Intimiteit vinden zonder pijn of spelletjes

Beide personen in een relatie moeten dezelfde hoeveelheid toewijding hebben. Als er geen balans is, geef je misschien meer dan je partner teruggeeft en is het misschien niet de moeite waard.
Intimiteit vinden zonder pijn of spelletjes

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jezelf opofferen in een relatie

Jezelf opofferen in een relatie en jezelf opofferen in de naam van liefde is hetzelfde. Je denkt dat je moet toegeven, bepaalde dingen moet toestaan, omdat liefde alles overwint.

Er komt echter niets goeds voort uit zo’n opoffering, alleen maar pijn.

“Het was gewoon een foutje, het is niets”, zegt je terwijl je een traan wegveegt. Je hoofd is naar de grond gericht en je hebt een blik van verslagenheid op je gezicht.

“Hij zegt dat hij zal veranderen en ik hou zoveel van hem dat ik hem nog een kans wil geven” zeg je, terwijl je jezelf overtuigt dat er nog steeds hoop op een gelukkig einde is.

Als je het zo bekijkt, lijkt het ironisch en zelfs absurd. De bovengenoemde voorbeelden komen vaker voor dan je denkt en zijn reëler dan ze zouden moeten zijn.

Wat gebeurt er als je jezelf niet opoffert in een relatie? Wat gebeurt er als je uit elkaar gaat bij het eerste teken van een gebrek aan respect? Misschien zou een ouder zeggen: “Kinderen proberen tegenwoordig niet meer om een relatie te onderhouden”

Het is waar, we kunnen niet elke relatie onderhouden. We kunnen valse intimiteit, vol bedrog, nepliefde en pijn niet laten werken.

Je weigert toe te geven dat je alleen maar bij je partner blijft omdat je van hem of haar houdt, zelfs als hij of zij je laat lijden.

Deze dingen zeggen we alsof ze de absolute waarheid zijn. We zorgen ervoor dat we dezelfde fout maken: de fout om steeds toe te geven en alles op te offeren uit liefde.

Je gelooft dat je niet meer verdient

Je gelooft dat je niet meer verdient

Je relatie wordt beïnvloed door sprookjes waarin alles perfect is en je denkt dat dat het echte leven is.

Maar je beseft niet dat het gewoon verhaaltjes zijn, pure fictie.

De bovenstaande zinnen dwingen je om toe te geven, te buigen voor anderen. Deze houding vermindert je zelfrespect en doet je geloven dat je niet meer verdient.

Je verdient niets anders dan die beledigingen, omdat je gelooft dat je ze verdient. Of je denkt dat je dankbaar moet zijn dat er überhaupt iemand aan je zijde staat.

Misschien denk je dat het jouw schuld is als de relatie niet werkt, omdat je geen 200% geeft. Je denkt dat jij degene bent die deze verantwoordelijkheid op je schouders draagt.

Is het alle pijn waard? Het huilen, lijden en het forceren van iets wat niet werkt? Dit soort intimiteit wil je niet.

Waarom laat je het dan toch toe?

Ware intimiteit vinden zonder pijn

Ware intimiteit vinden zonder pijn

Intimiteit vinden zonder pijn is mogelijk als je een paar tips volgt en de oude gewoontes achterlaat die je relaties hebben beïnvloed:

  • Intimiteit met een persoon, liefde, is geen gevecht dat je moet winnen: het is iets wat je opbouwt.
  • Als de andere persoon je pijn doet, geloof dan niet in hun beloften van verandering. Verander in plaats daarvan je relatie.
  • Neem geen verantwoordelijkheid voor de hele relatie. In een gezonde relatie dragen jullie allebei 50% bij.
  • Uit elkaar gaan betekent niet dat je leven voorbij is. Dit is een andere gedachte die je aanspoort om vast te houden aan schadelijke relaties.

Het is belangrijk dat je relaties niet meer ziet als iets dat zin geeft aan je leven. Dit zorgt ervoor dat je dingen accepteert die je kapotmaken.

Als iemand je laat lijden, wat doe je daar dan? Je verspilt je tijd.

Sterker nog, je verspilt waardevolle tijd waarin je jezelf zou kunnen verbeteren, in plaats van dat je iemand anders je laat kleineren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.