Om spataderen te verminderen moet je 8 basisregels volgen

Is het jouw doel om spataderen te verminderen? Dan zijn gezonde gewoonten de sleutel. Er bestaan vele professionele therapieën die spataderen verwijderen. Alle aanbevelingen in dit artikel helpen voorkomen dat ze opnieuw ontstaan.
Om spataderen te verminderen moet je 8 basisregels volgen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een behandeling om spataderen te verminderen omvat een reeks gezonde gewoonten die de gezondheid van de bloedsomloop ondersteunen. Er bestaan vele technieken en cosmetische producten die je helpen om spataderen te verminderen.

Tegelijkertijd moet je echter enkele ‘basisregels’ volgen. Die zijn essentieel als je spataderen wilt verminderen.

Spataderen zijn niet alleen een schoonheidsprobleem. Deze uitpuilende aderen wijzen op problemen met de bloeddoorstroming. Ze geven de benen dus niet alleen een lelijk uiterlijk. Ze veroorzaken ook vaak een zwaar gevoel en pijn.

Waarom treedt deze aandoening op? Hoe kan je spataderen op een natuurlijke manier behandelen?

Vele mensen hebben last van dit probleem. Daarom willen je enkele gezondheidstips geven in verband met spataderen. Onthoud echter dat je de tips tegelijkertijd moet toepassen. Er bestaat immers geen allesomvattende kuur.

Wat zijn spataderen?

Wat zijn spataderen

Spataderen zijn uitpuilende aderen. Ze vormen zich wanneer de terugslagkleppen die de bloeddoorstroming regelen, verzwakken. Ze kunnen zich in elke ader ontwikkelen. Vaak ontstaan ze echter in de benen.

Men heeft ze altijd geklasseerd als een lelijk teken. Ze hebben immers een roodachtig of paars uiterlijk dat op de huid zichtbaar is. Voor velen is dit echter een gezondheidsprobleem omdat het andere kwalen kan uitlokken.

Symptomen

Dit zijn de meest kenmerkende symptomen van spataderen:

 • Ontstoken, uitpuilende aderen
 • Een brandend en zwaar gevoel in de benen
 • Pijn en krampen in de benen
 • Jeuk rond de aangetaste aderen
 • Veranderingen in de huid of verharding van de ader

Waar komen spataderen vandaan?

Wanneer de terugslagkleppen van de aderen niet langer goed werken, dan heeft de bloeddoorstroming het moeilijk om van de benen naar het hart terug te keren. Het bloed vloeit dan onvoldoende terug naar het hart. De aderen rekken daardoor op en dit kan leiden tot spataderen.

Vele gevallen hebben te maken met genetische factoren. Toch worden ze vaak erger als gevolg van lichamelijke overbelasting of zwaarlijvigheid. Bovendien komen ze over het algemeen vaker voor bij oudere mensen.

Dit zijn de factoren die het optreden van spataderen beïnvloeden:

 • Obesitas of overgewicht
 • Zwangerschap
 • Langdurig staan
 • Blijven zitten met gekruiste benen
 • Plotse hormonale veranderingen
 • Aandoeningen van de bloedsomloop

Fundamentele regels om spataderen te verminderen

Een gezonde levensstijl in stand houden is de beste aanvulling om spataderen te verminderen en het ontstaan van spataderen uit te stellen. Dit houdt in dat je enkele veranderingen moet doorvoeren in je dagelijkse routine. Je zal enkele ‘slechte gewoonten’ die de bloedsomloop aantasten moeten afleren.

1. Vermijd om te lang in dezelfde houding te blijven

Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten

Lange tijd in dezelfde lichaamshouding blijven kan spataderen verergeren.

Als je dus om één of andere reden moet staan of zitten, dan kan je best minstens enkele minuten je benen en je voeten bewegen. Verander ook ieder uur je houding.

2. Leg de benen omhoog

Til de benen omhoog

Een heel gemakkelijke oefening die helpt om spataderen te verminderen, is de benen optillen.

Deze activiteit ontspant de spieren. Het vergemakkelijkt ook de terugkeer van het bloed richting het hart. Het is dus aanbevolen om dat elke dag te doen na een lange werkdag.

3. Doe aan lichaamsbeweging

Doe fysieke oefeningen

Sport beoefenen en bewegen heeft vele voordelen voor een gezonde bloedcirculatie en voor je gewicht.

Is het jouw doel om spataderen te verminderen, dan haal je veel positieve effecten uit regelmatig bewegen.

4. Masseer de benen

Masseer de benen

Eén van de therapeutische methoden om de bloeddoorstroming in de benen te stimuleren zijn massages.

Ze hebben het vermogen om de bloedcirculatie te verbeteren. Ze zijn dus een goede keuze om het optreden van deze uitpuilende aderen te verminderen.

Meer informatie vind je in dit artikel:
Natuurlijke behandelingen voor spataderen

5. Neem een koude douche

Neem een koude douche

Douchen met heet water is ontspannend. Wanneer je echter een douche met koud water neemt, is dit gunstiger voor de bloedcirculatie.

Het rechtstreeks aanbrengen van koud water op de kuiten kan het zware gevoel en de ontsteking kalmeren.

6. Vermijd strakke kledingstukken

Vermijd strakke kledingstukken

Wanneer je spataderen hebt, is het niet aanbevolen om kledingstukken te dragen die strak om het lichaam zitten.

Bovendien is het gebruik van strakke kleding in het algemeen af te raden. Ze oefenen druk uit op die zone van het lichaam en verhinderen de veneuze terugkeer van de benen naar het hart.

Als de spataderen echter veel klachten geven kan de arts steunkousen aanmeten. Deze speciale kousen ondersteunen de onderbenen en voorkomen dat de aderen zich te veel vullen met bloed.

7. Verbeter je voeding

Verbeter je voeding

Om spataderen te verminderen kan een dieet vol omega 3-vetzuren, antioxidanten en voedingsvezels je al heel goed op weg helpen.

Voedingsmiddelen met deze voedingsstoffen kunnen helpen bij een optimale bloeddoorstroming en beschermen de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

8. Vermijd alcohol en tabak

Stop met roken

Het buitensporige gebruik van alcohol en tabak heeft vele negatieve gevolgen voor het lichaam. Eén van de gevolgen is het optreden van problemen met de bloedcirculatie en het ontstaan van spataderen.

De gifstoffen in alcohol en tabak beschadigen de bloedvaten. Hierdoor worden ze minder elastisch.

Samenvatting

Gezonde gewoonten zijn het geheim wanneer het jouw doel is om spataderen te verminderen. Er bestaan vele professionele therapieën om spataderen te verwijderen. Alle aanbevelingen in dit artikel zullen je helpen om te voorkomen dat ze opnieuw ontstaan.

We hebben het hier dus niet over het eventjes toepassen van deze tips. Je moet ze deel laten uitmaken van je levensstijl. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jawien A. The influence of environmental factors in chronic venous insufficiency. Angiology. 2003;54 (Suppl 1):S19-31
 • Bass A. The effect of standing in the workplace and the development of chronic venous insufficiency. Harefuah 2007;146(9):675-6, 734-5.  
 • Rodrigo JA, Villa R. Guías de manejo de la insuficiencia venosa crónica. Guías Clínicas [en línea]. 2000, vol 2 N°21. [citado el: 15 de Diciembre de 2008]. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.