Zo genees je snel blauwe plekken

We hebben allemaal weleens een blauwe plek gehad, maar we weten niet allemaal dat je zelf kan helpen om een blauwe plek sneller te laten genezen.
Zo genees je snel blauwe plekken

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Een blauwe plek is een bloeduitstorting die ontstaat door een klap tegen de huid. De kleine bloedvaten onder de huid raken door de klap beschadigd en dit kan erg pijnlijk zijn. Blauwe plekken worden ook wel hematomen of bloeduitstortingen genoemd en kunnen zelfs ontstaan op spierweefsel of op de botten. Lees verder om erachter te komen wat de beste middelen zijn die je zelf thuis kunt maken om snel blauwe plekken te behandelen.

Eigenschappen van blauwe plekken

Soms kan het wel weken duren voordat een blauwe plek geheel verdwenen is en sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen. Gedurende het genezingsproces verandert een blauwe plek van kleur. In het begin heeft een blauwe plek een roodachtige kleur, dan wordt de plek paars of blauwig, als laatste wordt hij groen en geel en dan gaat hij over.

Hoe snel iemand een blauwe plek krijgt varieert en is afhankelijk van iemands leeftijd en de gevoeligheid van iemands huid. Oudere mensen en mensen met een zeer lichte huid hebben meestal vaker blauwe plekken. Dit komt doordat hun bloedvaten zwakker zijn en hun huid gevoeliger is voor stoten of schaafwonden.

Bult op Voorhoofd

Symptomen van ‘gewone’ blauwe plekken zijn over het algemeen pijn in het gebied waar de blauwe plek zit (vooral wanneer je het aanraakt) en zwelling. Blauwe plekken zijn meestal niet ernstig, mits ze klein zijn en je langzamerhand verbetering ziet. Gaat de blauwe plek gepaard met serieuzere symptomen als misselijkheid en duizeligheid, raadpleeg dan meteen je huisarts. Stoten tegen het hoofd of het gebied rond de ogen moeten meteen behandeld worden.

Hoe kom je aan een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat wanneer je je tegen iets hards stoot, zoals het meubilair (vaak het geval) of de grond als je valt. Zoals we echter al aangaven, is de ene huid kwetsbaarder voor blauwe plekken dan de andere. Naarmate je ouder wordt, kun je zelfs uit het niets blauwe plekken krijgen. Ook atleten hebben hier last van wanneer ze met erg zware gewichten trainen.

Het slikken van bloedverdunnende medicijnen (zoals aspirine, ibuprofen, medicijnen tegen artritis of ontstekingsremmende medicijnen) kan het natuurlijke bloedstollingsproces verstoren, waardoor blauwe plekken ernstiger zijn dan normaal. Andere oorzaken waardoor iemand snel blauwe plekken krijgt dan normaal kunnen hemofilie of cirrose zijn.

Blauwe Plek op de Arm

Vrouwen kunnen vatbaarder zijn voor blauwe plekken dan mannen wanneer ze minder beschermende kleding dragen, harsstrips gebruiken om te ontharen of wanneer ze actievere sporten beoefenen.

Natuurlijke middelen om snel blauwe plekken te genezen

 • Doe zo snel mogelijk nadat je je gestoten hebt ijs op de zere plek. Je kunt ook een zak bevroren erwten uit de vriezer gebruiken als je geen ijs in huis hebt.
 • Week een watje in wat koude appelazijn en druk dit zachtjes tegen de blauwe plek aan (doe dit niet te lang of te hard als het pijnlijk is).
 • Stamp wat verse amandelbladeren fijn en voeg hier wat water aan toe om een pasta te vormen en smeer dit op de plek waar je je gestoten hebt. Soms kan dit het ontstaan van een blauwe plek helpen voorkomen.
Blauwe Plek in de Zij
 • Leg meteen nadat je je gestoten hebt een koud stuk rood vlees op de zere plek om de pijn te verzachten en de kans op het ontstaan van een blauwe plek te verkleinen.
 • Maak een pasta van fijngehakte peterselie en wat boter. Smeer deze pasta vervolgens op de blauwe plek.
 • Leg een kompres met arnica op de blauwe plek. Je kunt deze kompressen vinden bij de apotheek of zelf thuis maken. Doe dit door een handje arnicablaadjes 15 minuten te koken in wat water, week hier vervolgens een katoenen doek in en breng het op de huid aan als kompres.
 • Schil en schaaf een paar appels en breng dit meteen aan op de huid. Je kunt de appels ook in stukjes snijden en inwikkelen in een dun gaasje voordat je ze op het aangedane gebied legt.
 • Bak een paar stukjes ui in een pan en wikkel deze vervolgens in verbandgaas. Breng het kompres aan op de blauwe plek en laat het een paar uur zitten.
Blauwe Plek op de Elleboog

Snel blauwe plekken genezen met natuurlijke middelen

 • Voeg 20 gram geplette goudsbloemblaadjes toe aan een halve liter water, laat een paar minuten doorkoken en laat vervolgens vijftien minuten staan. Bevochtig een katoenen doekje met dit mengsel en breng het als kompres aan op de blauwe plek.
 • Maak een infusie door 25 gram toverhazelaarblaadjes vijftien minuten te laten koken in een halve liter water. Laat de infusie afkoelen. Week een doek in de infusie en breng de doek aan op de blauwe plek. Laat het vocht opdrogen op de huid.
 • Los tien druppels etherische olie van strobloem op in één eetlepel amandelolie. Breng dit mengsel met een watje geweekt in heet water aan op de blauwe plek. Laat dit een nacht zitten.
 • Doe drie eetlepels zout in een katoenen doek, vouw dit stevig op en dompel het in een kom warm water. Breng dit kompres ongeveer acht uur nadat je je gestoten hebt aan op de blauwe plek.
 • Meng het sap van één citroen met één eetlepel zout. Week een doek in dit mengsel en wrijf hiermee een paar minuten over de blauwe plek.
Blauwe Plek op het Been

Snel blauwe plekken genezen

 • Voeg een handje anijsbladeren toe aan een kop kokend water en dek de kop af. Dompel een katoenen doek in het mengsel en gebruik deze doek als verband op de blauwe plek. Verwissel dit verband regelmatig.
 • Doe een handje gedroogde citroenmelissebladeren in een kom samen met 250 ml amandelolie. Laat 15 dagen intrekken (roer één keer per dag) en giet het mengsel vervolgens door een zeef.  Voeg 25 gram gesmolten bijenwas en de gel van twee vitamine E-capsules toe aan het mengsel en berg het vervolgens op in de koelkast tot je het nodig hebt. Breng het direct aan op de blauwe plek.

Hopelijk vond je dit artikel over hoe je snel blauwe plekken kunt genezen handig en informatief! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.