Zeven voedingsmiddelen die je niet 's avonds moet eten

Sommige voedingsmiddelen kunnen 's nachts problemen met de spijsvertering veroorzaken en verhinderen dat je in slaap valt. Als je ze toch wilt blijven eten, nuttig ze dan op een ander tijdstip van de dag.
Zeven voedingsmiddelen die je niet 's avonds moet eten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vandaag willen we het hebben over zeven voedingsmiddelen die je niet ‘s avonds moet eten.

Door ‘s avonds de verkeerde voedingsmiddelen te eten weerhouden we ons lichaam ervan om ‘s nachts te doen wat het moet doen. Het veroorzaakt veranderingen in de activiteit van bepaalde hormonen, met als gevolg dat we meer risico lopen op slaapstoornissen en spijsverteringsproblemen.

De voedingsmiddelen die je bij de avondmaaltijd eet spelen een belangrijke rol als het gaat om de kwaliteit van je nachtrust en de fysieke en mentale energie die je lichaam de komende dag zal hebben.

Veel mensen maken echter verkeerde keuzes als het gaat om het voedsel dat ze tijdens deze maaltijd eten. Het gevolg is overbelasting van hun lichaam.

Het is dan ook ontzettend belangrijk om te leren welke voedingsmiddelen je beter niet ‘s avonds kunt eten en om lichte, gezonde alternatieven voor het avondeten te vinden om ze te vervangen.

Hier komen ze!

Voedingsmiddelen die je niet ‘s avonds moet eten

1. Rood vlees

Rood vlees

Rood vlees zit vol met eiwitten en vet waardoor je spijsverteringsstelsel harder moet werken.

Hoewel je het heus met mate kunt consumeren, is het het beste om ‘s avonds rood vlees te vermijden om onderbrekingen in je slaap te voorkomen.

Suggesties

 • Eet bescheiden porties rood vlees, bij voorkeur tijdens de lunch.
 • Probeer vlees van goede kwaliteit te vinden en vermijd het eten van vlees met veel vet.

2. Broccoli

Deze groene groente bevat weinig calorieën en zit boordevol essentiële voedingsstoffen die je lichaam gezond en in vorm houden.

Toch is het niet raadzaam om broccoli ‘s avonds te eten, omdat de zwavel en vezels die erin zitten wat moeilijker te verteren zijn.

Ze kunnen de productie van gassen in je darmen verhogen en ‘s nachts maagproblemen veroorzaken.

Suggesties

 • Eet in plaats daarvan je broccoli tijdens de lunch.
 • Eet het rauw of gestoomd voor de meeste voordelen.

3. Kaas

Verschillende kazen

Ook kaas staat op onze lijst van voedingsmiddelen die je niet ‘s avonds moet eten, dit vanwege de reacties die het in je lichaam veroorzaakt.

Kaas bevat een aminozuur dat bekend staat als tyramine, dat door je lichaam wordt opgenomen en de productie van hormonen die de slaap reguleren vermindert.

Het voedingsmiddel kan ook een milde ontstekingsreactie veroorzaken die kan leiden tot spijsverteringsklachten of hoofdpijn.

Suggesties

 • Vermijd het consumeren van kaas (in elke vorm) bij het avondeten.
 • Kies in plaats van kaas voor melk of yoghurt, deze zuivelproducten bevatten tryptofaan bevatten en helpen je daardoor in slaap te vallen.

4. Worst en vleeswaren

Probeer je consumptie van bewerkte vleeswaren altijd te beperken, ze bevatten namelijk veel vet en additieven die schadelijk zijn als ze te veel worden gegeten.

Eet deze voedingsmiddelen vooral niet ‘s avonds, want ze zijn slecht voor je spijsverteringsstelsel en kunnen problemen als zure reflux veroorzaken.

Suggesties

 • Als je worst en vleeswaren wilt eten, doe het dan bij je ontbijt of lunch.
 • Eet ze slechts af en toe, en samen met gezond voedsel zoals volkoren brood en groenten.

5. Zoetigheid

Tafel vol zoetigheden

Alle snoepjes of zoetigheden die geraffineerde suiker bevatten kunnen je slaap beïnvloeden, vooral als je ze vlak voor het slapengaan nuttigt.

Ze verhogen je bloedsuikerspiegel en omdat ze niet worden gebruikt als energiebron, vertragen ze mogelijk je stofwisseling.

Ook kan het effect dat ze hebben op je hersenen stress verergeren en nachtmerries veroorzaken.

Suggesties

Beperk je dagelijkse consumptie van suiker en vermijd het ‘s avonds volledig.

6. Scherpe sauzen

Ze smaken heerlijk en passen goed bij allerlei soorten voedsel. Maar als je ze ‘s avonds eet, kunnen ze de productie van zuren in je maag veranderen en irritatie en brandend maagzuur veroorzaken.

Dit, plus het gegeven dat ze vaak veel calorieën bevatten, is een reden om ze met mate te eten, en op andere momenten van de dag.

Suggesties

 • Beperk je consumptie van scherpe sauzen.
 • Probeer je sauzen zelf te maken om je consumptie van additieven te verminderen.

7. Koolzuurhoudende dranken

Glas cola

Na verloop van tijd kan het drinken van koolzuurhoudende dranken invloed hebben op je stofwisseling.

Het probleem wordt nog erger als je ze ‘s avonds drinkt omdat ze je bloedsuiker verhogen en slaapproblemen kunnen veroorzaken.

De verbindingen die ze bevatten irriteren je maag en verergeren symptomen zoals ontsteking en zure reflux.

Suggesties

 • Vervang koolzuurhoudende dranken door water en thee.
 • Als je ze wel drinkt, doe het dan af en toe en overdag.

Eet jij deze voedingsmiddelen vaak tijdens het avondeten? Nu je weet voor welke problemen ze kunnen zorgen, probeer ze te vermijden.

Eet in plaats daarvan een goede, lichte en gezonde maaltijd, maar sla deze nooit over.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nelson, R. J., Haim, A., Workman, J. L., Weil, Z. M., Walton, J. C., Morris, J. S., & Fonken, L. K. (2010). Light at night increases body mass by shifting the time of food intake. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1008734107
 • Sparling, C. E., Fedak, M. A., & Thompson, D. (2007). Eat now, pay later? Evidence of deferred food-processing costs in diving seals. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0566
 • Nolan, L. J., & Geliebter, A. (2016). “Food addiction” is associated with night eating severity. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.12.025

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.