Salie en honing om schaafwonden te behandelen

Dit middel met salie en honing dat we hier delen is een antiseptisch middel dat je kunt gebruiken om kleine snijwonden en schaafwonden te behandelen. Ontdek in dit artikel hoe je het thuis kunt maken!
Salie en honing om schaafwonden te behandelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende methoden om snij- en schaafwonden te behandelen, afhankelijk van hoe ernstig deze zijn. Vaak geneest de wond vanzelf als deze oppervlakkig is en de huid schoon wordt gehouden. Je kunt echter ook enkele natuurlijke middelen proberen om het proces te versnellen.

Bepaalde natuurlijke ingrediënten, zoals salie en honing, beschikken over antiseptische en antimicrobiële eigenschappen, die helpen de huid te beschermen tegen infecties. Bovendien bevatten ze allebei antioxidanten en essentiële voedingsstoffen die helpen bij de genezing. Ontdek hieronder hoe je ze kunt gebruiken!

Salie en honing om snij- en schaafwonden te behandelen

Snij- en schaafwonden ontstaan wanneer de huid beschadigd raakt. Dit veroorzaakt vaak bloedingen, roodheid en pijn. De wonden kunnen geïnfecteerd raken en ook kan er pus en zwelling verschijnen. Als ze goed worden behandeld, verloopt het genezingsproces echter snel en veroorzaakt het meestal geen complicaties.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel behandelingsmogelijkheden om de huid te beschermen wanneer deze oppervlakkige wonden ontstaan. Hoewel veel opties farmaceutisch zijn, zijn er ook enkele natuurlijke middelen die helpen.

Dit is ook het geval met het middel dat we hier met je zullen delen. Zowel salie als honing staat bekend om de antiseptische en geneeskrachtige eigenschappen.

Deze combinatie is het perfecte alternatief voor het ontsmetten van de aangetaste huid, waardoor het risico op infectie tot een minimum wordt beperkt. Het helpt ook om irritatie te verzachten en de zwelling rond de wond te verlichten.

Schaafwonden op de elleboog

De voordelen van salie voor de behandeling van snij- en schaafwonden

Salie is een geneeskrachtige plant die kan helpen bij de behandeling van snij- en schaafwonden, dankzij de antiseptische en antimicrobiële eigenschappen. Het wordt al sinds de oudheid in de natuurgeneeskunde gebruikt, omdat het de groei van bacteriën en andere ziekteverwekkende micro-organismen kan voorkomen.

Bij uitwendig gebruik vermindert het niet alleen het risico op infectie in de aangetaste gebieden, maar helpt het ook weefsels te regenereren voor een optimale genezing.

De voordelen van honing voor de behandeling van snij- en schaafwonden

Biologische honing is een van de meest populaire alternatieve middelen voor de behandeling van snij- en schaafwonden. Door zijn antibiotische, schimmelwerende en antiseptische eigenschappen is het een uitstekende optie om infecties te voorkomen en te behandelen.

Uitwendig gebruik is gunstig voor de gezondheid van de huid, omdat het vochtinbrengend is en helpt bij het regenereren van de weefsels die door een wond zijn beschadigd. Het heeft een kalmerende werking en verlicht het ongemak zoals brandend gevoel, jeuk en pijn.

Hoe maak je een middel van salie en honing?

Een middel van salie en honing is goed voor de huid

Dit natuurlijke middel om snij- en schaafwonden te behandelen is vrij eenvoudig te maken. Ook zijn de ingrediënten makkelijk verkrijgbaar in de meeste supermarkten en kruidenierswinkels. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je 100% biologische honing gebruikt, omdat andere soorten niet dezelfde voedingswaarde en eigenschappen hebben.

Ingrediënten

Benodigdheden

  • een steriele pot
  • een houten lepel

Bereiding

  • Maal eerst enkele gedroogde salieblaadjes tot een fijn poeder. Je kunt ook salie-extract in poedervorm kopen.
  • Giet vervolgens het saliepoeder in de steriele pot.
  • Voeg daarna de honing toe en meng met een houten lepel.
  • Als de bereiding klaar is, dek je het af en laat je het 24 uur lang op een koele, donkere plaats staan.
  • Daarna kun je beginnen met het aanbrengen.

Hoe gebruik je het?

  • Maak de wond grondig schoon en breng dan het middel aan.
  • Masseer zachtjes en laat twintig tot dertig minuten intrekken.
  • Spoel daarna af met warm water.
  • Breng dit preparaat twee tot drie keer per dag aan totdat de huid volledig is genezen.

Let op: vermijd het gebruik van dit middel op open sneden of schaafwonden. Houd er rekening mee dat ernstig letsel zo snel mogelijk door een arts moet worden behandeld. Als je wond er ernstig uitziet, neem dan onmiddellijk contact op met een huisarts.

Maakt dit middel deel uit van jouw EHBO-kist? Nu je weet hoe je het moet maken, kun je ervoor zorgen dat je het altijd bij de hand hebt voor het geval je je verwondt. Je kunt dit middel één of twee maanden  in de koelkast of op een koele plaats bewaren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
  • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
  • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
  • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
  • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.