Beloven om te veranderen: krijg je je relatie ermee terug?

Wanneer iemand je belooft om te veranderen, zodat jij hem niet zal verlaten, dan zijn dit in de meeste gevallen slechts een hoop lege woorden. Dit lijkt misschien egoïstisch, maar het is belangrijk om jezelf in dit soort situaties goed te beschermen.
Beloven om te veranderen: krijg je je relatie ermee terug?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je weleens de belofte gedaan om te veranderen, alleen maar om iemand terug te krijgen of te behouden? Heeft iemand jou dit wel eens vanuit die beweegredenen beloofd?

Dit soort situaties doen zich voor wanneer iemand weet dat zijn relatie tot een einde is gekomen, maar dit gewoon niet wil accepteren.

Het gekste is dat het beëindigen van een relatie meestal het beste is wat er kan gebeuren wanneer iemand belooft te veranderen. Waarom? Omdat dit soort beloftes vaak slechts een poging zijn om de ander te manipuleren.

Beloven om te veranderen om verlies te kunnen vermijden

Verdriet

Stel dat de persoon waarmee je een relatie hebt, vreemd is gegaan. Zodra jij dit te weten komt, zet je er gelijk een punter achter.

  • Vanuit wanhoop doet je partner er alles aan om aan je te laten zien dat het gewoon een fout was, dat het nooit meer zal gebeuren, dat hij zal veranderen. De ene belofte na de andere rolt over zijn lippen, met als doel jouw vergiffenis en goedkeuring te krijgen.
  • Als het nodig is, zal hij zelfs op zijn knieën gaan en smeken. Natuurlijk wekt dit bij jou een hoop medelijden en medeleven op. Soms werkt dit soort gedrag en geven we de ander nog een kans.

Het gaat er echter niet om dat dit verandert, maar dat je je bewust wordt van het gegeven dat alle beloftes die je partner in dit soort situaties doet, gedaan worden in het heetst van de strijd.

Met andere woorden: het zijn slechts pogingen om jou niet te hoeven verliezen.

Manipulatie

Wat houdt dit in? Het houdt in dat hij zich waarschijnlijk niet aan deze beloftes zal houden. Vaak is het zelfs zo, dat zodra je hem een tweede kans geeft, alles weer als van ouds zal worden.

Dit soort beloftes om te veranderen doen zich in allerlei situaties voor: meningsverschillen, leugens, wanneer twee mensen niet verenigbaar zijn, relatiebreuken…

Wanneer iemand geconfronteerd wordt met dit soort situaties, zal de persoon die bang is om zijn partner te verliezen of niet bereid is om te accepteren dat het mis is gelopen in de relatie, er alles aan doen en elke belofte doen die nodig is om te proberen om jouw emoties te manipuleren.

Egoïsme in relaties

Iemand Verliezen

Vaak willen we gewoon niet toegeven hoe slecht het eigenlijk in onze relatie gaat. We houden ons alleen bezig met wat wij willen, waardoor we praktisch bereid zijn om niet alleen onze eigen gezondheid, maar ook de gezondheid van onze partner op het spel te zetten om dit te bereiken.

Dit gebeurt vaak als gevolg van onze emotionele afhankelijkheid. Je belooft te veranderen om de persoon die de bron van jouw verslaving is niet te hoeven verliezen. Kortom, we zijn egoïstisch. We bijten onszelf in iemand vast en voeden zo ons vergif, terwijl we de ander ermee besmetten.

Loze beloftes

Je kunt geen beloftes doen als je er niet zeker van bent dat je ze kunt vervullen.

Dit soort beloftes houden namelijk jullie beiden voor de gek. Jouw intenties zijn misschien wel oprecht, maar weet je echt zeker dat ze uit zullen komen? Je verdient het niet om dit nogmaals mee te moeten maken. Je verdient het niet om voorgelogen te worden en ook niet om iemand anders voor te liegen.

De pijn uitstellen

Pijn

Beloven om te veranderen, houdt vaak alleen in dat je de situatie aan het uitstellen bent, waardoor je uiteindelijk nog meer pijn zult ervaren.

Daarom is het belangrijk om jezelf niet mee te laten slepen, maar in plaats daarvan objectief en realistisch te blijven. Dit is heus niet makkelijk, maar waarom zou je het advies van goede vrienden en betrouwbare familieleden niet ter harte nemen. Sla hun advies niet af, alleen maar omdat ze dingen zeggen die je liever niet wilt horen.

Je wilt de dingen die zij te zeggen hebben niet horen, omdat je in de war bent. Na verloop van tijd zul je echter meer perspectief op de zaak krijgen en je realiseren dat ze het al die tijd bij het juiste eind hadden.

Klamp jezelf niet vast aan beloftes die toch nooit waar zullen worden gemaakt.

Vasthouden

Open je ogen voor de valkuilen en laat jezelf niet langer meeslepen door het medelijden en medeleven. Zonder jezelf even af, zodat je kunt reflecteren op de situatie.

Niemand zegt dat je nu meteen een keuze moet maken. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt om een duidelijker beeld van de situatie te krijgen.

Illustraties: Paulo Bonet. Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.