Waarom krijg je precies kuitkramp?

Als je kuitkramp krijgt, is het belangrijk om je been voorzichtig te strekken. Vermijd ook het aanraken of masseren van die spier. Blijf lezen om meer te leren.
Waarom krijg je precies kuitkramp?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je hebt dit gedurende je leven vast al vaker meegemaakt, en je hebt je misschien afgevraagd waarom je kuitkramp krijgt. Je zou je zelfs kunnen afvragen wat er echt gebeurt in dat deel van je lichaam dat zoveel pijn veroorzaakt. Het is eigenlijk niets meer dan een onvrijwillige spiersamentrekking.

De achterkant van je kuit heeft een ronde vorm en bestaat uit verschillende spieren. Een daarvan is de musculus triceps surae, die betrokken is bij dit probleem.

De meeste mensen hebben ‘s nachts last van kuitkrampen, met een intense pijn waardoor ze wakker worden. In dit artikel leggen we uit waarom het gebeurt en wat we kunnen doen om dit ongemak te verlichten of te voorkomen.

Waarom krijg je kuitkramp?

De spieren van de kuiten

Als je kuitkramp krijgt, ontstaat er eigenlijk een onvrijwillige samentrekking van de musculus triceps surae. Deze spier wordt korter, waardoor het mogelijk is om het zelfs met het blote oog te zien. Bovendien is het erg pijnlijk.

Onderzoekers weten niet precies waarom het gebeurt. We kennen echter wel een aantal factoren die ermee samenhangen. Ten eerste wordt het geassocieerd met intense beweging gedurende een lange periode. Ook gebeurt het door niet voldoende te bewegen.

Hetzelfde gebeurt als je traint zonder dat je je spieren hebt opgewarmd. Het lijkt erop dat beweging, samen met het niet gehydrateerd zijn, zorgt voor de opbouw van giftige stoffen in de spieren. Daarom veroorzaakt het spiersamentrekkingen.

Bij kuitkrampen is de oorzaak echter niet altijd gelegen in het sporten. Er zijn eigenlijk veel factoren die dit fenomeen kunnen uitlokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Kan het veroorzaakt worden door een aandoening?

Als iemand herhaaldelijk kuitkrampen krijgt en het heeft niets met lichaamsbeweging te maken, kan het een symptoom zijn van een andere aandoening. Het is belangrijk om te weten dat als er een probleem is met de bloedsomloop, je kramp kunt krijgen. Bijvoorbeeld als het bloed de spier niet goed bereikt.

Dit is gebruikelijk vanaf de leeftijd van zestig jaar. Atherosclerose is een aandoening waarbij cholesterol zich ophoopt in de bloedvaten. Daarom is er in deze gebieden een zwakkere bloedstroom. Dan gaat het bloed niet overal naartoe waar het zou moeten.

Deze verandering in de bloedstroom gebeurt tijdens de zwangerschap, hoewel het iets fysiologisch is. Zwangere vrouwen krijgen in het laatste trimester vaak kuitkrampen.

Een röntgenfoto van de kuitspieren

Wat moet je doen als je kuitkramp krijgt?

Zoals je misschien al weet, heb je midden in de nacht het grootste risico op kuitkramp, waardoor je wakker wordt. Als dit herhaaldelijk gebeurt, is het het beste om een kleine rek- en strekroutine uit te voeren voordat je naar bed gaat.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat je bij het sporten langzaam vooruitgang moet boeken. Met andere woorden, geleidelijk aan intensiever trainen, niet alles tegelijk. Je moet ook weten wanneer je moet rusten, en het goed doen.

Vergeet bovendien niet je spieren op te warmen voordat je gaat sporten. Hetzelfde geldt voor hydratatie en dieet. Zoals we hebben gezien, kan uitdroging deze kuitkrampen veroorzaken.

Sommige deskundigen bevelen bepaalde fysiotherapeutische oefeningen aan om ze te voorkomen. Doe in het ideale geval rustige rekoefeningen die de spier op een gecontroleerde manier strekken. Vermijd om op je tenen te staan of het gebied aan te raken. Deze bewegingen kunnen namelijk een andere spierkramp veroorzaken.

Als je echter vaak last hebt kuitkramp, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Je arts zal moeten kijken of een ander soort aandoening dit probleem veroorzaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.