Vijf snelle middelen voor de verlichting van kiespijn

Kiespijn is een zeer vervelende tandheelkundige aandoening die door verschillende factoren wordt veroorzaakt. Volg een van deze remedies om snelle verlichting van kiespijn te krijgen, maar zorg ervoor dat je ook contact opneemt met je tandarts.
Vijf snelle middelen voor de verlichting van kiespijn
Alejandro Duarte

Geschreven en geverifieerd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Laatste update: 25 november, 2019

Vandaag delen we vijf natuurlijke middelen voor de verlichting van kiespijn, om de tijd door te komen voordat je naar de tandarts gaat. Er zijn vele redenen voor dit soort pijn. Om te weten wat de oorzaak is, moet je je tandarts bezoeken. Die zal in staat zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Bekijk in de tussentijd deze eenvoudige zelfgemaakte middelen. Ze zullen je voorzien van een snelle verlichting van kiespijn.

Huismiddelen voor de verlichting van kiespijn

Het voordeel van elk van deze huismiddelen is dat ze makkelijk te vinden zijn en geen bijwerkingen hebben. Overleg echter altijd met de tandarts voordat je een behandeling toepast, vooral als je op dat moment medicijnen gebruikt.

1. Kruidnagel

Een pot vol met kruidnagel

Dit is een van de meest populaire natuurlijke middelen die gebruikt worden vanwege de ontstekingsremmende en kalmerende effecten. Kruidnagel staat bekend vanwege het vermogen tot de verlichting van kiespijn. Onze voorouders plaatsten één kruidnagel in de aangetaste tand om het gebied te verdoven.

Moderne studies hebben de pijnstillende werking van deze plant aangetoond. Ook kun je (verdunde) etherische olie of andere kruidnagelextracten voor dit doel gebruiken.

Kruidnagel is niet alleen een ontstekingsremmend middel, maar beschikt ook over antibacteriële eigenschappen. Daarom is het zeer effectief tegen kiespijn, zelfs bij een infectie.

 • Gebruik een kruidnagelinfusie als spoeling om de kiespijn te verlichten.

2. Kurkuma

Kurkuma is een ander ingrediënt dat thuishoort in je keuken of zelfs in je voorraad voor natuurlijke remedies. Het is geweldig voor de behandeling van vele aandoeningen. Het bevat curcumine, een actieve stof met antioxiderende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Kurkuma is ook ideaal als smaakmaker in je maaltijden, omdat het helpt bij het onder controle houden van zweren en cholesterol en het is ook een fungicide en heeft een antibacteriële werking.

 • Je kunt een curcuminesupplement nemen.
 • Als alternatief kun je ook een kurkuma-infusie drinken of de wortel raspen en toevoegen aan soepen, stoofschotels en sappen.

3. Gember

Een gemberwortel en gemberpoeder

Gember en kurkuma zijn nauw verwant aan elkaar. De gingerol die in gember zit, kan onder andere kiespijn verlichten. Dit komt omdat deze werkzame stof ook een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft.

Daarnaast is gember een goede behandeling voor gastro-intestinale aandoeningen. Het is ook een van de meestvoorkomende natuurlijke middelen om braken en misselijkheid te stoppen. Het beste is dat het geen bijwerkingen veroorzaakt!

 • Maak een gemberinfusie en drink deze vaak.
 • Als alternatief kun je gember ook toevoegen aan je maaltijden of smoothies.
 • Je kunt zelfs een infusie maken van gember en de twee hierboven genoemde natuurlijke middelen, kruidnagel en kurkuma. Het is een zeer effectieve geneeskrachtige thee.

4. Zout water

Wie heeft er thuis geen zout? Dit is een van de snelste en eenvoudigste oplossingen voor de verlichting van kiespijn, wat de oorzaak ook is.

Zout is een geweldig antiseptisch middel en is ook zeer effectief als mondspoeling als je het verdunt met water. Het zal helpen om ontstekingen te verminderen, terwijl het de pijnlijke tand reinigt.

Wij adviseren echter wel het gebruik van zee- of Himalayazout in plaats van gewoon tafelzout. Deze ruwe zouten zijn minder geraffineerd en ze bevatten mineralen.

Ingrediënten

 • 1 theelepel zeezout
 • 250 ml water (een glas)

Bereiding

 • Los eerst het zout op in een kopje kokend water.
 • Meng het vervolgens goed en laat het afkoelen tot je het comfortabel in je mond kunt houden.
 • Spoel je mond gedurende minstens 30 seconden met dit middel. Zorg ervoor dat het de pijnlijke plek bereikt.
 • Herhaal dit om de 15 minuten of totdat je verbetering merkt.

5. IJs

IJs als verlichting van kiespijn

Tot slot is ijs de snelste oplossing voor het verlichten van kiespijn die wordt veroorzaakt door acute ontstekingen. Het is bovendien ook heel gemakkelijk.

 • Breng een ijskompres aan tegen je wang, ter hoogte van de pijnlijke tand of kies, gedurende enkele minuten. Dit geeft je tijdelijk verlichting.

Nu weet je een aantal eenvoudige, natuurlijke middelen voor een snelle verlichting van kiespijn. Zorg er echter wel voor dat je contact opneemt met je tandarts, zodat die de oorzaak van het ongemak kan vinden en een diagnose kan stellen. In bepaalde gevallen kun je antibiotica nodig hebben, en alleen een arts kan deze voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kamkar Asl, M., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Ross, I. A. (2003). Curcuma longa L. In Medicinal Plants of the World, Volume 1. https://doi.org/10.1385/1-59259-365-8:227
 • Kumar, M., Shete, A., & Akbar, Z. (2010). A Review on Analgesic: From Natural Sources. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
 • Shrishail, D., Handral Harish, K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., & Shruthi, S. D. (2013). Turmeric: Nature’s precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.