Waarom krijgen we kramp in de zij?

Er is geen bewijs dat kramp in de zij wijst op een gezondheidsprobleem, maar het is een vervelende pijn die je ervan weerhoudt om normale lichamelijke activiteiten en sport te doen. De wetenschap heeft nog steeds niet bepaald wat precies de oorzaak is van deze ergernis.
Waarom krijgen we kramp in de zij?

Laatste update: 12 juli, 2020

De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens last gehad van kramp in de zij. Het is een vervelend gevoel dat mensen ervaren terwijl ze aan het sporten zijn, op welk niveau je dan ook. Deze vervelende pijn maakt het soms onmogelijk om door te gaan, omdat het alleen weggaat als je stopt met bewegen.

Een kramp in de zij voelt aan als een scherpe pijn in je zij, net tussen je borst en je buik. Veel mensen vragen zich af of het een teken is van iets gevaarlijks of een symptoom dat wordt veroorzaakt door een blessure in het lichaam. Het is eigenlijk niets om bang voor te zijn, ook al kan de pijn heel intens voelen.

Tot op heden hebben wetenschappers geen definitief antwoord op de vraag waarom we last hebben van kramp in de zij. Wat ze wel hebben is een aantal theorieën die deze vervelende pijn kunnen verklaren. Blijf lezen om meer te leren!

Wat is kramp in de zij?

Een man leunt tegen een muur met zijn armen om zijn buik

Een kramp in de zij is een scherpe en stekende pijn die zich aan de zijkant van je buikgebied bevindt. Het verschijnt plotseling wanneer je een vorm van beweging doet en verhindert je vaak om de activiteit normaal voort te zetten.

Kramp in de zij worden ook wel ‘steek in de zij’ genoemd, maar de medische naam is transient abdominal pain (TAP, Spaanse link). Wetenschappers denken dat ze niet door één enkele factor worden veroorzaakt, maar dat ze te wijten zijn aan verschillende oorzaken of omstandigheden.

Deze krampen komen het vaakst voor als je activiteiten met een hoge intensiteit doet, maar vooral als je rent. Traditioneel worden ze in verband gebracht met het eten van voedsel voor het sporten, maar het geval van wielrenners, die tijdens wedstrijden eten, lijkt die theorie te ontkrachten.

Waarom krijgen we kramp in de zij?

Er is geen definitieve conclusie over de oorzaken van kramp in de zij. Geen van de uitgevoerde studies over dit probleem stellen met zekerheid een specifieke oorzaak vast.

Een van de meest geaccepteerde theorieën geeft echter aan dat het gebeurt na voortdurende wrijving, of spanning, in de banden die het middenrif met de maag verbinden. Deze wrijving kan ervoor zorgen dat het buikvlies, een membraan dat de buikholte bedekt, geïrriteerd raakt.

Anderen denken dat deze scherpe pijn een gevolg is van een slechte ademhaling. Wanneer je ademhaling moeizaam en onregelmatig is, kan het een gebrek aan zuurstof in het lichaam veroorzaken en het diafragma beperken.

Onderzoeken geven aan dat sporten die in korte tijd een hoog energiegebruik vereisen, zoals elke sport die draait om snelheid, vaker kramp in de zij veroorzaken.  Dit zijn de lichamelijk activiteiten waarbij het probleem het vaakst optreedt:

 • Zwemmen: 75%
 • Rennen: 69%
 • Paardrijden: 62%
 • Aerobics: 52%
 • Basketbal: 47%
 • Fietsen: 32%

Wat maakt het erger?

Een vrouw dept het zweet van haar voorhoofd in de sportschool

Uit klinische ervaring is gebleken dat sommige factoren het risico op pijn in de zij verhogen en dat ze de pijn intenser maken, zonder dat dit direct leidt tot krampen. Deze omvatten:

 • Veel eten of drinken voor het sporten. Dit zorgt ervoor dat er eten in je maag is opgeslagen en dat je maag meer beweegt, waardoor er meer wrijving met het middenrif ontstaat.
 • Stijfheid en hypertonie. Sporters met overmatige stijfheid in hun stabiliserende spieren rond de wervelkolom hebben vaker last van kramp in de zij.
 • De intensiteit van de oefening. Hoe intensiever, hoe groter het risico op pijn in de zij.

Zowel mannen als vrouwen lijken last te hebben van dit probleem, zonder veel verschil. Sommige studies hebben opgemerkt dat jonge mensen meer kans hebben op dit probleem, terwijl het minder vaak voorkomt bij oudere mensen.

Zo kun je kramp voorkomen

Hoewel niet precies bekend is hoe deze kramp ontstaat, is gebleken dat sommige dingen effectief zijn om steken in de zij te vermijden of te voorkomen. Wij raden het volgende aan:

 • Houd een gezond dieet aan. Spijsverteringsproblemen verhogen het risico op pijn in de zij.
 • Vermijd het agressief bewegen van de romp.
 • Adem regelmatig en gelijkmatig.
 • Versterk je buikgebied en train je ademhaling.
 • Eet niet te veel voordat je intensieve lichamelijke activiteiten gaat doen.
 • Drink slechts kleine hoeveelheden water tijdens het sporten, maar doe het regelmatig. Drink niet veel vocht in één keer.

Als je steek in de zij krijgt, kun je het beste je tempo verlagen en je handen op het gebied van je buik drukken waar je de pijn voelt. Als het ongemak aanhoudt, moet je stoppen, je ademhaling regelen en je buikspieren strekken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pérez, C. Ayán. “Dolor abdominal transitorio vinculado al ejercicio: causas y soluciones.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 3.3 (2010): 103-109.
 • Domínguez, R. “Aproximación al dolor abdominal transitorio.” Apuntes del Máster de Fisiología del Ejercicio. Universidad de Barcelona–Editorial Médica Panamericana (2013).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.