Wanneer moet je naar een podotherapeut gaan?

De podotherapeut is een gezondheidsprofessional die zorgt voor de vitaliteit van onze voeten. Vandaag vertellen we je wanneer je een podotherapeut moet zien.
Wanneer moet je naar een podotherapeut gaan?
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 28 augustus, 2023

Hoewel we de neiging hebben om een podotherapeut te raadplegen vanwege pijn of ongemak, kan de functie van deze professional ook preventief zijn. Podotherapie kan voetblessures voorkomen voordat ze verschijnen. Met dat in gedachten vertellen we je in dit artikel wanneer je naar een podotherapeut moet gaan.

Dit gezondheidsgebied bestudeert de voeten in hun anatomische en fysiologische context en gaat veel verder dan de beroemde likdoorns en de biometrische studie van de voetafdruk. Het is eerder een specialiteit die de onderste ledematen als een functioneel geheel beschouwt.

Podotherapeuten kunnen wat de voeten betreft dingen voorkomen, diagnosticeren, behandelen en herstellen. Ze kunnen ook aandoeningen corrigeren, voorkomen dat ze verschijnen en voetafdruk herstellen. In sommige landen is het hebben van een diploma vereist, terwijl in andere landen een graad aan de universiteit nodig is.

Gebruikelijke redenen om naar een podotherapeut te gaan

Zoals we al vermeldden, is podotherapie geen wetenschap die zich beperkt tot het behandelen van likdoorns en eelt. Verschillende dingen in het dagelijks leven beïnvloeden de anatomie en fysiologie van de voet. Podotherapeuten kunnen kunnen daar hun kennis dus oefenen.

De meestvoorkomende redenen voor consultatie blijft pijn en ongemak. Wanneer we merken dat onze voeten te veel pijn doen, niet lekker lopen of er een zichtbare laesie is ontstaan, gaan we naar de podotherapeut.

We  hoeven echter niet te wachten op een blessure om naar een podotherapeut te gaan. Als we bijvoorbeeld een sport gaan starten of al een tijdje beoefenen, kan deze professional ons adviseren. Door sporten worden onze voeten namelijk vaak geforceerd en overbelast, en een podotherapeut kan een slechte houding corrigeren (Spaanse link) om letsel te voorkomen.

Er is ook de mogelijkheid om de professional te vragen een biometrische test van de voetafdruk uit te voeren. Door middel van metingen en apparatuur bepaalt de podotherapeut hoe de basis van onze voet is, waar deze te veel en te weinig rust en welk letsel kan ontstaan als we het probleem niet verhelpen.

Wanneer moet je naar een podotherapeut gaan

Aandoeningen die podotherapie kan behandelen

Podotherapeuten hebben de mogelijkheid om ziekten die al in de voet aanwezig zijn te behandelen. Soms werken zij samen met een huisarts of traumatoloog, soms direct vanuit hun eigen expertise.

Podotherapie kan de volgende behandelingen behandelen:

  • Herhaalde verwondingen: sommige mensen bezeren vaak hun voeten of enkelgewrichten. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerde stap. Door de voet biometrisch te evalueren, is het mogelijk om een slechte stand te corrigeren.
  • Slechte houding door ouderdom: met de leeftijd verzwakken en vervormen de botten van de voet, wat de manier waarop we stappen zetten verandert. Zo kan een podotherapeut ouderen en hun verzorgers adviseren om de loopdynamiek te verbeteren en vallen te voorkomen.
  • Ingegroeide teennagels: podologen kunnen ingegroeide teennagels verwijderen met minimaal invasieve chirurgie die slechts een paar minuten duurt en lokale anesthesie gebruikt.
  • Platvoeten: een platvoet is een aandoening waarbij de binnenste boog van de voet niet volledig wordt gevormd. Het kan pijnlijk zijn als het individu geen geschikt schoeisel draagt.
  • Eelt: podologen behandelen eelt met bepaalde instrumenten.
  • Hamertenen: sommige mensen hebben last van teenmisvormingen, zoals de hamerteen, die het meest voorkomt en bestaat uit één teen die vanzelf naar beneden buigt. Dit verandert de voetafdruk, het gebruik van schoeisel en veroorzaakt eelt.
  • Bromhidrose: dit is de naam van de intense geur van de voeten als gevolg van een storing van de klieren van de onderste ledematen. Soms zijn er gelijktijdige infecties die bijdragen aan de slechte geur. Soms is het gewoon een genetische fout.

Behandelingen uitgevoerd door een podotherapeut

Verwijderen van eelt

Podotherapeuten hebben de opleiding gehad om behandelingen uit te voeren als ze een wijziging detecteren die binnen het bereik van hun kennis valt. In dat opzicht is een van de meestvoorkomende indicaties van deze specialisten het gebruik van inlegzolen.

Inlegzolen of steunzolen zijn orthopedische behandelingen, dat wil zeggen, ze zijn bedoeld om afwijkingen in de houdingsas te corrigeren. Dus door onze houding te verbeteren, kunnen we pijn en gewrichtsaandoeningen voorkomen.

Hoewel er inlegzolen zijn die vrij verkrijgbaar zijn in winkels, is dit geen goed idee. In plaats daarvan moet een podotherapeut altijd de voet meten om de juiste binnenzool voor elke persoon te bepalen. De voetafdruk is immers een individuele eigenschap die uniek is voor ieder mens.

Indien nodig kan de podotherapeut ook kleine ingrepen uitvoeren. Zoals we hierboven vermeldden, is de behandeling van ingegroeide teennagels en likdoorns mogelijk met minimale instrumenten met niets meer dan plaatselijke verdoving.

Het is belangrijk om te onthouden dat voeten kunnen terugkeren naar hun ongezonde positie, ingegroeide teennagels kunnen terugkeren of likdoorns kunnen weer verschijnen. Daarom is follow-up ook in de podotherapie belangrijk. Om deze reden maken podotherapeuten geplande afspraken om behandelingen te controleren en opnieuw te evalueren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández, S. Sastre. Fisioterapia del pie. Podología física. Vol. 8. Edicions Universitat Barcelona, 1991.
  • Nova, Alfonso Martínez. Podología. Atlas de Cirugía Ungueal. Ed. Medica Panamericana, 2006.
  • López, Juan Carlos Díaz. “Relación entre osteopatía y podología.” El Peu 21.4 (2001): 182-184.
  • Labarta González-Vallarino, Alma Amparo. Actividad científica española en el área de podología: estudio bibliométrico. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.