeft echter niet zo groot te zijn dat alle gasten ervan kunnen eten. Je kunt ook een kleine taart nemen en zorgen dat je genoeg huisgemaakte taart hebt voor alle gasten.

Een andere manier is bijvoorbeeld een toetjesbuffet als aanvulling op de taart. Hiervoor kun je ook veel zelf maken, of vrienden en familie vragen om te helpen. Zo zal je niet veel geld uit te hoeven geven aan een grote taart.

9. Je ringen hoeven niet heel duur te zijn

Traditionele trouwringen zijn van goud, en voor veel mensen geld hoe groter hoe beter. Dit is echter de laatste tijd wat veranderd. Er zijn genoeg opties om met ander materiaal zoals zilver prachtige ringen te maken, en dat zal veel geld schelen.

10. Kijk of iemand je een auto kan lenen

Het huren van een limousine of een andere bijzondere auto is een onnodige uitgave die je makkelijk kan vermijden. Er is altijd wel een vriend of familielid van wie je een auto kan lenen. Dan is het enige waar je voor hoeft te betalen de decoratie met bloemen en linten.

Het is aan jou

Hoe veel geld denk je dat je op je bruiloft kunt besparen dankzij deze tips? Het is waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag. Bovendien hoef je je eigen ideeën en dromen er niet voor op te offeren, want je huwelijksdag zal nog steeds geweldig zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.