Het gebruik van arnica: voordelen en contra-indicaties

Het gebruik van arnica om spierpijn en blauwe plekken te verlichten dateert uit de oudheid. We vertellen je meer over de voordelen van deze plant en over de contra-indicaties.
Het gebruik van arnica: voordelen en contra-indicaties

Geschreven door Angélica Quijano

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel gaan we het over het gebruik van arnica hebben. Volgens populaire literatuur variëren de voordelen van arnica enorm. Dit is een plant uit de familie Asteraceae die inheems is in Centraal- en Zuid-Europa, maar ook in Azië en Noord-Amerika voorkomt.

Je hebt waarschijnlijk wel eens van arnica gehoord, omdat het namelijk een veelgebruikt ingrediënt in crèmes of zalven is om blauwe plekken en spierpijn te verlichten.

Hoewel arnica het meest wordt gebruikt om bepaalde ontstekingsaandoeningen te behandelen, zijn er een aantal mensen die zeggen dat het ook gunstig voor de haargroei kan zijn. Wil je meer over de voordelen en contra-indicaties van deze plant weten? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Het gebruik van arnica en de voordelen ervan

Gele arnicabloem

Zoals we al zeiden dateert het gebruik van arnica, dat qua uiterlijk op een madeliefje lijkt, uit de oudheid. Generatie na generatie heeft het gebruikt om kneuzingen en spierpijn te behandelen. Hieronder geven we je details over de eigenschappen en gezondheidsvoordelen van arnica.

1. Het helpt om pijn te verlichten

Arnica is populair vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Dit komt omdat het, volgens een recensie gepubliceerd in The Journal of Pharmacy and Pharmacology (Engelse link), verschillende chemische verbindingen bevat, waaronder flavonoïden en fenolzuren. Hierdoor zou het de ontsteking verminderen en pijn verlichten.

Onderzoek gepubliceerd in The Cochrane Library (Engelse link) heeft over het lokaal gebruik van kruiden voor de behandeling van artrose ook aangetoond dat arnica-extractgel effecten kan hebben die vergelijkbaar met die van ibuprofen zijn. Ibuprofen is een niet-steroïde ontstekingsremmer die goed werkt tegen de pijn van mensen met artrose.

Het is echter vermeldenswaard dat studies geen uitsluitsel geven over de effectiviteit van de pijnstillende eigenschappen van de plant. Er is ook geen gedetailleerde en nauwkeurige informatie over de huidige dosis.

2. Het helpt om blauwe plekken te verminderen

Kneuzingen verschijnen als gevolg van een klap of trauma aan een deel van het lichaam. Ze ontstaan wanneer bloedvaten op het oppervlak het dichtst bij de huid als gevolg van de impact breken. Arnica kan dankzij de ontstekingsremmende effecten deze plekken helpen verminderen.

In dit opzicht geeft een recensie gepubliceerd in het American Journal of Therapeutics (Engelse link) aan dat deze plant effectiever zou zijn dan een placebo voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld bij posttraumatische en postoperatieve pijn, oedeem en blauwe plekken.

Aan de andere kant toonde een studie gepubliceerd in The British Journal of Dermatology (Engelse link) aan dat 20% arnica-gel effectiever was dan 5% vitamine K en een placebo die aan mensen met kleine hematomen werd gegeven die door het gebruik van lasers waren ontstaan.

3. Het helpt om haaruitval te voorkomen

Naast de hierboven genoemde voordelen, kan arnica eigenschappen hebben om de haargroei te bevorderen en haaruitval te voorkomen. Het lijkt erop dat het gebruik van de olie van deze plant irritatie en ontsteking van de hoofdhuid helpt verminderen.

In dit geval bevestigen verschillende bronnen met anekdotische gegevens de effectiviteit van het gebruik van arnica voor dit doel en is het populair in haarverzorgingsroutines. Er is echter zeer weinig wetenschappelijke documentatie over.

Misschien ook interessant om te lezen:
Alles over seizoensgebonden haarverlies in de herfst

De belangrijkste toepassingen van arnica en de bereidingswijze

Een van de meest populaire toepassingen van arnica vanwege zijn voordelen is lokaal. Je kunt het echter ook gebruiken om infusies te bereiden. We zullen je vertellen hoe je beide van deze twee opties kunt voorbereiden.

Gel

Lokaal gebruik is het meest geschikt om ontstekingen en kneuzingen te behandelen. Om deze reden en vanwege het absorptievermogen, is de gelvorm in deze gevallen een goed idee (Engelse link). Volg de onderstaande stappen om je eigen zalf te maken.

Ingrediënten:

 • 400 ml kokosolie (2 kopjes)
 • 50 gram droge arnica (1/2 kopje)
 • 62 gram geraspte bijenwas (1/2 kopje)

Bereiding:

 • Giet eerst de kokosolie en de gedroogde arnica in een pan en laat ongeveer 1 uur sudderen.
 • Zeef vervolgens de resten van het preparaat en zet de pan weer op het vuur. Voeg daarna de bijenwas toe en laat het sudderen tot het smelt.
 • Haal het dan van het vuur en wacht een paar minuten.
 • Giet nu alle ingrediënten in de blender en mix tot een glad mengsel.
 • Bewaar de zalf ten slotte in een glazen pot met deksel op een koele, droge plaats.

Infusie

Deze manier om arnica te consumeren is heel gemakkelijk te bereiden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en de uitwerking ervan duurt een paar minuten. Naast een infusie te drinken, kun je het ook direct op de huid aanbrengen als je een blauwe plek of spierpijn hebt.

Ingrediënten:

 • 250 ml water (1 kopje)
 • 1 handvol arnica bladeren
 • Honing (optioneel)

Bereiding:

 • Giet eerst het water in een pan en verwarm tot middelmatige temperatuur.
 • Voeg voordat het kookt het handje vol arnica-bladeren toe en laat het 10 minuten trekken.
 • Als je wilt, kun je het zoeten met honing.

Mogelijke bijwerkingen van het gebruik van arnica

Verpulverde arnica

Hoewel dit een kruid is dat als een natuurlijk alternatief dient om de reeds genoemde aandoeningen te behandelen, is het belangrijk om met de mogelijke bijwerkingen van het gebruik van arnica rekening te houden. In hoge doses leidt arnica tot misselijkheid, braken en spijsverteringsproblemen.

Tegelijkertijd zijn een aantal mensen allergisch voor de bestanddelen van deze plant. Zwangere of vrouwen die borstvoeding geven moeten het ook vermijden (Spaanse link), omdat het negatieve effecten op de gezondheid van de baby zou kunnen hebben. Het is daarom noodzakelijk om een arts te raadplegen als je vragen hebt of voordat je het gaat gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.