Kun je zonnebrandcrème als moisturizer gebruiken?

Is het mogelijk om zonnebrandcrème te gebruiken om je huid te hydrateren? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en geven we enkele tips voor huidverzorging.
Kun je zonnebrandcrème als moisturizer gebruiken?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien vraagt je je af of je je zonnebrandcrème als moisturizer zou kunnen gebruiken. Er zijn vandaag de dag immers zonnebrandcrèmes op de markt voor de droge, vette en gecombineerde huid. Dankzij al deze opties, kun je besluiten om de moisturizer over te slaan en in plaats daarvan gewoon zonnebrandcrème aan te brengen.

Veel mensen gebruiken zonnebrandcrème vaak in de zomer. Ze doen dit omdat het gebruik van meerdere gezichtscrèmes kan leiden tot overmatig zweten.

Dit is de tijd van het jaar dat mensen lui worden met het gebruik van vochtinbrengende crèmes in het algemeen. Is het echter een goed idee om je zonnebrandcrème als moisturizer te gebruiken?

In het artikel van vandaag zullen we erachter komen of je je zonnebrandcrème als moisturizer kunt gebruiken, en of je toch gewoon allebei de crèmes moet blijven gebruiken, ongeacht of je daarna al dan niet zonnebrandcrème aanbrengt.

Het doel van zonnebrandcrème

Vrouw doet zonnebrandcrème op haar gezicht

Als eerste moeten we beginnen met het analyseren van de functie van de zonnebrandcrème. Dit product is ontworpen om je huid te beschermen tegen ultraviolette (UV) stralen. Het voorkomt dat ze in je huid binnendringen en schade veroorzaken die later in je leven kan leiden tot huidkanker.

Je kunt bepaalde zonnebrandcrèmes vinden die geen vette resten op de huid achterlaten en die waterbestendig zijn. Het zijn echter geen cosmetische producten – het is een huidbescherming. Ze houden je huid niet gehydrateerd en voorkomen bijvoorbeeld geen vroegtijdige rimpels.

Dit betekent dat het gebruiken van zonnebrandcrème om een vette huid te bestrijden of acne te behandelen geen merkbaar resultaat zal hebben.

Zonnebrandcrème mag nooit een gespecialiseerd gezichtsverzorgingsproduct vervangen, omdat het enige doel ervan is om je te beschermen tegen de zon.

Zonnebrandcrème met SPF

Nu vraag je je het je misschien af: als het enige doel van een zonnebrandcrème is om je te beschermen, waarom bevatten sommige moisturizers het dan?

Om te beginnen, zou een cosmetische crème om rimpels te verminderen of hydratatie geen hoge beschermingsfactor kunnen bevatten.

De reden hiervoor is dat deze combinatie ertoe kan leiden dat de zonnebrandcrème zijn effectiviteit zal verliezen. Dit soort crèmes hebben meestal een beschermingsfactor (SPF) die te laag is, of zelden meer dan 15 SPF.

Wanneer een zonnebrandcrème wordt gemengd met welk soort vochtinbrengende crème dan ook, zal de effectiviteit minder worden en ben je niet zo beschermd als je zou denken.

  • Dit soort crèmes moet je niet gebruiken als je een lange dag in de zon wilt zitten, als je daarna geen extra bescherming aanbrengt.
  • Aan de andere kant zijn ze veilig voor gebruik later op de dag of ‘s avonds wanneer de zonnestralen minder sterk zijn en je veilig bent voor UV-straling.

Je zou kunnen denken dat het aanbrengen van een zonnebrandcrème na je normale moisturizer ervoor zorgt dat deze zijn effectiviteit verliest. Dat is echter niet zo. Dit gebeurt alleen als je het combineert met een andere crème.

Moet je zonnebrandcrème eerst aanbrengen?

Vrouw brengt crème aan op haar gezicht

Op basis van wat we tot nu toe weten, is het belangrijk om geen zonnebrandcrème te gebruiken als een vochtinbrengende crème. Er blijft dan echter nog een andere vraag over.

Moet je het voor of na het aanbrengen van je gewone moisturizer aanbrengen? Het antwoord is dat je altijd je moisturizer moet aanbrengen voordat je zonnebrandcrème aanbrengt.

Als je eerst de zonnebrandcrème aanbrengt, voorkom je dat je reguliere behandeling in de huid doordringt. Dus als je meestal gebruik maakt van een anti-verouderingsproduct, zal het niet in staat zijn om te werken.

Als je een droge huid hebt en je wilt zonnebrandcrème gebruiken in plaats van een moisturizer, zul je snel leren dat je probleem erger is dan eerst. Dit kan een goede manier zijn aan om eraan te blijven denken dat je altijd de producten gebruikt die geschikt zijn voor je huidtype.

Er zijn enkele lichte zonnebrandcrèmes die gemaakt zijn voor het gezicht. Die zorgen ervoor dat je er na het aanbrengen niet als een glimmend spook uitziet. Ze voelen ook niet zo zwaar aan op de huid, dus er is geen excuus om ze niet te gebruiken in combinatie met je gewone crèmes.

Vergeet ook niet dat het belangrijk is om het hele jaar door zonnebrandcrème te dragen – niet alleen in de zomer. Je huid wordt altijd blootgesteld aan de zon, ook in de winter, lente en herfst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.