Hoe een vette lever genezen op een natuurlijke manier?

26 augustus 2015

Leversteatose, beter bekend als leververvetting of een vette lever, is een omkeerbare aandoening, die kan verdwijnen door enkele simpele aanpassingen in het dagelijkse leven. Leververvetting hoeft niet ernstig te zijn indien het tijdig wordt behandeld. Leer in dit artikel hoe je leversteatose op natuurlijke wijze kunt genezen.

Eigenschappen van een vette lever

Leververvetting komt voor bij mensen van wie 5 tot 10 % van hun lever uit vet bestaat. De meerderheid van deze mensen zijn ouder dan 50 jaar of lijden aan diabetes. Vele van de mensen die een vette lever hebben, zullen echter geen noemenswaardige complicaties hebben. De ziekte wordt opgedeeld in twee klassen:

 • Alcoholisch levervet: Dit wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Het is het eerste stadium van een leverziekte zoals levercirrose. Wanneer de lever verzwakt is, zal het vetten niet meer kunnen afbreken en begint het op te slaan. Wanneer de patiënt stopt met alcohol drinken, zal de aandoening automatisch verdwijnen (na 6 tot 8 weken indien totaal gestopt wordt met alcoholinname). Er bestaat geen twijfel dat indien de patiënt blijft drinken, zeer ernstige en mogelijks levensbedreigende gevolgen zullen ontstaan.
 • Niet-alcoholisch levervet: Ook al is dit ook één van de eerste stadia van levercirrose, toch wordt deze vorm niet veroorzaakt door alcoholmisbruik. De aandoening zal het orgaan verhinderen om zijn functie op een normale manier uit te oefenen. Mogelijke oorzaken die dit kunnen triggeren zijn obesiteit, type II diabetes, hoge cholesterol, metaboolsyndroom bekend als syndroom X, hoge triglyceridenwaarden of te snel veel gewicht verliezen.

 

Eigenschappen van een vette lever

Iets dat leververvetting zo anders maakt is dat er geen specifiek merkbare of karakteristieke symptomen zijn. Hierdoor wordt het makkelijk verward met andere aandoeningen. Wanneer de ziekte een verder stadium bereikt, zullen wel meer symptomen zichtbaar worden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Angst ’s avonds
 • Fibromyalgie
 • Vet in de buik
 • Hoge concentraties urinezuur, cholesterol en triglyceriden
 • Haaruitval
 • Acne
 • Wratten in de nek en onder de oksels
 • Slaapapneu (snurken)
 • Moeheid
 • Verlies van eetlust
 • Problemen met gewichtsverlies
 • Misselijkheid
 • Moeilijkheden om te concentreren
Een vette lever

Natuurlijke remedies voor het behandelen van een vette lever

Ook al kun je zeker enkele huisremedies tegen leververvetting gebruiken, toch is het voor mensen die aan deze aandoening lijden van vitaal belang dat ze enkele drastische wijzigingen aan hun levensstijl aanbrengen. Vooral met betrekking tot voedingsgewoonten en persoonlijke gewoonten (zoals overmatig drinken).

Het herstellen van de lever vraagt tijd en toewijding van de patiënt. De gezondheid van dit orgaan kan anders ernstige problemen ondervinden. De meest effectieve thuisremedies tegen leververvetting zijn:

Artisjok

Je moet niet te lang nadenken om deze groente aan je dieet toe te voegen om de gezondheid van je lever te verbeteren. Het bevat zeer weinig calorieën, werkt zeer goed diuretisch, helpt het niveau van cholesterol en bloedsuiker te controleren, vermindert de absorptie van vet etc.

Het is aangeraden om minstens twee keer per week verse artisjok te eten. Bereid ze op een gezonde manier (gestoomd of gebakken) en vermijd dressings, saus of room eraan toe te voegen.

Loquat

Dit fruit help je om tegen vele verschillende aandoeningen te vechten en dus ook tegen vervetting van de lever. Dit komt door het zuiverende effect dat het op het lichaam heeft, waardoor de werking van de lever zal verbeteren. Dit fruit kan als dessert gegeten worden.

Een vette lever bestrijdenRadijs en biet

Je kunt beiden aan je dieet toevoegen om zwelling te verminderen en de lever te reinigen. Ze zijn beide erg voedzaam en bevatten weinig calorieën. Radijzen kun je rauw eten of in stukjes gesneden in salades.

Bieten kan je koken als bijgerecht of gebruiken als toevoeging in je salades.

Mariadistel

Deze plant wordt gebruikt in de behandeling van leververvetting. De gedroogde blaadjes kunnen in een kruidenthee gebruikt worden. Dit zal de lever beschermen en de functie ervan verbeteren. Je kan dit drie keer per dag drinken. Meng hiervoor een eetlepel mariadistel per kop.

Paardenbloem 

Dit is één van de beste zuiveraars die bestaan. Het helpt de lever schoon te maken en de functie van dit orgaan te verbeteren. Drink drie koppen per dag van een kruidenthee gemaakt van een vierde liter kokend water en een eetlepel paardenbloemen.

Paardenbloem tegen een vette lever

Boldo

Deze plant is erg populair, want het zuivert de lever en verwijdert afvalstoffen. Hierdoor geeft het dit orgaan de kans om te genezen. Drink boldothee na de maaltijden, want het zal je spijsvertering ook helpen.

Citroen

Citroen is erg nuttig bij mensen die geen probleem hebben met de zurigheid. Voeg wat citroensap toe aan je thee, salade, drankje of ander gerecht. Het is een krachtige zuiveraar van de lever en helpt de opgestapelde vetten in dit orgaan te elimineren.

Gember 

Sommige studies hebben aangetoond dat gember zeer goed is in het verminderen van vet in de lever, omdat het veel antioxidanten bevat die helpen de concentratie aan triglyceriden te verminderen. Maak een thee van twee theelepels gemalen gember in een kop kokend water. Je kan gember ook raspen en toevoegen in je salades.

Cichorei

Was en maal een kilogram verse cichorei. Blend het en doe het is een pan met een kilogram suiker. Breng het aan de kook tot je een stroopachtige consistentie krijgt. Bewaar dit in een glazen pot met een luchtdicht deksel. Drink hier een theelepel per dag van.

Pompelmoes


Grapefruit tegen een vette lever

Dit fruit is erg goed voor mensen die een vette lever hebben, omdat het naringenine bevat, dat de chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van vetzuren activeert. Het vermindert ook lichaamsvet en verhelpt het metaboolsyndroom (die beide vaak gerelateerd zijn aan leververvetting).

 

Bekijk Ook