8 voedingsmiddelen die je huidgezondheid verbeteren

Besteed je veel geld aan crèmes die beloven om voor je huidgezondheid te zorgen, maar zie je geen echte resultaten? Voordat je teleurgesteld raakt en geld blijft uitgeven, moet je weten dat je eerst moet beginnen met het verzorgen van je lichaam.
8 voedingsmiddelen die je huidgezondheid verbeteren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Naast het verzorgen van je huid van buitenaf met cosmetische behandelingen, kun je ook je huidgezondheid verbeteren via je dieet als je de juiste keuzes maakt.

Besteed je veel geld aan crèmes die beloven om voor je huidgezondheid te zorgen, maar zie je geen echte resultaten? Voordat je teleurgesteld raakt en geld blijft uitgeven, moet je weten dat je eerst moet beginnen met het je lichaam van binnen te verzorgen, zodat je je algehele uitstraling kan verbeteren.

Om tekenen van vroegtijdige veroudering uit te stellen en een stralende huid te behouden, zijn er een aantal geweldige bondgenoten in je keuken. Hieronder zullen we enkele voedingsmiddelen delen die de huidgezondheid verbeteren.

De lijst is lang, wat goed is, want het maakt het makkelijker voor je om de voedingsmiddelen te kiezen die je het lekkerst vindt, terwijl je toch een gevarieerde voeding hebt waardoor je je niet zal vervelen.

8 voedingsmiddelen die je huidgezondheid verbeteren

1. Granaatappels

Granaatappel

Granaatappels zijn om verschillende redenen uitstekend geschikt wanneer je je huidgezondheid verbeteren wilt:

 • De eerste reden is dat ze rijk zijn aan antioxidanten, zodat ze de celbeschadiging verminderen en de huid helpen regenereren.
 • Dit wordt aangevuld met de antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen die de verspreiding van bacteriën en infecties voorkomen.

Als je acneproblemen en een ontstoken huid hebt, eet dan wanneer mogelijk een granaatappel per dag.

2. Groene thee

Groene thee is een drank rijk aan antioxidanten. In tegenstelling tot granaatappels is groene thee het hele jaar door verkrijgbaar, dus het helpt je continu om je huidgezondheid te verbeteren.

Het is een perfecte drank om koffie en frisdranken te vervangen. Als je niet van de smaak houdt, combineer het dan met fruit of met andere ingrediënten, zoals munt. Een paar van de redenen om het te drinken zijn dat het:

 • je huid gehydrateerd houdt
 • antioxidanten biedt
 • het risico op hartproblemen vermindert
 • je huid er elastischer en zachter uit laat zien
 • de effecten van blootstelling aan UV-stralen vermindert

Je kunt zoveel groene thee drinken als je wilt. Als je echter net begint met het drinken, dan kan je starten met een kopje per dag om te wennen aan de smaak.

De beste versies zijn de natuurlijkste die je kunt vinden op de lokale markt. Als je kiest voor een commerciële thee, controleer dan het etiket om er zeker van te zijn dat je geen extra ingrediënten consumeert.

3. Zalm

Zalm

Het volgende voedingsmiddel waarmee je je huidgezondheid verbeteren kan, is zeer voedzaam en is één van de gezondste die je kunt vinden. De toevoeging van omega 3-vetzuren helpt de effecten van de zon te verminderen, en dan met name de ontsteking die het gewoonlijk veroorzaakt.

Zalm is rijk aan eiwitten en helpt een slappe huid voorkomen, omdat het helpt bij de productie van spieren.

4. Tomaat

Als je op zoek bent naar een eenvoudige optie om voor de gezondheid van je huid te zorgen, moet je tomaten proberen. Ze rijk aan lycopeen waardoor ze als een natuurlijke zonnebrandcrème werken en zijn ze gemakkelijk op te nemen in je dieet.

Daarnaast helpen ze de huid te hydrateren, omdat ze een hoog watergehalte hebben. We raden je aan om ze aan je dagelijkse dieet toe te voegen. Als je niet van de smaak houdt, kun je ook als alternatief het volgende masker proberen:

Ingrediënten

 • 1 rijpe tomaat
 • 15 g kurkumapoeder

Bereiding

 • Meng de twee ingrediënten tot een glad smeersel.
 • Was je gezicht, breng het masker aan en bedek het met een zachte doek.
 • Laat het 15 minuten inwerken en spoel het af met koud water.

Je kunt dit masker één keer per week aanbrengen of wanneer je een ontspannen en fris gezicht nodig hebt. Het is ook een goed idee om het te gebruiken na blootstelling aan de zon zonder de juiste verzorging.

5. Eieren

Eieren

Dit is caloriearm voedsel, rijk aan vitaminen en mineralen. Hoewel eieren een hoog cholesterolgehalte hebben, zijn ze ook een uitstekende bron van eiwitten.

Ze helpen de huidgezondheid te verbeteren dankzij een hoog cholinegehalte, een essentiële voedingsstof voor het lichaam om celmembranen op te bouwen.

Dit betekent dat je cellen zich zullen regenereren om de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken. Het is een goed idee om één ei per dag in je dieet op te nemen en de hoeveelheid oliën en vetten die je gebruikt tijdens de bereiding te beperken.

6. Soja

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat Aziatische vrouwen een uitzonderlijk mooie huid en weinig rimpels hebben. Eén van de redenen hiervoor is de consumptie van soja, een voedsel dat rijk is aan isoflavonoïden.

Deze voedingsstoffen helpen de productie van collageen te bevorderen en de afbraak ervan te voorkomen. We raden aan om minimaal een portie soja per dag toe te voegen.

 • Als je het niet regelmatig consumeert, probeer dan verschillende opties totdat het een gewoonte wordt.
 • Als je vaak smoothies maakt, voeg dan sojamelk toe om de gezondheid van je huid te verbeteren.

7. Water

Water drinken

De beste manier om je huid gezond te houden, is door voldoende natuurlijk water te drinken. Dit zal je helpen om:

 • giftige stoffen te elimineren
 • een zachtere en meer elastische huid te hebben
 • de glucoseniveaus die het metabole syndroom kunnen veroorzaken te reguleren

Zorg ervoor dat je minimaal twee liter water per dag consumeert. Dit moet vrij zijn van suiker en kunstmatige zoetstoffen. Als je niet van gewoon water houdt, experimenteer dan met thee.

8. Mager rood vlees

De laatste van de voedingsmiddelen die de huidgezondheid verbeteren is mager vlees. Ze leveren hoogwaardige eiwitten die de spieren versterken en de slapte in de huid verminderen, wat komt door hun bijdrage van collageen en elastine.

Probeer elke dag een stukje van dit soort vlees toe te voegen aan je dieet. Combineer het met groenten en vermijd vetten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.