5 voordelen en nadelen van vrijblijvende seks
Heb jij wel eens vrijblijvende seks gehad? De meest nauwkeurige definitie zou zijn: intiem contact met iemand onderhouden in heel specifieke situaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand een “friend with benefits” heeft. Dit soort seksuele relatie kan echter ook met vreemden op een bepaald moment voorkomen, zoals bij het uitgaan naar een feestje of naar een discotheek.
Vrijblijvende seks is aan te bevelen zolang het bevrediging oplevert. Maar zoals alles heeft ook dit zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Wil je weten welke dat zijn?
Wel, we nodigen je uit om verder te lezen, want als dit soort relaties enig ongemak heeft opgewekt of je een slecht gevoel heeft gegeven, is deze vorm van seks misschien niets voor jou…en weet je wat, dat is helemaal oké!
Vrijblijvende seks heeft altijd bestaan
Je denkt misschien dat er tegenwoordig meer vrijblijvende seks is dan ooit tevoren; maar dat is niet waar. Wat er echt aan de hand is, is dat we leven in een tijdperk waarin veel taboes rond seks en seksualiteit doorbroken zijn.
Er is dan ook geen reden meer om te verbergen dat mensen liever vrijblijvende relaties hebben en van seksualiteit genieten zonder dat ze er bijvoorbeeld een partner voor nodig hebben.
Soms zijn er stellen die op zoek zijn naar vrijblijvende seks met andere mensen. Dit is het geval voor degenen die naar swingersclubs gaan, bijvoorbeeld. In dit artikel richten we ons echter op de mensen zonder partner die aan vrijblijvende seks doen. Het zijn mensen die via deze vorm van seks van hun seksualiteit willen genieten, maar in hoeverre krijgen ze hier voordelen of nadelen van?
We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
5 ideeën van Sigmund Freud over seks
De voordelen van vrijblijvende seks: het is stressvelagend
Vrijblijvende seks heeft bepaalde voordelen. Zo remt het bijvoorbeeld stress. Dit komt doordat je oxytocine en endorfine vrijmaakt die je stress verminderen en je geluksgevoel verhogen als je een orgasme krijgt.
Bovendien laten deze hormonen je achter met een gevoel van extreme ontspanning, zodat vrijen niet contra-indicatief is voor je gezondheid. Integendeel, het is heel plezierig en gezond.
Een ander voordeel van vrijblijvende seks is dat je verplichtingen die je misschien met een partner hebt vermijdt. Het kan zijn dat je in deze levensfase verschillende mensen wilt ontmoeten, van je seksualiteit wilt genieten, en niet in een relatie wilt opgaan. Seks stelt je dus in staat van alle voordelen te genieten zonder aan een relatie met iemand gebonden te zijn.
Een derde voordeel van dit soort seksuele relatie is dat je veel over seks te ervaren en te leren krijgt. Je kunt ontdekken wat je lekker vindt, praktijken die je opwinden, en nieuwe dingen uitproberen die je je seksualiteit op een heel andere manier laten beleven. Vrijblijvende seks kan je helpen veel te ontdekken over je eigen seksualiteit en hoe je ervan kunt genieten.
De nadelen van vrijblijvende seks: risicovol gedrag
De voordelen van deze vorm van seks zijn duidelijk, maar hoe zit het met de nadelen? Om daarover te praten moeten we verwijzen naar een studie (Spaanse link), Sexual debut in the context of casual sex and its association with sexual and reproductive health risk behaviors in adolescents.
In de studie wordt benadrukt dat er risicovolle gedragingen zijn die toevallige seks tot een zeer negatief gedrag kunnen maken.
Zo kan vrijen zonder condoom je risico op het oplopen van seksueel overdraagbare ziekten of infecties vergroten. Een van de meestvoorkomende is papilloma. Het Ministerie van Volksgezondheid (Spaanse link) waarschuwt dat “de frequentie van HPV infectie bij vrouwen in Spanje 14,3% is, en 29% bij jonge vrouwen van 18-25 jaar.” Dit is natuurlijk maar een voorbeeld.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De 8 spannendste en plezierigste seksuele standjes
Een ander risico van ongedwongen seks zonder adequate bescherming is een ongewenste zwangerschap of het meer dan eens moeten innemen van de morning-after pil, met alle risico’s van dien voor je gezondheid. Daarom, gezien het feit dat je vaak niet weet of degene met wie je naar bed gaat zichzelf beschermt in zijn relaties, kun je maar beter voorzorgsmaatregelen nemen.
Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn een van de grote nadelen van ongedwongen seks.Probeer je met vrijblijvende seks leegtes op te vullen?
Ondanks de hierboven genoemde voor- en nadelen willen we toch een laatste opmerking maken over vrijblijvende seks en de behoefte om leegtes op te vullen. Vele malen kan het aangaan van dit soort relaties je eenzaam en neerslachtig laten voelen, en achteraf zelfs schuldig. Dit is een rode vlag. Dit betekent dat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt, maar doet omdat je je misschien eenzaam voelt.
Soms is seks een ontsnappingsroute, en als je niet van ongedwongen seks geniet, is het van essentieel belang dat je je in handen van een professional stelt. Niet iedereen geniet van dit soort seks omdat hij of zij behoefte heeft aan een band met de ander of een hogere graad van intimiteit of zelfs een relatie met hem of haar.
Als je vrijblijvende seks hebt en je voelt je er prettig bij en geniet ervan, vergeet dan niet je gezondheid te beschermen tijdens de seks. Anders, als dit soort seks je na afloop verdrietig of ongemakkelijk doet voelen, kun je het beste naar een professional gaan.
Er zijn beslist delen van jou die het verdienen te genezen en die je in staat zullen stellen andere soorten relaties te hebben die beter bij je passen en je een goed gevoel geven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- González A., Electra, & Molina G, Temístocles. (2019). Inicio sexual en contexto de sexo casual y su asociación a comportamientos de riesgo en salud sexual y reproductiva en adolescentes. Revista chilena de obstetricia y ginecología , 84 (1), 7-17. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262019000100007
- Espada Sánchez, J. P., Quiles Sebastián, M. J., & Méndez Carrillo, F. J. (2003). Conductos sexuales de riesgo y prevención del sida en la adolescencia. Pap. psicol, 0-0.