13 voordelen van guavesap

Guavesap is een geweldige bron van gezonde voedingsstoffen. In dit artikel kun je leren over de voordelen van het drinken ervan en hoe je het thuis kunt bereiden.
13 voordelen van guavesap
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 januari, 2023

Guave is een van de meest voedingsrijke vruchten die de natuur te bieden heeft. Hij is rijk aan fosfor, niacine, kalium, vitamine A en B, ijzer, calcium en foliumzuur. Een van zijn meest opmerkelijke eigenschappen is echter zijn hoge vitamine C-gehalte. Je kunt hem in zijn geheel eten, maar vandaag willen we je vertellen over de voordelen van het drinken van natuurlijk, conserveermiddelvrij guavesap.

13 voordelen van guavesap voor je lichaam

Er zijn meer dan 100 soorten guave, waaronder gele, rode en witte soorten. Blijf lezen om meer te weten te komen over de voordelen van guavesap om gezond te blijven, je uiterlijk te verbeteren, en, het beste van alles, bepaalde aandoeningen te voorkomen.

1. Guavesap helpt mondpijn te verlichten

Een van de voordelen van guavesap kan helpen bij het verlichten van pijn veroorzaakt door bepaalde aandoeningen zoals stomatitis en ontsteking van het tandvlees, volgens deze studie (Spaanse link) van de Universidad de Oriente (Cuba)

Verse guavebladeren kunnen ook helpen bij het verlichten van kiespijn door hun ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.

Vergeet alleen niet je tanden goed te poetsen nadat je het gedronken hebt, want het bevat natuurlijke suikers die tandbederf kunnen versnellen.

2. Het vermindert ontstekingen veroorzaakt door acne

Guavesap heeft bepaalde ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Uit een onderzoek (Engelse link) van het MES Dental College and Hospital in Kerala (India) bleek dat het ernstige gevallen van acne kan helpen genezen.

Voor de beste resultaten breng je het direct op de huid aan en spoel je het af zodra het opdroogt. Voordat je het gebruikt, moet je echter met je dermatoloog overleggen, vooral als je acne echt ernstig is.

Probeer ervoor te zorgen dat het guavesap dat je gebruikt volledig natuurlijk is, want de toevoegingen en suikers in commerciële producten kunnen je huid nadelig beïnvloeden.

Misschien wil je ook dit artikel lezen:
Probiotische remedies voor een betere spijsvertering

3. Het biedt verlichting bij veel voorkomende maagproblemen

Vrouw met buikpijn
Guavesap kan helpen bij maagproblemen.

Dankzij het hoge vezelgehalte kan guavesap de functie van je spijsvertering zowel activeren als stabiliseren. Dit is zelfs bevestigd in een onderzoek ( Spaanse link) van het Vladimir Ilich Lenin Provincial University Hospital (Cuba).

4. Guavesap kan je helpen afvallen

Een van de andere voordelen van guavesap is dat het een hoog watergehalte heeft en het is ook een goede bron van koolhydraten. Dit maakt het dus een geschikte keuze voor mensen die proberen hun gewicht te verliezen of op gewicht te blijven.

De dieetvezel in guave helpt ook bij het elimineren van afval en vet. Daarom zal het regelmatig drinken van dit sap je helpen effectiever af te vallen.

5. Het kan diabetes helpen beheersen

Guavesap is uitstekend voor het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat het in feite de insulineproductie verhoogt, zoals bevestigd in deze studie (Engelse link) van het All India Institute of Medical Sciences.

De studie beweert dat het belangrijk is om eerst de schil van de vrucht te verwijderen en het sap te bereiden met een deel van de bladeren van de plant, maar zonder toevoeging van verwerkte suiker.

Je moet ervoor zorgen dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden niet overschrijdt, want hoewel het helpt om de glucose onder controle te houden, voorziet het je lichaam ook van suiker.

6. Het kan deel uitmaken van een gezond dieet om kanker te voorkomen

Cancer patient
Guave is een gezonde vrucht. Hoewel het misschien niet direct kanker voorkomt, kan het eten ervan je lichaam veel voordelen bieden.

Er is op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat guave kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Dat gezegd hebbende, het is een gezonde vrucht, dus het toevoegen ervan aan je dieet kan alleen maar gunstig zijn voor je lichaam.

7. Het kan ademhalingsziekten helpen bestrijden

Het consumeren van guavesap helpt ziekten die vaak voorkomen tijdens de winter of regenseizoenen, zoals verkoudheid en griep, onder controle te houden.

Dit komt door het hoge gehalte aan vitamine C, dat het immuunsysteem op natuurlijke wijze versterkt, volgens een studie (Spaanse link) van de Nutrition and Health Research Centers (Spanje).

8. Het verbetert de huidconditie

Guavesap bevat grote hoeveelheden vitamine A, B, E en kalium. Het levert antioxidanten die je huid beschermen en het haar er daarnaast gezond, fris, smetvrij en getonifieerd uit laten zien.

Door het regelmatig te drinken behoud je een jeugdig uiterlijk en voorkom bovendien je vroegtijdige veroudering.

9. Het kan bloedarmoede helpen voorkomen

Vrouw met hoofdpijn
Guave heeft een hoog ijzergehalte, wat betekent dat het bloedarmoede kan helpen bestrijden.

Dankzij het ijzergehalte is guavesap ideaal om bloedarmoede te bestrijden, volgens deze studie (Spaanse link) van het Ramon y Cajal University Hospital (Madrid).

Drink het als je je erg zwak voelt of als er bloedarmoede is vastgesteld.

10. Guavesap helpt je bloedsomloop

Het drinken van guavesap beschermt je bloedsomloop en helpt hart- en vaatziekten te voorkomen, zo blijkt uit een onderzoek (Spaanse link) van de Nationale Universiteit van Colombia. Het doet dit via de volgende mechanismen:

  • Het regelt de bloeddruk.
  • Het regelt het cholesterolgehalte.
  • Tenslotte houdt het slagaders en aderen vrij van vetafzettingen.

11. Het houdt je zenuwstelsel gezond

Een gezond zenuwstelsel is uiterst belangrijk. Dankzij de bijdrage van magnesium (gerelateerd aan het centrale zenuwstelsel), kan guave je helpen het in perfecte conditie te houden. Dit waren de bevinden bij een studie (Spaanse link) van de Universiteit van Granada (Spanje).

Daarom is het een goed idee om een klein glas guavesap te drinken om de voordelen ervan te benutten. Zo kan het helpen de gezondheid van je zenuwstelsel te behouden en bepaalde stoornissen ervan te voorkomen.

12. Het versterkt je immuunsysteem

Guave bevat onder andere provitamine A, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is essentieel voor een gezond gezichtsvermogen, huid, haar, slijmvliezen en botten, maar ook het immuunsysteem in het algemeen.

Bekijk dit artikel ook eens:
Het menselijk brein: 6 interessante weetjes

13. Het helpt de hersenen gezond te houden

De voordelen van guavesap voor de hersenen
De voedingsstoffen in guaves kunnen de werking van de hersenen helpen bevorderen.

De hoge concentratie vitamine B6 en niacine in dit sap garanderen een betere hersenfunctie door een goede doorbloeding.

Bovendien speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling van foetussen van zwangere vrouwen. Dit werd ontdekt bij een studie van het National Institute of Health (Spaanse link). Bovendien wordt een tekort aan niacine in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer, volgens een andere studie (Engelse link) van hetzelfde instituut.

Enkele aanbevelingen bij het consumeren van guavesap

Vergeet niet dat niets in overmaat moet worden geconsumeerd, dus hier zijn enkele tips voor het correct drinken van guavesap.

  • Koop geen guavesap uit blik of in flessen. De toevoegingen en conserveringsmiddelen doen de geneeskrachtige eigenschappen teniet.
  • Vermijd het toevoegen van geraffineerde suikers als je het sap thuis maakt, want dat vermindert de gezondheidsvoordelen voor je lichaam.
  • Meng er niet te veel andere vruchten doorheen. Drink idealiter puur guavesap. Het mengen van andere vruchten verhoogt de hoeveelheid suiker en zou je glucosespiegel kunnen verhogen.

Zoals je ziet is guavesap een geweldige optie en biedt het hele voordelen voor de gezondheid .Zorg ervoor dat je het toevoegt aan je dagelijkse dieet en begin te genieten van dit smakelijke sap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aranda P, Planells E, Llopis J. Magnesio: Scientific communication: art o technique? 2000.
  • Benítez González Y. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Octubre-Diciembre 2017. 21 (4).
  • Botanical on line. Propiedades medicinales de la guayaba.
  • Kumari S, Rakavi R, Mangaraj M. Effect of guava in blood glucose and lipid profile in healthy human subjects: a randomized controlled study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Septiembre 2016. 10 (9): BC04-BC07.
  • Medline Plus. Vitamina A. Noviembre 2021. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos.
  • Moreira V.F, López San Román A. Anemia ferropénica. Tratamiento. Revista Española de Enfermedades Digestivas. Enero 2009. 101 (1).
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Datos sobre la vitamina B6. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Niacina. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Ravi K, Divyaahree P. Psidium guajava: a review on its potential as an adjunct in treating periodontal disease. Pharmacognosy Review. Julio-Diciembre 2014. 8 (16): 96-100.
  • Rodríguez Amado R, Lafourcade Prada A, Pérez Rondón L. Hojas de Psidium guajava L. Revista Cubana de Farmacia. Marzo 2013. 47 (1).
  • San Mauro-Martín I, Garicano-Vilar E. El papel de la vitamina C y los beta glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. Diciembre 2015. 19 (4).
  • Zapata, K., Cortes, F. B., & Rojano, B. A. Polifenoles y Actividad Antioxidante del Fruto de Guayaba Agria (Psidium araca). Informacion Tecnologica. 2013. 24 (5).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.