Vijf medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis

Medicinale planten met ontstekingsremmende effecten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis helpen verlichten. Het is echter essentieel om mogelijke bijwerkingen en de juiste dosering te evalueren.
Vijf medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Medicinale planten worden al sinds de oudheid gebruikt als aanvulling op de pijn van reumatoïde artritis. Hoewel de behandeling van deze ziekte verschillende medicijnen omvat, kunnen bepaalde ontstekingsremmende planten je symptomen helpen beheersen.

Steeds meer patiënten zijn geïnteresseerd in deze remedies, die vaak als effectief worden beschouwd bij het behandelen van ernstige pijnepisodes. In veel gevallen is er echter nog steeds een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de voordelen die eraan worden toegeschreven.

Daarom moet je, voordat je ze gebruikt, je arts raadplegen om mogelijke interacties met medicijnen of bijwerkingen te bepalen. Met dit in gedachten gaan we nu dieper in op deze ziekte en de plantaardige remedies die kunnen helpen.

Wat is reumatoïde artritis?

medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die gewrichtspijn en achteruitgang veroorzaakt. Vaak beïnvloedt het beide zijden van het lichaam en ontwikkelt het zich geleidelijk. Dus als een gewricht wordt aangetast, wordt dezelfde articulatie van de tegenovergestelde kant ook beïnvloed.

Vanwege de evolutie van de symptomen beschouwen experts de ziekte als chronisch. Veel patiënten kunnen zelfs hun dagelijkse taken niet meer uitvoeren. Ook kan pijn met tussenpozen optreden, met afwisselend ernstige pijn en episodes van verlichting.

Symptomen van reumatoïde artritis

De symptomen van reumatoïde artritis kunnen mild of ernstig zijn, afhankelijk van de mate van progressie van de ziekte. Mensen kunnen pijncrises meestal voorkomen als ze op tijd worden gediagnosticeerd. Dus hoewel de pijn aanvankelijk verdwijnt, is het raadzaam om je arts te raadplegen.

De klinische manifestaties zijn onder meer:

 • Gewrichtspijn aan één of beide zijden van het lichaam.
 • Zwelling van de gewrichten.
 • Stijfheid.
 • Verlies van de gewrichtsfunctie.
 • Langdurige vermoeidheid.

Medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis

Natuurlijke remedies gemaakt van medicinale planten (link in het Engels) vormen een goede aanvulling om de pijn bij reumatoïde artritis onder controle te houden. Hoewel het bewijs van hun werking gebaseerd is op anekdotische gegevens, beweren veel patiënten dat ze verbetering voelen na gebruik.

Dus, als je arts van mening is dat er geen nadelen zijn, kunnen ze een goede keuze zijn om de behandeling van de ziekte te verbeteren. Het belangrijkste is dat je er eerst voor zorgt dat er geen bijwerkingen of interacties zijn.

1. Aloëvera

Aloëveragel tegen reuma

Aloëvera is een van de meest populaire medicinale planten bij de behandeling van ziekten. Bekend sinds de oudheid vanwege de voedingsvoordelen ervan, geldt het nog steeds als een alternatief middel voor honderden aandoeningen.

Onder deze voordelen is het belangrijk om het kalmerende effect ervan te benadrukken. Zo kan de uitwendige toepassing van de gel die het bevat, de pijn bij reumatoïde artritis helpen beheersen. Het stimuleert ook de bloedsomloop en helpt huidproblemen te voorkomen, zoals psoriasis en huidallergieën.

Hoe gebruik je het?

 • Extraheer een royale hoeveelheid aloëveragel.
 • Masseer dit vervolgens zachtjes op je gewrichten.
 • Herhaal de behandeling elke avond voor het slapengaan.

2. Kattenklauw tegen pijn bij reumatoïde artritis

De Arthritis Foundation is van mening dat kattenklauw gunstig kan zijn bij het beheersen van de ontsteking en de pijn. Vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen kan kattenklauw de pijn bij reumatoïde artritis helpen beheersen.

Volgens de Arthritis Foundation heeft één studie zelfs aangetoond dat het kan helpen de ontsteking die deze ziekte veroorzaakt te verminderen.

Hoe gebruik je het?

Er zijn verschillende manieren om de voordelen van deze plant te benutten.

 • Allereerst vind je het in extracten of zalven voor uitwendig gebruik.
 • Verder kun je ook thee maken met een theelepel van de plant in een kopje heet water. Drink dit twee keer per dag.
 • Tot slot kun je het kopen in tabletvorm of capsules, die je volgens de instructies ervan moet innemen.

3. Gember

Gember tegen pijn bij reumatoïde artritis

Een van de beste natuurlijke behandelingen om de symptomen van artritis te verminderen is ongetwijfeld gember. Omdat het een aanzienlijke hoeveelheid gingerol bevat, heeft het een ontstekingsremmend effect dat zwelling, stijfheid en pijn vermindert.

Ook leverden onderzoeken naar het effect op patiënten (link in het Engels) met reumatoïde artritis veelbelovende resultaten op.

Hoe gebruik je het?

 • De traditionele manier om deze specerij te consumeren is door middel van thee. Het is heel gemakkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een theelepel gember in een kopje kokend water te doen. Drink dit twee tot drie keer per dag.
 • Het is ook beschikbaar als supplementen en capsules.
 • Ook kun je gemberolie plaatselijk toepassen.

4. Groene thee

Hoewel het populair werd vanwege de afslankende eigenschappen, is groene thee ook een goede bondgenoot om de pijn van reumatoïde artritis te beheersen. Dit komt door het gehalte aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die de gewrichten kunnen helpen beschermen.

Hoe gebruik je het?

Je kunt het als thee innemen of in tabletten of tincturen. De dosering moet worden gecontroleerd door een arts.

5. Wilgenbast om de pijn bij reumatoïde artritis te behandelen

Wilgenbast

Deze medicinale plant is een van de bekendste planten om ontstekingen te bestrijden. De extracten bevatten pijnstillers en ontstekingsremmende middelen die de pijn helpen verlichten. Daarom gebruikt men het al sinds de oudheid om onder andere gewrichtsproblemen, hoofdpijn of nekpijn te behandelen.

Hoe gebruik je het?

 • Allereerst kun je thee zetten door een theelepel van de plant in een kopje water te doen. Het beste is om het twee keer per dag te drinken.
 • De tweede optie is om tabletten of supplementen te kopen en deze volgens de doseringsinstructies te gebruiken.

Let op: je mag er geen misbruik van maken. Een overdosis kan huiduitslag en andere ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Je mag het niet gebruiken als je allergisch bent voor aspirine of als je wordt behandeld met antistollingsmiddelen.

Slotoverweging

Kruidengeneeskunde is de afgelopen jaren steeds meer geaccepteerd door artsen. Sommigen kunnen dus bepaalde planten voorstellen als een aanvulling om artritispijn te helpen beheersen. Deze zijn echter geen vervanging van geneesmiddelen die je op recept verkrijgt. Ook moet je eerst hun mogelijke effecten met een arts beoordelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.