De voordelen van trouwen op jonge leeftijd

Sommige mensen denken dat jong trouwen een daad van verzet of een teken van onvolwassenheid is. Echter, op jonge leeftijd trouwen heeft wel degelijk een aantal voordelen.
De voordelen van trouwen op jonge leeftijd

Laatste update: 04 mei, 2019

Het huwelijk is en blijft een uitdaging, ongeacht de leeftijd van het koppel. Trouwen op jonge leeftijd biedt echter een aantal voordelen. Wat die voordelen precies zijn, lees je hieronder.

De jeugd is een fase waarin je vol energie bent, en het verlangen hebt om te genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Veel mensen zijn dan ook verbaasd als iemand in de bloei van zijn leven besluit om de speciale woorden ‘Ja, ik wil’ uit te spreken. Als jij dat ook vreemd vindt, dan zul je daar na het lezen van dit artikel vast en zeker anders over denken.

Tot enkele tientallen jaren geleden was het normaal om te trouwen voordat je 25 was. Tegenwoordig wordt echter gedacht dat je dan een belangrijke fase in je leven overslaat. Een fase die je wél meemaakt als je single bent.

Waarom zou je al die leuke dingen echter niet gewoon kunnen doen samen met de persoon van wie je houdt? Het huwelijk is een uitdaging, en de beslissing om al jong te trouwen maakt het zelfs nóg moeilijker, maar daarentegen zorgt het er wel voor dat jij en je partner samen voorbereid zijn op een heleboel obstakels.

De voordelen van trouwen op jonge leeftijd

Gelukkig huwelijk

Zoals we hierboven al aangaven, wordt trouwen op jonge leeftijd vaak gezien als een belemmering voor het plezier en de vrijheid die je als single wel kunt hebben. Er zijn echter 5 grote voordelen aan het trouwen op jonge leeftijd. Lees gauw verder welke voordelen dat zijn.

1. Je maakt samen een groei door

Het is fijn om iemand naast je te hebben die samen met jou de weg naar volwassenheid begaat. Je partner is bij alle belangrijke momenten, bijvoorbeeld:

 • als je afstudeert
 • wanneer je begint aan je eerste baan
 • wanneer je nieuwe vrienden ontmoet
 • et cetera

Het echt samen doormaken van al die nieuwe momenten is iets anders dan er later iemand over vertellen.

2. Als koppel worden jullie steeds sterker

Elk doel dat je samen bereikt en elk obstakel dat je met elkaar overwint, zal jullie als stel uiteindelijk alleen maar sterker maken. Zo ontwikkel je samen een sterke en onvoorwaardelijke liefdesband, en dat zal jullie helpen bij eventuele toekomstige problemen.

3. Je kunt ten volste genieten van jullie tijd samen

Aangezien jullie nog zo jong en vol energie zijn, kunnen jullie optimaal profiteren van de tijd die je met elkaar doorbrengt. Zelfs al zou het huwelijk uiteindelijk stranden en jullie besluiten om ieder je eigen weg te gaan, dan nog is er genoeg tijd om weer een nieuw leven te starten.

4. Er is meer tijd om je voor te bereiden op het ouderschap

Voorbereidingstijd voor ouderschap

Het feit dat jullie al zoveel samen hebben meegemaakt, zorgt ervoor dat jullie goed voorbereid zijn op het ouderschap. Bovendien is er geen haast: er is nog tijd genoeg om kinderen te krijgen!

5. Jullie hebben minder emotionele bagage

Jonge huwelijken zijn soms mentaal gezien een stuk gezonder, omdat er minder nare ervaringen zijn uit vorige relaties, zoals bijvoorbeeld:

Waarover moet je hebben nagedacht voordat je trouwt?

Als je op jonge leeftijd in het huwelijksbootje wilt stappen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je gelukkig bent in je relatie. Maar er zijn meer dingen die belangrijk zijn dan liefde alleen. 

Voordat je de grote stap gaat maken, is het verstandig om ook de volgende drie zaken in overweging te nemen.

Ten eerste zouden jij en je partner dezelfde doelen moeten hebben voor de toekomst. Het is belangrijk dat je het samen eens bent over bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld over:

 • Het type huis dat jullie wensen.
 • Hoe je de uitgaven en de huishoudelijke taken onderling gaat verdelen.
 • Of jullie kinderen willen, en zo ja, wat je nog wilt bereiken voordat je aan kinderen begint.

Ten tweede is het belangrijk te voorkomen dat het huwelijk jullie individuele doelen in de weg gaat staan. Onthoud dat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven. Als je gelukkig wilt zijn, dan moet je ook je persoonlijke wensen kunnen vervullen.

Ten slotte moet je bereid zijn in goede én in slechte tijden bij je partner te blijven, en dat je het niet al bij de eerste de beste moeilijkheid wilt opgeven.

Tips om je huwelijk te laten slagen

Als je jong trouwt, dan wil je natuurlijk dat je relatie voor altijd zal voortduren. Helaas bestaat daar weliswaar geen magisch recept voor, maar er zijn wel wat basisingrediënten.

Een aantal tips om in gedachten te houden:

 • Behoud enige mate van onafhankelijkheid. Zorg ervoor dat je allebei bepaalde activiteiten hebt die je wat persoonlijke ruimte geven, maar die je relatie niet kunnen schaden. Daardoor wordt je relatie nog sterker.
 • Plan regelmatig tijd in met zijn tweetjes. Het is erg belangrijk om samen tijd door te brengen en goed voor je intieme relatie te zorgen. Bescherm je relatie daarom tegen je drukke werkschema, en hou het gescheiden van je verplichtingen tegenover de andere mensen van wie je houdt.
 • Wees toegewijd. Werk samen als een team om problemen op te lossen, en jullie relatie te versterken. Het is essentieel dat je je partner steunt en dat je toegewijd bent aan hem of haar. Daarnaast is het van belang dat je affectie toont en elkaar een gevoel van veiligheid geeft.
 • Onderhoud het fysieke contact en de communicatie. Zorg ervoor dat de passie en communicatie tussen jullie altijd levend blijft. Kus en knuffel elkaar, ontdek samen nieuwe en stimulerende omgevingen en situaties, plan romantische uitstapjes en, heel belangrijk, bedrijf de liefde.

Zo lang er liefde, vertrouwen en respect is tussen jullie, is de leeftijd niet belangrijk. Er zijn veel voordelen van trouwen op jonge leeftijd, voor diegenen die er klaar voor zijn en volwassen genoeg.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.