10 voedingsmiddelen om de spijsvertering te reguleren

Om de spijsvertering te reguleren is het belangrijk om langzaam te kauwen, omdat dit helpt bij het doorslikken. Bovendien raden deskundigen aan om gezond te eten.
10 voedingsmiddelen om de spijsvertering te reguleren
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het voedsel dat je eet beïnvloedt de gezondheid van je spijsverteringsstelsel. Als je een dieet volgt dat rijk is aan suiker, vetten van slechte kwaliteit en verwerkte bloem, is de kans groot dat je last hebt van maagproblemen. Om deze problemen te voorkomen, delen we hier tien voedingsmiddelen die kunnen helpen de spijsvertering te reguleren.

Veel mensen hebben last van indigestie door overmatige consumptie van voedsel en dranken. Dit is een probleem dat nooit beter lijkt te worden. Volgens het National Center for Health Statistics worden jaarlijks meer dan 3,3 miljoen mensen in de Verenigde Staten in het ziekenhuis opgenomen met spijsverteringsaandoeningen.

Wat veroorzaakt een slechte spijsvertering?

Er is een aantal duidelijke oorzaken van een slechte spijsvertering. Hierbij kun je denken aan de volgende gewoontes:

 • te veel of te snel eten
 • vet eten
 • eten tijdens stressvolle momenten
 • roken
 • het drinken van te veel alcohol
 • het gebruik van bepaalde soorten drugs
 • overmatige vermoeidheid
 • constante stress

Hoe kan je een zware spijsvertering voorkomen?

 • Het is belangrijk om op te letten als je eet. Ook is het belangrijk om voedsel langzaam te kauwen, omdat dit helpt bij het doorslikken.
 • Als je te snel eet of eet terwijl je een andere activiteit doet, maar ook als je erg moe of gestrest bent, kan dit je spijsverteringssysteem negatief beïnvloeden en maagklachten veroorzaken.
 • Je stemming heeft een directe invloed de assimilatie van stoffen. Walging of angst vertraagt de spijsverteringsenzymen. Daarom is het belangrijk om ook voor je geestelijke gezondheid te zorgen.
 • Je moet ook nadenken over wanneer je eet. Late lunches of avondmaaltijden kunnen leiden tot een zware belasting, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of reflux. Eet om de vier uur en eet minstens twee uur voor het slapengaan.
 • Slaat de honger toe voor het slapen gaan? Zo ja, kies dan voor een snack met lichte eiwitten, zoals vetarme yoghurt, een glas magere melk of een kleine portie kaas.

Voedingsmiddelen om je spijsvertering te reguleren

1. Zuurkool

Zuurkool in een pot

Probiotisch voedsel zoals zuurkool kan de darmflora herbevolken, waardoor de spijsvertering wordt verbeterd. Hetzelfde geldt voor de probiotica zelf. De inname ervan stimuleert de productie van maagzuren die een rol spelen bij de spijsvertering.

Probiotica bevatten bacteriën die de darmen ten goede komen, de darmflora in evenwicht brengen. Ook helpen ze bij het reguleren van een gezonde spijsvertering.

2. Appelazijn

Er is een goede reden waarom appelazijn je welzijn verbetert. Het helpt het lichaam om HCL (zoutzuur) aan te maken, een goedaardig zuur uit de darmen dat helpt bij de vertering van onder andere:

 • vetten
 • koolhydraten
 • eiwitten

Appelazijn helpt ook bij gewichtsverlies. Het kan ook helpen bij het verlichten van reflux en het prikkelbare darmsyndroom, door alle gunstige probiotica en aminozuren die het bevat.

3. Mango’s

Het is aangetoond dat mango’s helpen om de goede bacteriën in je darmen in leven te houden. Volgens een recente studie van de Oklahoma State University, kan het opnemen van een mango per dag in je dieet je darmgezondheid verbeteren, omdat het helpt om het lichaamsvet te verminderen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Deze vrucht heeft een fantastisch voedingsprofiel. Ze bevat volgens sommige onderzoekers namelijk veel voedingsstoffen en andere bioactieve stoffen die verschillende voordelen voor de gezondheid kunnen bieden.

4. Kefir

Kefir in een houten lepel

Kefir is een ander probiotisch voedsel dat de spijsvertering kan verbeteren. Het kan zelfs helpen om het immuunsysteem te versterken. Dit voedsel is eigenlijk vergelijkbaar met een zure, vloeibare yoghurt.

Wat kefir zo goed maakt voor je darm, is dat het meestal minstens tien levende en actieve bacteriestammen bevat, terwijl de meeste yoghurts er over het algemeen maar drie bevatten.

5. Olijfolie

Olijfolie wordt al sinds de oudheid aanbevolen om de spijsvertering te reguleren. Het helpt je te beschermen tegen reflux, dat brandend maagzuur veroorzaakt. Bovendien helpt het de maaginhoud langzaam en geleidelijk los te laten in de twaalfvingerige darm, waardoor het gevoel van volheid toeneemt.

6. Artisjokken

Artisjokken bevatten cynarine, een zure stof die de productie van gal stimuleert, die de leverfuncties ondersteunt en de vorming van galstenen voorkomt. Over het geheel genomen zijn artisjokken een natuurlijk soort diureticum, maar ook kunnen ze de symptomen van een kater verlichten en bevatten ze een aanzienlijke hoeveelheid vezels.

7. Appels

Rode appels kunnen helpen de spijsvertering te reguleren

Deze vrucht bevat veel voedingsvezels. Daarom zijn appels gunstig voor het voorkomen van constipatie en het onder controle houden van het cholesterolgehalte.

Bovendien bevatten ze ook pectine, een oplosbare vezel die de spijsvertering bevordert en winderigheid voorkomt. Ze kunnen ook helpen om het slechte cholesterol of LDL onder controle te houden.

8. Yoghurt

Yoghurt is een van de beste voedingsmiddelen om de spijsvertering te reguleren vanwege de probiotica die het bevat. Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten in voedsel. Ze stimuleren het immuunsysteem en helpen de darmflora gezond te houden. Ze zijn nuttig om een goede darmbeweging te behouden.

9. Ananas

De National Library of Medicine in de Verenigde Staten stelt dat ananas bromelaïne bevat, een enzym dat helpt bij de afbraak van moeilijk te verteren eiwitten. Ananas wordt ook aanbevolen om darmaandoeningen, zwellingen en zweren te bestrijden.

10. Gember

Deze aromatische wortel is een uitstekend stimulerend middel voor de spijsvertering. Het stimuleert het vrijkomen van enzymen in de alvleesklier, wat ervoor zorgt dat je lichter en zonder maagzuur kunt slikken.

Ook is gember een antibacterieel middel. Het voorkomt veranderingen in de darmflora, waardoor het diarree vermindert en de stoelgang verbetert. Als je het gebruikt als infusie voorkomt het dyspepsie, een langzame en moeizame vertering.

Een laatste opmerking

Vergeet tot slot niet dat iedereen een andere tolerantie heeft, dus het is beter om de voedingsmiddelen die we hierboven hebben genoemd langzaam en zorgvuldig te testen om te analyseren wat het beste werkt voor je en wat niet. Om de spijsvertering te reguleren kun je immers meerdere dingen doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 •  Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
 • Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
 • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.