Symptomen van een verstuikte enkel verlichten

Je enkel verzwikken komt vrij vaak voor. Welke aanvullende behandelingen kunnen we gebruiken om het sneller te laten genezen?
Symptomen van een verstuikte enkel verlichten

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om de symptomen van een verstuikte enkel te verlichten, moet je een reeks stappen volgen die we allemaal kennen. Een arts zal zo nodig het gebruik van krukken en/of het aanbrengen van een steun- of drukverband om de voet adviseren. Er zijn echter momenten waarop aanvullende natuurlijke remedies de pijn kunnen verlichten en het herstelproces kunnen versnellen.

Een verstuikte enkel komt veel voor bij zowel sporters als de algemene bevolking. Het ontstaat doordat de ligamenten worden geforceerd waardoor een of meerdere scheurtjes ontstaan.

Als het niet vroegtijdig wordt ontdekt en adequaat wordt behandeld kan de verstuiking in sommige gevallen blijvende problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te bezoeken.

Manieren om de symptomen van een verstuikte enkel te verlichten

De aanvullende maatregelen om een verstuikte enkel te behandelen zullen ons in staat stellen de pijn en het ongemak te verlichten en het herstel te versnellen. We moeten hierbij echter altijd de instructies van de arts volgen. De in dit artikel genoemde opties zijn in geen geval een vervanging voor de aanbevelingen van een arts.

Breng ijs aan op het getroffen gebied

Een coldpack op een enkel

Deze eerste optie voor het verlichten van de symptomen van een verstuikte enkel staat bekend als koelen. Het aanbrengen van ijs of een coldpack vermindert ontstekingen en pijn in het getroffen gebied. Het wordt meestal therapeutisch gebruikt en in sommige gevallen gecombineerd met andere opties zoals:

 • wisselbaden
 • massages met coldpacks of koude stenen
 • koude kussens met stromend water

IJs is een uitstekende natuurlijke optie om de symptomen van een verstuikte enkel te verlichten. Wanneer het op het gebied wordt aangebracht, trekken de bloedvaten zich samen en door de afkoeling wordt de afgifte van een zeer belangrijk hormoon, serotonine, gestimuleerd. Op deze manier zal de pijn afnemen en voelen we ons veel beter.

We mogen het ijs nooit rechtstreeks op de enkel aanbrengen, omdat dit de huid kan verbranden wat extra pijn kan veroorzaken. Daarom is het beter om speciale coldpacks te gebruiken. Er zijn echter nog andere alternatieven, zoals je enkel onder een zeer koude waterstraal houden.

Kompres met arnica

Arnica is een plant die in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt om kneuzingen, blauwe plekken, spierpijn en verstuikingen te verlichten. We kunnen arnica vinden in een gelvorm om aan te brengen met een zachte massage. Er zijn ook andere opties verkrijgbaar zoals arnica-massage-olie en arnica-kruiden.

Door deze plant te gebruiken om de symptomen van een verstuikte enkel te verlichten kunnen we het pijnverlichtende effect voelen. Tegelijkertijd wordt de ontsteking verminderd door de massage die we in het gebied geven met de olie of gel.

Arnica-kruiden kunnen in een kompres worden gebruikt. De warmte zorgt voor een rustgevend effect, maar zorg ervoor dat je je niet verbrandt. Volg daarvoor de volgende aanwijzingen:

 • Kook wat arnica-bladeren. Plet ze vervolgens tot een pasta met een vijzel. Dit mag niet te waterig zijn.
 • Maak vervolgens een arnica-thee en laat er een kompres in weken. Breng het kompres daarna op de verstuikte enkel aan.

Lees ook dit artikel voor meer informatie:
Het gebruik van arnica: voordelen en contra-indicaties

Kompres met symphytum officinale

Een stamper en vijzel

Het toepassen van sommige planten op verstuikingen verbetert het herstel en vermindert de bijbehorende pijn. De plant symphytum officinale, ook bekend als gewone smeerwortel, maakt deel uit van de traditionele geneeskunde om de symptomen van verstuikingen en ontwrichtingen te verlichten.

We kunnen er een kompres mee maken. Breng ook nu een warmwaterkompres op de verstuikte enkel aan dat is ondergedompeld in een thee van deze remedie om de symptomen van een verstuikte enkel te verlichten.

Het is echter belangrijk, zowel voor deze remedie als voor het kompres met arnica, dat je eerst drie dagen wacht en alleen coldpacks gebruikt. De reden hiervoor is dat als je warme kompressen toepast, de bloedvaten verwijden en er meer ontstekingen kunnen ontstaan.

Overige adviezen bij een verstuikte enkel

Een ander aspect dat we in overweging moeten nemen, is dat we de enkel moeten samendrukken met een drukverband en de voet omhoog moeten leggen. Deze maatregelen helpen ook om de zwelling en ontstekingen te verminderen.

Als we regelmatig coldpacks op de verstuikte enkel aanbrengen en na drie dagen de in dit artikel genoemde natuurlijke remedies gebruiken, zal de behandeling de symptomen helpen verlichten.

Een verstuikte enkel dwingt ons om rust te nemen, zodat deze goed kan genezen en toekomstige problemen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.

We raden je aan om deze opties te proberen als de arts heeft vastgesteld dat je een verstuikte enkel hebt en deze moet ontlasten. Op deze manier hoef je je been niet zo lang omhoog te leggen en kun je de pijn en ontsteking onder controle houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • del Puerto Horta, Myrna, Casas Insua, Leivis, & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales18(2), 315-326. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200014&lng=es&tlng=es.
 • Madrid de Zito Fontan, L. (2011). Farmacopea Herbolaria y terapia ritual: Una contribución para el estudio de la medicina tradicional de la yunga boliviana. Scripta Ethnologica33.
 • “PLENARIAS”. Vitae, vol. 18, no. 2, 2011, pp. s18-s334. Editorial Universidad de Antioquia.
 • Sanz Pozo, B., Moreno García, A., & Rubio Toledano, L.. (2001). Rotura del tendón de Aquiles: a propósito de un esguince de mala evolución. Medifam11(7), 55-60. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682001000700006&lng=es&tlng=es.
 • Waizel-Bucay, José, & Cruz-Juárez, María de Lourdes. (2014). Arnica montana L., planta medicinal europea con relevancia. Revista mexicana de ciencias forestales5(25), 98-109. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11322014000500008&lng=es&tlng=es.
 • Waizel-Bucay, J., Waizel-Haiat, S., & Revilla-Peñaloza, F. (2017, September). Los productos herbolarios, la coagulación sanguínea y la cirugía otorrinolaringológica. In Anales de Otorrinolaringología (Vol. 62, No. 2, pp. 115-142).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.