Waarom zoveel zorgverleners met het coronavirus besmet zijn

Een groot aantal zorgverleners raakte met het coronavirus besmet door gebrek aan kennis over preventieve maatregelen tegen COVID-19.
Waarom zoveel zorgverleners met het coronavirus besmet zijn

Laatste update: 21 mei, 2020

SARS-CoV-2 is een virus dat zich sinds december 2019 wereldwijd heeft verspreid en relatief nieuw is voor de wetenschap. Het heeft grote aantallen van de wereldbevolking getroffen. Vele duizenden zorgverleners zijn ook met het coronavirus besmet geraakt.

Er zijn verschillende mogelijke antwoorden op de vraag in de titel van dit artikel. Geen van deze is echter definitief. Het antwoord varieert ook afhankelijk van het land dat de infectie meldt.

Wereldwijde redenen waarom het coronavirus zorgverleners besmet

De pandemie verraste ons en het heeft een groot aantal zorgverleners besmet. Het is een van de meest uitgebreide uitbraken in de geschiedenis van pandemieën en het werd niet verwacht.

Toen China zijn eerste gevallen meldde, was het gezondheidszorgsysteem (Engelse link) niet voorbereid op wat snel een epidemie en vervolgens een pandemie werd.

Personeel dat in de gezondheidszorg werkt, of het nu gaat om artsen, verpleegkundigen, paramedici of zelfs schoonmaakpersoneel in ziekenhuizen en klinieken, heeft om voor de hand liggende redenen niet voldoende voorzorgsmaatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

Ze hebben evenmin tijdig tests uitgevoerd en maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Hoewel China de wereld over de uitbraak in de regio Wuhan (Engelse link) waarschuwde, waren andere landen niet alert op wat er ging gebeuren.

Zorgverleners besmet met het coronavirus, land voor land

Arts zonder bescherming

Als we de informatie van de drie meest door de pandemie getroffen landen ter wereld bekijken, dan kunnen er verschillende oorzaken worden gevonden voor het hoge besmettingspercentage onder zorgverleners.

Italië heeft het hoogste aantal algemene infecties en sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in Europa. Er zijn meer dan 5.000 zorgverleners met het coronavirus besmet.

  • Dit komt overeen met 9% van het totale aantal gevallen in het land en in deze sector zijn al 19 mensen overleden.
  • In Spanje bedraagt het aantal besmette zorgverleners ongeveer 5.400. Dit komt overeen met 12% van het totale aantal daar getroffen mensen.
  • China meldt een cijfer van ongeveer 4% aan besmette zorgverleners.

Wat veroorzaakte deze besmettingen?

Het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) draagt ook bij aan het grote aantal zorgverleners dat met het coronavirus besmet is. Er is plotseling veel vraag naar deze middelen en er is niet genoeg voor alle hulpverleners.

Medische organisaties (Engelse link) in verschillende landen melden dat het moeilijk is om persoonlijke beschermingsmiddelen te verkrijgen. In mindere mate zijn latexhandschoenen ook schaars. Dit betekent dat ze het gebruik van beschikbare materialen moeten rantsoeneren, wat betekent dat meer mensen besmet zullen raken.

Een andere oorzaak is dat niet alle gezondheidscentra gemeenschappelijke ruimtes zoals kantines of wachtkamers snel genoeg hebben gesloten. De door de WHO aanbevolen regel van 1,5 meter voor sociale afstand was daarom bijna niet te halen. Hierdoor verspreidde het virus zich in sommige landen snel.

Geconfronteerd met deze realiteit hebben medische industrieën over de hele wereld hard gewerkt om in recordtijd meer handschoenen en maskers te producerenDe autoriteiten hebben hen ook gevraagd om andere producten te produceren zoals:

  • beademingsapparatuur.
  • reinigingsgels op basis van alcohol.
  • ontsmettingsmiddelen om ziekenhuisapparatuur schoon te maken.

Het helpen van zorgverleners

Zorgeverleners met ondere andere bril en masker

Om zorgverleners te beschermen, hebben autoriteiten de bevolking geadviseerd om telefonisch contact op te nemen om te overleggen in plaats van naar gezondheidscentra te gaan. De grotere aantallen patiënten in ziekenhuizen stellen iedereen bloot aan het virus, ook het medisch personeel.

Het is onze verantwoordelijkheid om quarantaine- en isolatiemaatregelen te respecteren. Dit zal dan de verspreiding van het coronavirus helpen vertragen, zodat gezondheidsteams kunnen werken zonder overbelast te raken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.