Voordelen van huidverstrakking van het gezicht

Mensen praten steeds vaker over de voordelen van huidverstrakking van het gezicht met behulp van radiofrequentie. Het is geen geheel nieuwe techniek, maar het is geperfectioneerd. In dit artikel vertellen we je wat het is en wat de effecten ervan zijn.
Voordelen van huidverstrakking van het gezicht

Laatste update: 27 april, 2020

Zowel artsen als patiënten praten over de voordelen van huidverstrakking van het gezicht met behulp van radiofrequentie. Hoewel het ook zijn tegenstanders heeft, is het een feit dat de techniek de afgelopen tijd verbeterd is.

Hoewel cosmetische chirurgie een andere benadering is, is deze techniek concurrerend geworden. Als een niet-invasieve techniek is het goedkoper en levert het in een korte tijd resultaten op.

Vaak wordt het een niet-chirurgische facelift genoemd, hoewel dit geen correcte beschrijving is. In tegenstelling tot chirurgische technieken vereist het geen verdoving en levert het geen bijwerkingen op zoals bij een grotere procedure.

Deze techniek gebruikt energie als warmte. RF-apparaten zenden energie uit die de lederhuid penetreert om de collageenproductie en regeneratie te stimuleren.

Het bereikt het gewenste effect doordat de hitte fibroblasten induceert, een soort cel in de huid, om nieuw collageen te produceren. Het kan op bijna elk deel van het lichaam worden gebruikt. Er zijn technieken voor het behandelen van:

De voordelen van huidverstrakking met behulp van radiofrequentie zijn befaamd voor het gebruik in het gezicht. De patiënt heeft meer dan één sessie nodig, en waarschijnlijk ten minste zes.

Radiofrequentie-apparatuur

De voordelen van huidverstrakking van het gezicht met behulp van radiofrequentie zijn met verschillende apparaten aangetoond. Ze kunnen massageapparaten, toners of stimulators gebruiken en ze werken allemaal op dezelfde manier.

Voordat je de sessies uitvoert, is het essentieel dat de huid schoon is. Er mogen geen sporen van make-up of andere stoffen zijn die de effecten van de warmte-energie kunnen belemmeren.

De professional verspreidt een geleidende gel over de huid. Met andere woorden, een visceuze vloeistof die energie doorlaat. Het apparaat wordt vervolgens boven de gel geplaatst. De professional begint het over het gebied te bewegen.

Soms wordt huidverstrakking van het gezicht met behulp van radiofrequentie met hyaluronzuur gecombineerd om de voordelen ervan te vergroten. Dit is echter niet de meest gebruikelijke manier om dit te doen. Er zijn drie radiofrequentiesystemen:

  • Monopolair. Dit richt zich op vetweefsel dat in diepe dermislagen aanwezig is.
  • Bipolair. Dit werkt in op de oppervlaktelagen van de huid.
  • Tripolair. Dit combineert monopolair en bipolair, stimuleert de productie van collageen en elastine en verwijdert vet. Tegenwoordig is het het meest aanbevolen systeem vanwege de werkzaamheid.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Vrouw krijgt een gezichtsbehandeling

Hoewel het geen pijnlijke techniek is, kan het de lederhuid opzwellen en irriteren. In meer extreme gevallen kan het blauwe plekken veroorzaken die vervolgens verdwijnen. Dit is echter niet zo gebruikelijk. Sommige landen hebben na de sessies veranderingen gemeld in de geleidbaarheid van de gezichts- en trigeminuszenuw.

Dit leidde tot een strengere maatregelen voor het gebruik en duidelijke specificaties van degenen die het niet zouden moeten gebruiken. De contra-indicaties van huidverstrakking van het gezicht met behulp van radiofrequentie, die internationaal zijn overeengekomen zijn:

  • Ten eerste zwangerschap en borstvoeding. De adipocyten (vetcellen) die via de techniek worden verwijderd, komen in het lymfestelsel. Ze kunnen de embryo bereiken of de baby via de borstvoeding.
  • Oncologische patiënten. Over het algemeen bevelen oncologen aan tot vijf jaar na remissie te wachten.
  • Pacemakers. De warmte die door de apparaten wordt uitgestraald, kan de werking van de pacemaker beïnvloeden.
  • Tot slot, patiënten met ernstige hartproblemen. Warmte-energie veroorzaakt vasodilatatie en het verwijderde vet circuleert door het bloed. Beide situaties zijn contraproductief voor een hartpatiënt.

Als je hartproblemen hebt en toch een huidverstrakking van het gezicht met behulp van radiofrequentie wilt ondergaan, dan moet je de voordelen en risico’s hiervan eerst door je arts laten beoordelen.

De voordelen van huidverstrakking van het gezicht met radiofrequenties

Verjongde huid na een behandeling

De regeneratie van collageen is het belangrijkste voordeel van huidverstrakking van het gezicht met radiofrequenties. Experts wereldwijd voeren steeds meer wetenschappelijke studies uit om de voordelen van gezichts-RF te verifiëren.

Tot nu toe hebben experts de regeneratieve effecten van de collageenproductie bewezen. Met nieuw collageen herwint de huid stevigheid en elasticiteit, waardoor rimpels worden verminderd.

Calorische stimulatie verhoogt niet alleen de bloedsomloop in de gebieden waar het wordt toegepast. Dit geldt ook voor het lymfestelsel, waardoor de afvoer van afvalvloeistoffen en cellen mogelijk wordt. In puur medische en wiskundige termen toonden studies (lees hier de studie in het Spaans) het volgende aan:

  • Wenkbrauwlift tot 1 mm na drie maanden behandeling.
  • Verbetering van de nasolabiale plooi  en vermindering van rimpels bij 50% van de behandelde patiënten.
  • Verhoogde wangcontour bij 60% van de patiënten.

De tevredenheid van gebruikers is hoog. Over het algemeen geloven mensen die RF-sessies hebben ondergaan dat zij voordelen hebben gezien. Hoe dan ook, medisch advies is belangrijk voordat je begint. Zorg er bovendien voor dat je de behandeling door een professional laat doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mayoral F. A. Skin Tightening With a Combined Unipolar and Bipolar Radiofrecuency Device. Journal of Drugs in Dermatology. 2007.
  • Fernández, R. Rodríguez, and M. Mayo Ávila. “La radiofrecuencia contra el envejecimiento de la piel.” Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia 34 (2007): 70-74.
  • Pumarino Santofimia, R. García, and A. Sanchez Olaso. “Láser, luz pulsada, radiofrecuencia y otras fuentes de energía:¿ complemento ocasional a la Cirugía Plástica?.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 34.1 (2008).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.