Wat zijn de taken van de getuigen bij een huwelijk?

Ben je gevraagd als getuige voor een bruiloft en weet je niet precies wat je taak inhoudt? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten om een goede getuige te zijn.
Wat zijn de taken van de getuigen bij een huwelijk?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je bent gevraagd om deel te nemen aan een bruiloft als getuige, weet dan dat dit een grote eer is. Je vraagt je echter waarschijnlijk af wat er komt kijken om een van de getuigen bij een huwelijk te zijn. In dit artikel worden alle taken en verantwoordelijkheden die je moet weten uitgelegd.

De getuigen bij een huwelijk

Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te maken dat de getuigen bij een huwelijk mensen zijn die de toekomstige bruid en bruidegom zelf kiezen. Normaal gesproken zijn het mensen die dicht bij het paar staan zoals een:

Hoewel er meerdere bruidsmeisjes of bruidsjonkers kunnen zijn, zijn er meestal maar een of twee getuigen voor de bruid en ook een of twee voor de bruidegom. Het totale aantal gasten op het bruidsfeest is aan het paar. Meestal vraagt het echtpaar aan degenen die ze als getuigen willen om deel van de bruiloft uit te maken.

De verantwoordelijkheden van de getuigen op een huwelijk

Ze helpen bij het plannen van de bruiloft

Blauwe taart met roosjes

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de getuigen op een huwelijk is om te helpen bij het plannen van de bruiloft.

Enkele voorbeelden zijn:

 • het helpen van de bruid bij het kiezen van een jurk.
 • het helpen beslissen welk voedsel bij de receptie geserveerd zal worden.
 • helpen om de locatie van de bruiloft of de receptie te versieren.

Hoe dan ook, de getuigen worden verondersteld om dingen voor het paar gemakkelijker te maken. Je belangrijkste rol is om hun trouwdag zo perfect en onvergetelijk mogelijk te maken!

Plannen van het vrijgezellenfeest

Spa dag als vrijgezellenfeest

De vrijgezellenfeesten worden meestal door de getuigen gepland. Dit gebeurt vaak met wat hulp van de andere gasten. Dit is een van de leukste verantwoordelijkheden van de getuigen van een huwelijk.

Meestal is het vrijgezellenfeest een verrassing voor de bruidegom en bruid. Ze mogen daarom geen details van het feest weten. Afhankelijk van het paar kan het feest gescheiden zijn of één feest voor zowel de bruidegom als de bruid. Soms wordt er gekozen voor aparte activiteiten met aansluitend een gemeenschappelijk feest.

Het belangrijkste aspect van het organiseren van het vrijgezellenfeest is om te onthouden wat de bruid of bruidegom leuk vindt en vervolgens na te denken over wat ze zouden willen.

 • Als de persoon bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan meer ontspannende plannen, kan een spa-weekend perfect zijn.
 • Aan de andere kant, als het paar van karaoke houdt, kun je een bar reserveren waar ze met al hun beste vrienden en familie karaoke kunnen zingen.

Het lijkt misschien een beetje vermoeiend en zelfs stressvol om het feest te plannen, maar zodra het feest begint, is het allemaal de moeite waard!

De taken van de getuigen op de dag van de bruiloft

Als de grote dag aanbreekt, dan hebben de getuigen nog steeds verantwoordelijkheden. Wat moet je op de trouwdag zelf precies doen?

 • Help de bruidegom of bruid om zich aan te kleden. Je moet ze niet alleen helpen met aankleden, maar je moet er ook zijn om hen aan te moedigen en te helpen om hun zenuwen te kalmeren.
 • Vergezel hen naar het altaar. Meestal lopen de getuigen van een huwelijk door het gangpad , voordat de bruid door het gangpad loopt.
 • Het uitbrengen van een toast. Meestal brengt een van de getuigen tijdens de receptie een toast uit op het pasgetrouwde stel. Het kan dan over grappige verhalen over het paar gaan of emotionele verhalen en oprechte wensen. De toast omvat meestal ook het bedanken van het paar voor het kiezen van hem of haar als onderdeel van de bruiloft. Het wordt ook gebruikt om hen het beste te wensen in hun leven als getrouwd stel.

Geniet van het feest

In wezen zijn dit alle verantwoordelijkheden en taken van de getuigen bij een bruiloft. We hopen dat als jij je op je eigen bruiloft voorbereidt of als je bent uitgekozen om deel te nemen aan een bruiloft, dit artikel je heeft geholpen.

Vergeet niet dat als je bent gekozen als getuige voor iemands huwelijk, je iemand bent die heel speciaal is voor het paar. Ze beschouwen je dus niet alleen als een goede vriend, maar ze geloven dat je hen kunt helpen een succesvol en gelukkig huwelijk te hebben en dat je een belangrijk persoon in hun leven als echtpaar zult blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • del Picó Rubio, Jorge. (2009). EL MATRIMONIO RELIGIOSO EN EL RÉGIMEN JURÍDICO CHILENO: EL SISTEMA MATRIMONIAL CONSAGRADO POR EL ARTÍCULO 20 DE LA LEY N° 19.947. Ius et Praxis15(2), 51-77. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-00122009000200003
 • Hipp, R. (2017). Orígenes del matrimonio y de la familia modernos. Revista Austral de Ciencias Sociales, (11), 59-78.
 • Mendoza Ontiveros, Martha Marivel. (2010). El compadrazgo desde la perspectiva antropológica. Alteridades20(40), 141-147. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-70172010000200011&lng=es&tlng=es.
 • Osornio, Arturo Miranda, & Cisneros, Héctor Favila. (2012). La comida y su protocolo: Sentido y significado de los modales de mesa entre los otomíes de la comunidad de San Gregorio Macapexco – México. Estudios y perspectivas en turismo21(6) Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322012000600012&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.