6 aanbevelingen om je huid steviger te maken

Overgewicht verliezen is goed voor de gezondheid. Het kan echter een losse huid veroorzaken, iets dat je misschien niet mooi vindt. In dit artikel zie je onze aanbevelingen om je huid steviger te maken, meer spieren te krijgen en je beter te voelen.
6 aanbevelingen om je huid steviger te maken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Afvallen heeft zeker voordelen voor je gezondheid. In sommige gevallen kun je echter last krijgen van een losse huid als je snel veel gewicht verliest. Om dit te voorkomen kun je bepaalde maatregelen nemen om je huid steviger te maken.

Losse huid ontstaat wanneer de weefsels die de huid ondersteunen snel uitgerekt worden door het verliezen van gewicht. Ook vermindert de collageenproductie in het lichaam als je ouder wordt, waardoor de slappe huid meer opvalt. Hoe dan ook, je kunt je huid strakker maken en losse huid verminderen met de aanbevelingen die we in dit artikel zullen vermelden.

6 aanbevelingen om je huid steviger te maken

1. Drink water

Hydratatie is een belangrijke factor voor de huid. Als je minstens acht glazen water per dag drinkt, kan dit je huid strakker, mooier en elastischer maken. Je kunt ook water mengen met een soort infusie, zoals thee of fruit. Zo krijgt het een lekkere smaak.

2. Verbeter je dieet

Een vrouw doet aan yoga en eet gezond

Het is belangrijk om producten in je dieet op te nemen die de productie van collageen in het lichaam bevorderen. Neem bijvoorbeeld shakes en groenten met een hoog eiwitgehalte. Ook is het belangrijk om fruit te eten dat rijk is aan vitaminen en antioxidanten, zoals aardbeien en bieten.

De combinatie van deze dingen zal je huid strakker maken en je helpen je spieren te definiëren. Het eten van fruit en groenten heeft grote voordelen voor je gezondheid.

3. Doe versterkende oefeningen

Een man en een vrouw doen aan beweging buiten

Doe oefeningen die spiermassa opbouwen en spierdefinitie creëren. Dit soort oefeningen is gunstig voor het verstevigen van de losse huid. Doe oefeningen die gebruik maken van halters, of doe calisthenics in combinatie met matig gewichtheffen.

4. Gebruik een scrub om je huid steviger te maken

Breng een scrubbende crème aan op het gebied waar de huid loszit. Dit kan helpen om de huid te verstevigen, elastischer te maken en de bloedsomloop te verbeteren.

Je kunt ook een aloëverazalf gebruiken. Breng het aan op je:

  • Dijen
  • Buik
  • Armen

De eigenschappen van aloëvera bevorderen de productie van collageen, wat grote voordelen heeft voor de huid.

5. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon

Een vrouw smeert zich in met zonnebrandolie

Overmatige blootstelling aan zon of ultraviolette stralen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, en kan ervoor zorgen dat de huid verslechtert.

Als je de elasticiteit van je huid wilt verbeteren, vermijd dan ook overmatige blootstelling aan de zon. Breng dagelijks een zonnebrandcrème aan, ook als je niet in de zon zit. Wij raden een breed spectrum zonnebrandcrèmes die bescherming bieden tegen UVA- en UVB-stralen aan.

6. Vermijd plotseling gewichtsverlies

Als je overgewicht hebt en wilt afvallen, begin dan langzaam met je dieet en bewegingsroutine. Vermijd het streven naar snel gewichtsverlies, omdat het tot ongewenste resultaten kan leiden, zoals een losse huid.

Geef niet op, het is mogelijk om je huid steviger te maken

Veel mensen hebben een doel om op een bepaald gewicht te komen, maar het is daarbij ook nodig om goed voor je huid te zorgen. Vaak wordt er voor chirurgie gekozen als je extreem last van slappe huid hebt. Alleen een arts kan je informeren of dit mogelijk of wenselijk is. Zorg ondertussen voor je lichaam en haar behoeften.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Díaz de Villegas Álvarez, E., Sabatés Martínez, M., Castillo Menéndez, M. D., Curbelo Alonso, M., & Ramos Viera, N. (2005). Radiación ultravioleta: fotoenvejecimiento cutáneo. MEDISUR.
  • Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012, July). Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology.
  • Hamman, J. H. (2008, August). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules.
  • McCormick, R. J. (2009). Collagen. In Applied Muscle Biology and Meat Science (pp. 129–148). CRC Press.
  • Silver, F. H., Freeman, J. W., & Devore, D. (2001). Viscoelastic properties of human skin and processed dermis. Skin Research and Technology7(1), 18–23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.