De 8 spannendste en plezierigste seksuele standjes

Weet je welke seksuele standjes het meeste plezier en genot verschaffen? We bekijken een paar van de beste mogelijkheden in dit artikel.
De 8 spannendste en plezierigste seksuele standjes
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 18 september, 2022

Wat zou seks zoals wij die kennen zijn zonder de verschillende seksuele standjes? Het zou zeker een erg eentonige bezigheid zijn. Gelukkig is dat niet het geval. En in feite ligt een groot deel van de aantrekkingskracht van seks in de bewegingsmogelijkheden en het plezier dat verandering met zich meebrengt.

Plezier gaat hand in hand met de creativiteit en inzet die in intimiteit gestoken wordt. Hierin ligt het belang van seksuele standjes: ze bevorderen genot door verlangen en hartstocht. Met andere woorden: ze intensiveren het hoogtepunt.

Natuurlijk is communicatie tussen geliefden de sleutel. Het is belangrijk te weten welke standjes de ander het meest aanspreken, welke jullie allebei lekker vinden, enzovoort. In die zin moet je, om geweldige orgasmes te bereiken, er over durven praten. Het is de moeite waard taboes achter je te laten en elkaar te leren kennen. Bovendien kan oprecht praten de zaak wat meer peper geven.

Waarom nieuwe seksuele standjes uitproberen?

Seks is een grote bron van welzijn; het draagt op verschillende manieren bij aan onze lichamelijke en psychische gezondheid. Het helpt ons bijvoorbeeld ontspannen en van stress afkomen, maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en verbetert ons humeur.

Wanneer seksuele relaties echter routineus en eentonig worden, kan de belangstelling verloren gaan; daarom is het uitproberen van nieuwe en verschillende seksuele standjes een grote stimulans.

Een van de belangrijkste referenties in dit verband is de Kamasutra, deze oude Hindoe-tekst waar we allemaal van gehoord hebben en die een ware encyclopedie over seks vormt. Uit de vele “kunsten” of seksuele houdingen die in de Kamasutra worden voorgesteld moeten we die kiezen die het best bij onze behoeften als stel passen.

Als je bijvoorbeeld een vrouwelijk orgasme wilt bevorderen zal het belangrijk zijn aandacht te besteden aan de stimulatie van de clitoris. Zoek je daarentegen een meer psychologische opwinding, dan kun je opties proberen die meer impulsief aanvoelen. In dit geval bieden we je een compilatie van eenvoudige standjes die voor beiden heel plezierig zijn.

De 8 spannendste en plezierigste seksuele standjes die meer genot geven

Hoewel het waar is dat ieder mens anders is, zijn er toch verschillende seksuele standjes die in intimiteit heel vaak terugkomen. Hoe? Door erotiek ontsteken ze de vlam van hartstocht.

1. De lotusbloem

De lotusbloem is een van de populaire seksuele standjes

De lotusbloem is ideaal voor geliefden die lang oogcontact willen maken en tegelijk een langzame en gesynchroniseerde geslachtsgemeenschap willen delen. Ongetwijfeld is dit zowel een pittig als een romantisch standje. Het ritme wordt door de vrouw bepaald, wat voor beiden erg opwindend kan zijn.

2. Benen tot schouder

Deze positie is bedoeld om van diepe penetratie te genieten. Afhankelijk van de conditie en de frequentie van het ritme dat de geliefden hebben, zorgt de benen tot schouder positie heel gemakkelijk voor een orgasme.

3. Op de rand van het bed

Deze zeer plezierige seksuele positie wordt heel vaak uitgevoerd omdat er een zeer hartstochtelijke benadering en een intense ervaring mee gepaard gaan. Zoals de naam al doet vermoeden, moet het paar op de rand van het bedoppervlak gaan zitten. Hierbij zal de man de steun zijn en de vrouw het ritme van de penetratie leiden.

4. Het lepelen

Stel in bed

Evident is dat dit standje diepe passie bevordert, maar ook de romantiek versterkt. Om de beroemde lepeltje-lepeltje positie te kunnen uitvoeren moeten beiden op een bed liggen of op een ondergrond die comfortabel is.

Geliefden vinden deze positie erg leuk voor beide partijen. Deze positie is ideaal voor vrouwelijk genot (zelfs voor zwangere vrouwen) omdat het de sensaties in de clitoris versterkt. Geniet er samen met je partner van!

Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Wat is seksuele compatibiliteit: lees hier alles wat je moet weten

5. Coïtale standje

Dit is een variant op de klassieke missionaris stand die intense stimulatie van de clitoris mogelijk maakt. Dankzij dit, en volgens verschillende studies (Engelse link), bereikt een veel hoger percentage vrouwen in deze positie een orgasme.

Om hem uit te voeren moet je uitgaan van de missionarispositie, maar de man iets hoger plaatsen (met zijn borst ter hoogte van de schouders van de partner); bovendien moeten de bewegingen schommelend zijn, op en neer, zodat het bovenste deel van de penis de clitoris kan stimuleren.

6. Opgeheven, tegen de muur

Seksuele standjes

Het paar gebruikt de muur als steunpunt om “in de lucht” te vrijen. Natuurlijk vereist dit dat de man sterk genoeg is om zijn partner vast te houden terwijl hij de penetratie uitvoert. De ervaring is erg leuk omdat de man zich de baas voelt over de situatie en de omgeving; het is van grote saamhorigheid en ondeugendheid.

7. ”Op handen en voeten” of “op zijn hondjes”

Hoewel dit een van de bekendste en vaakst beoefende seksuele standjes in de sekswereld is, is het nog steeds opwindend en aangenaam (vooral voor vrouwen). Het is duidelijk geïnspireerd op dierlijke copulatie, en schept een zekere sfeer van dominantie-onderworpenheid die heel interessant is. Bij het op zijn hondjes zijn orgasmes bijna gegarandeerd.

De vrouw moet op haar knieën leunen en haar handen op de grond plaatsen om zich te steunen alsof ze ‘op handen en voeten’ is. De man penetreert de vrouw terwijl hij haar bij haar middel vasthoudt. Hij kan haar ook enkele zachte klappen of strelingen op de billen geven. De intensere houden de vrouw graag bij de haren vast (zonder te trekken) om haar nog meer op te winden.

Dit artikel vind je misschien ook leuk om te lezen:
Probeer deze zeven seksspelletjes met je partner

8. Omgekeerde cowgirl

Dit is een van de meest plezierige seksuele standjes, vooral voor wie erg visueel ingesteld is. In deze positie ligt de man op zijn rug met gestrekte benen en zit de partner schrijlings op zijn heupen, tegenover zijn voeten. Leunend op zijn knieën kan hij de beweging controleren.

Als suggestie: we raden je aan de yogahoudingen die ‘koe’ en ‘kat’ heten erbij te nemen, omdat ze zowel het visuele als het lichamelijke genot van het paar bevorderen.

Met deze seksuele standjes kun je het genot op een gezonde en erotische manier ontdekken. Onthoud dat het belangrijkste is dat je een goede communicatie met je partner onderhoudt voor je aan de slag gaat. Zoek naar het orgasme van je partner en je zult een fantastische ervaring bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vatsyayana, M. (2011). Kama sutra. Nova Fronteira.
  • Eichel, E. W., De Simone Eichel, J., & Kule, S. (1988). The technique of coital alignment and its relation to female orgasmic response and simultaneous orgasm. Journal of Sex & Marital Therapy14(2), 129-141.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.