Drie yogahoudingen tegen spanning in de nek

Een slechte houding en stress kan al snel leiden tot spanning in de nek. Deze vervelende pijn kan je verlichten met deze drie yogahoudingen.
Drie yogahoudingen tegen spanning in de nek
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kunt spanning in de nek behandelen door yogahoudingen te doen waarbij je dit deel van het lichaam uitrekt en ontspant. Hoewel er veel factoren zijn die dit probleem kunnen veroorzaken, kunnen deze rekoefeningen je nekpijn snel verlichten.

Bovendien kunnen deze houdingen helpen om je houding te verbeteren, wat waarschijnlijk de oorzaak is van de spanning in de nek. Deze houdingen stimuleren ook de circulatie en verbeteren de zuurstofvoorziening van de spieren om stijfheid te voorkomen, die wordt veroorzaakt door stress en spanning.

Heb je last van spanning in de nek? Voel je “knopen” in dit gebied? Je hoeft niet altijd pijnstillers of spierverslappers te gebruiken. In dit artikel kun je drie yogahoudingen leren die je kunt gebruiken om deze symptomen te verlichten.

Waarom yoga om spanning in de nek te verlichten?

Een korte yogaroutine voor spanning in de nek kan spierspasmen of krampen, die soms invaliderend kunnen zijn, verminderen. Hoewel de effecten van deze methode niet bewezen zijn, biedt yoga voor revalidatie veel voordelen voor je fysieke en mentale toestand.

Door deze bewegingen zal je je energieniveau en de flexibiliteit van je gewrichten toenemen. Yoga bevordert ook gewichtsverlies en verbetert de bloedcirculatie, wat goed is voor al je lichaamsfuncties.

In het nekgebied is het een goede therapie voor pijn en stijfheid die veroorzaakt wordt door stress en werk. Wanneer je diepe ademhalingstechnieken en emotionele stabiliteit inbrengt, is het ideaal om eventuele spanning in dit deel van het lichaam te minimaliseren.

Yoga-oefeningen om spanning in de nek te verlichten

Je hoeft geen yogadeskundige te zijn om deze houdingen te kunnen doen. Het vereist een beetje concentratie en lichamelijke kracht, maar het zijn houdingen die je flexibiliteit en kracht in de spieren rond de nek op een makkelijke manier vergroten.

1. De kathouding

Een vrouw doet de kathouding

De kathouding, of Marjariasana, helpt de spanning en stijfheid in de nek te verminderen. In feite is het geweldig voor het ontspannen van je spieren en het versterken van je onderrug. Het verbetert ook je mentale gezondheid door het verminderen van angst en stress.

Hoe doe je het?

 • Ga op handen en knieën zitten. Zorg ervoor dat je knieën zich net onder de heupen bevinden en je handen onder je schouders.
 • Houd je ruggengraat in een neutrale positie met je rug recht en je buik samengetrokken.
 • Buig je rug terwijl je inademt. Ontspan de buik en til je hoofd en nek naar boven, alsof je naar het plafond kijkt.
 • Adem uit, maak je rug rond door deze naar boven te duwen, waarbij je je kin naar beneden kantelt in de richting van je borstkas.
 • Wissel deze twee houdingen af terwijl je ademt, en doe dit minstens 10 keer.

2. Koeiengezicht

Deze houding, ook bekend als Gomukhasana, zal de spanning in de nek verlichten en het bovenlichaam versterken. Het wordt aanbevolen voor het ontspannen van de spieren veroorzaakt door stijfheid en een slechte houding.

Hoe doe je het?

 • Ga op de grond zitten, met de benen gestrekt vooruit en je rug gespannen.
 • Buig het linkerbeen om met je hiel de rechterheup te raken.
 • Til nu het rechterbeen over de linkerkant en raak je linkerheup aan.
 • Probeer je handen achter je rug vast te pakken, terwijl je de ellebogen in tegengestelde richting buigt.
 • Adem in en houd het een paar seconden vast.
 • Laat de lucht langzaam los.
 • Herhaal dit met de bewegingen precies andersom, begin dus met je rechterbeen in plaats van je linker.

3. Bharadvaja’s torsie

Een van de eenvoudigste yogahoudingen tegen nekpijn is Bharadvajasana, ook wel Bharadvaja’s torsie genoemd. Hoewel deze gemakkelijker is dan de vorige twee, helpt het bij het opbouwen van kracht in de nek.

Hoe doe je het?

 • Ga op de vloer zitten of op een stoel.
 • Leg je rechterhand achter je rug en je linker op je rechterknie.
 • Adem diep in terwijl je je bovenlichaam naar rechts draait.
 • Keer terug naar de uitgangspositie en draai naar de tegenovergestelde richting.

Heb je thuis weleens een van deze yogahoudingen beoefend? Hoewel je ze altijd kunt gebruiken als je last hebt van gespannen nekspieren, kun je ze het beste regelmatig doen. Je kunt een paar minuten elke oefening doen als je ‘s ochtends opstaat, of terwijl je aan het werk bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.