Dek- en drukverband, een gebruiksaanwijzing

Dekverbanden en drukverbanden zouden moeten immobiliseren en beschermen, maar mogen niet te strak zitten.
Dek- en drukverband, een gebruiksaanwijzing

Laatste update: 04 juli, 2020

Het aanbrengen van een dek- en een drukverband is een procedure voor het omwikkelen van een gewond deel van het lichaam om het te immobiliseren of te beschermen. Er zijn veel materialen geschikt voor dit doel. Mensen gebruiken al duizenden jaren verbanden.

  • Bepaalde mensen denken dat Hippocrates, een arts uit het oude Griekenland en de vader van de moderne geneeskunde, de eerste persoon was die een verband plaatste voor de behandeling van een veneuze maagzweer.
  • Anderen beweren echter dat oudere beschavingen, zoals de Egyptenaren, ze al gebruikten voor verschillende medicinale behandelingen.

Momenteel gebruiken de meesten van ons ze voor de behandeling van onze verwondingen en kneuzingen. Het letsel kan zich in de spieren bevinden, zoals een contractuur, of een bloedende wond. In het artikel van vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over dek- en drukverband.

Wat is het nut van dek- en drukverband?

afbeelding van een persoon die zijn been in verband legt

Zoals je weet, zijn er verschillende soorten verbanden en meerdere toepassingen hiervoor. Mensen gebruiken ze vaak voor het beschermen van wonden, het voorkomen van infecties of om het bloeden te stoppen.

We kunnen ze echter ook gebruiken om de beweging van een ledemaat of een gewricht of een verstuiking te beperken. Op dezelfde manier helpen ze bij het aanbrengen van spalken en ondersteunen ze een deel van het lichaam.

Drukverbanden kunnen nuttig zijn voor het ondersteunen van de veneuze circulatie. Dit is vooral nuttig bij mensen met beenoedeem. Ook helpen ze om medicatie op hun plaats te houden en kunnen ze bloedingen stoppen.

De doelen van dek- en drukverband

Over het algemeen kunnen we zeggen dat verbanden drie hoofddoelen hebben, namelijk de volgende:

  • Controlerend. Deze worden gebruikt voor bepaalde behandelingen die een verband of medicatie nodig hebben.
  • Compressie. Deze zijn nuttig om een ledemaat stevig samen te drukken (wanneer het doel is om bijvoorbeeld het bloeden te stoppen).
  • Corrigerend. Deze immobiliseren een ledemaat, zodat het kan herstellen, zoals het geval is bij een ontwrichting.

Welke soorten verband zijn er?

Een arts doet verband om een knie

Verbanden zijn er in allerlei vormen, afhankelijk van het doel. Hieronder zullen we een aantal veel voorkomende soorten verband benoemen en uitleggen waarvoor ze gebruikt worden.

Wikkelverbanden

Deze zijn voor het vasthouden van een dekverband op één arm of één been. Hiervoor wikkelt de arts ze om een heel ledemaat.

Spiraalverband

Dit helpt om spalken op hun plaats te houden om een hand, een arm of een been te immobiliseren. In dit geval gebruiken medische deskundigen elastisch verband rond het getroffen ledemaat.

Spicaverband

Dit lijkt sterk op de spiraalverband. Hier brengen artsen opeenvolgende stroken materiaal aan op het lichaam en het eerste deel van een ledemaat, of de hand en een vinger. Ze overlappen elkaar dus enigszins.

Kruisverband

Dit is een specifieke manier om drukverband toe te passen, die wordt gebruikt voor de behandeling van letsel aan de hand of het sleutelbeen. Bij de behandeling van sleutelbeenbreuken wordt een speciale vorm van kruisverband gebruikt.

Het verband wordt om de rug en borst van de patiënt aangebracht in een achtvorm en houdt de rug recht door de schouders naar achteren te trekken.

Terugkerend verband

Dit is voor het verbinden van het hoofd of een geamputeerd lidmaat. Om dit te doen, bedekt de arts het een heel gebied van voor tot achter met een dekverband. Daarna wikkelt hij of zij het verband rond in cirkels om het verband vast te zetten.

Vormt dek- en drukverband een gevaar voor de gezondheid?

Net als elke andere behandeling of techniek kunnen ook verbanden tot complicaties leiden. Dit is vooral het geval als mensen ze gebruiken zonder te weten wat ze doen en zich niet aan de juiste procedures en aanwijzingen houden.

Het compartimentsyndroom kan bijvoorbeeld ontstaan als je een verband te strak aantrekt. Dit gebeurt wanneer het zuurstofrijke bloed door de compressie niet alle delen kan bereiken. De delen die geïsoleerd blijven, worden dan koud en blauwachtig.

Ook kunnen er doorligwonden of zweren ontstaan door het gebruik van een te hard verband of door vouwen in de stof. Op dezelfde manier komt het soms voor dat de huid zich losmaakt wanneer het verband een vochtig gebied bedekt.

Conclusie

Verbanden zijn zeer nuttig voor de behandeling van allerlei soorten verwondingen, van eenvoudige wonden tot botbreuken. Artsen bevelen ze echter alleen aan als ze worden aangelegd door een deskundige die de procedures kent en de instructies daarvoor goed kan opvolgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.