Mis deze gezondheidsvoordelen van aloëvera niet!

Aloëvera is een vetplant. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om veel gezondheidsproblemen te behandelen en we maken zelfs gebruik van de voordelen ervan.
Mis deze gezondheidsvoordelen van aloëvera niet!

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Heb je al wel wat eens gehoord over de vele verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van aloëvera? Aloëvera is een plant die al duizenden jaren wordt gebruikt voor zijn uitzonderlijke geneeskrachtige en cosmetische eigenschappen.

Hoewel de plant op grote schaal wordt gekweekt en gebruikt over de hele wereld, komt hij oorspronkelijk uit tropisch en meridiaan Afrika, het Midden-Oosten en diverse eilanden in de Indische Oceaan.

De pulp, het deel dat veel gebruikt wordt, bevat 99% water. Het bevat ook vitaminen, mineralen en antioxidanten en wordt gebruikt om veel gezondheidsproblemen te bestrijden.

De plant is makkelijk te kweken, en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een commercieel product. Het wordt onder andere gebruikt in:

 • crèmes
 • voedingssupplementen
 • gezonde dranken

Hoewel het geen wondermiddel is, zijn er een aantal verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van aloëvera waar we van kunnen profiteren.

De gezondheidsvoordelen van aloëvera

Aloëvera staat bekend om zijn voordelen omdat het zowel inwendige als uitwendige problemen behandelt. We zullen eens kijken naar de vele gezondheidsvoordelen van deze plant.

1. Het is heel goed voor de huid

Aloëveracrème in een potje

De belangrijkste van de gezondheidsvoordelen van aloëvera die we in dit artikel behandelen, is de werking voor het verkrijgen van een gezonde huid.

Natuurlijk kan de medicinale plant op de huid worden toegepast om brandwonden of beten te verlichten en andere huidirritaties te verzachten. Door zijn grote stollingskracht is het ook een goede remedie voor littekens.

Als je het regelmatig toepast, helpt aloëvera zelfs bij het bestrijden van celveroudering en het ontstaan van vroegtijdige rimpels. Het hydrateert de huid en stimuleert ook de regeneratie van collageen.

2. Het helpt bij het behandelen van constipatie

Aloë bevat ook bepaalde laxerende eigenschappen om constipatie tegen te gaan. De consumptie van aloëvera helpt bij de verzorging van het spijsverteringsstelsel, omdat het de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen stimuleert.

3. Het zorgt voor gezond haar

De gezondheidsvoordelen van aloëvera zijn ook te vinden in veel shampoos en conditioners, omdat de gel uitstekend is voor gezond haar.

Voedingseigenschappen en hydranten van deze plant beschermen het haar en herstellen gespleten punten. Daarnaast is het gunstig voor onder andere het:

 • verzachten van de jeuk op de hoofdhuid
 • verminderen van roos
 • regenereren van het haar voor flexibiliteit en zachtheid

4. Het is goed voor de mondhygiëne

Aloëveragel beschikt over antimicrobiële en natuurlijke antibacteriële eigenschappen, die zeer nuttig zijn voor de mond en het tandvlees. De vitaminen en mineralen bevorderen de genezing van bloedend tandvlees en mondzweren.

Aloëverasap is daarom een hele nuttige natuurlijke mondwateroplossing. Dit is een methode om mondhygiëneproblemen, gevoelig tandvlees en een slechte adem te voorkomen.

5. Het helpt bij het verlagen van bloedsuiker en cholesterol

Aloëverasap in een pot

Er zijn verschillende onderzoeken die de theorie ondersteunen dat regelmatige inname van aloëvera het suikergehalte in het bloed bij mensen met diabetes type 2 reguleert. Het is ook gunstig voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.

6. Het is geweldig tegen ontstekingen

Aloëvera heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij de zuren in de plant. Hierdoor helpt het bij de uitwendige behandeling van brandwonden. Daarnaast bestrijdt het, vanwege zijn vetzuren, allergieën en huidproblemen zoals eczeem.

Misschien ook interessant:
Hoe maak je een gezonde aloëveragelei

7. Het versterkt je immuunsysteem

Ons lichaam werkt elke dag aan de bestrijding van ziekten zonder zich daarvan bewust te zijn. Om je immuunsysteem te ondersteunen, zijn  zijn de meest effectieve bondgenoten:

 • een gezonde levensstijl
 • gezonde voeding
 • regelmatige consumptie van drankjes waarin aloëvera verwerkt is

Contra-indicaties

Toch zijn er, ondanks de geweldige gezondheidsvoordelen van aloëvera, ook veel contra-indicaties waarmee je rekening moet houden. Het is raadzaam om je huisarts te raadplegen voordat je deze plant gaat gebruiken. Als je dit niet doet, is er een kans op bepaalde gezondheidsrisico’s.

Vergeet niet dat de consumptie, net als bij alles, gematigd moet zijn. Het is belangrijk om het niet te overdrijven. Houd er rekening mee dat elke natuurlijke behandeling geduld en een juist gebruik vereist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ferraro, G. M. “Revisión de la aloe vera (Barbadensis Miller) en la dermatología actual.” Revista argentina de dermatología 90.4 (2009): 00-00.
 • Rodríguez Domínguez, Ileana, et al. “Beneficios del Aloe Vera l.(sábila) en las afecciones de la piel.” Revista Cubana de Enfermería 22.3 (2006): 0-0.
 • Vega, Antonio, et al. “El aloe vera (Aloe barbadensis Miller) como componente de alimentos funcionales.” Revista chilena de nutrición 32.3 (2005): 208-214.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.