De kenmerken van een verkeerde liefde

Een verkeerde liefde kan verschillende vormen hebben, van fysieke en emotionele mishandeling tot onrealistische verwachtingen. Herken jij jezelf in een van deze soorten verkeerde liefdes?
De kenmerken van een verkeerde liefde

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verkeerde liefde komt vaker voor in relaties dan we denken. Het maakt deze relaties tot een lange weg van bitterheid en het leidt tot het beëindigen van de relatie.

Dit komt echter vaak voort uit angsten, dromen en verwachtingen die we hebben.

Vandaag zullen we een aantal kenmerken van een verkeerde liefde met je delen en hopen we hiermee dat je dit kan voorkomen, zodat je een gelukkige en volwaardige relatie kan hebben.

Verkeerde liefde

Man en Vrouw in Bed

Je partner proberen te veranderen

In een verkeerde relatie probeert de ene persoon de andere te veranderen. Dit komt doordat ze het perfecte plaatje proberen te creëren dat ze in gedachten hebben. Dit is hoe zij proberen te voorkomen de andere persoon te accepteren zoals hij/zij is.

In een verkeerde relatie is wat je echt leuk vindt, het idee dat je op een dag het perfecte koppel wordt waar je altijd van hebt gedroomd. Dit brengt alleen frustratie met zich mee. Iemand veranderen is moeilijk en vaak zelfs een onmogelijke taak die veel tijd en energie verspilt.

Emotioneel afhankelijk

Je kan stellen dat dit een van de grootste kwaden van onze tijd is. De angst om alleen te zijn en de gedachte dat niemand van ons houdt, maakt ons emotioneel afhankelijk. 

Soms schuilt achter dit gedrag een jeugd vol aan emotionele verwaarlozing en trauma’s die je veel problemen veroorzaakt in de toekomstige relaties.

Echter, emotionele afhankelijkheid absorbeert, neemt en verwart liefde met een sterke verslaving.

Het bezitten van je partner is geen liefde

Liefdesverdriet

Dit is een andere grote fout die veel koppels leiden naar een weg van bitterheid. Het bezitten en controleren van je partner is geen liefde, maar onzekerheid. 

Jij bent van niemand. Jij bent vrij en je hoeft jezelf nooit in de positie te bevinden waarin iemand anders denkt dat hij/zij jou bezit.

Het willen bezitten van je partner duidt bovendien op een gevoel van wantrouwen tegenover de ander. Je kan wellicht bang zijn dat hij/zij niet trouw is of de relatie wil beëindigen. Soms komt deze onzekerheid tevoorschijn in je gedachten. In andere gevallen is het het resultaat van eerdere ervaringen.

Hij/zij slaat je wanneer hij/zij gefrustreerd is

Fysiek iemand pijn doen wanneer iemand ‘van je houdt’, is nooit goed te praten. Niemand heeft het recht om zijn hand te heffen, het maakt niet uit wat je gedaan hebt. Wanneer je partner je slecht behandelt, niet alleen fysiek maar ook verbaal, is het duidelijk dat deze relatie slecht voor je is. 

Je moet praten over de verschillen. Je moet elkaar altijd respecteren.

Zeg vaarwel tegen je vrienden

Afscheid

Het is begrijpelijk dat je minder aan je vrienden denkt of ze minder vaak ziet dan je wellicht gewend bent, in het begin van een relatie. Deze nieuwe ervaring maakt dat je meer tijd en energie in de andere persoon wilt steken. Echter, als dit gedrag na een jaar voortzet, of misschien twee of zelfs drie, kan de situatie verkeerd uitpakken.

Misschien ga je nooit ergens heen zonder je partner. Je spreekt nooit meer af met je vrienden als je partner niet met je mee kan gaan.

Er is iets wat je wellicht nog niet over hebt nagedacht, namelijk dat vriendschap een heel leven met je mee kan gaan, als je er goed voor zorgt. Een romantische relatie heeft soms echter maar een beperkte houdbaarheid.

Pas op, want wanneer je relatie eindigt, wil je troost zoeken bij je vrienden. Helaas zijn die er dan misschien niet meer.

Misschien ook interessant om te lezen:
Niets is zo troostend als een knuffel

Liefde gebaseerd op illusies

Illusies

Deze soort verkeerde liefde is moeilijk om kwijt te raken. Het heeft veel te maken met de eerste fase van verliefd worden. 

Verwachtingen en illusies zullen de ideale partner creëren. Maar wat gebeurt er hierna? De dingen die we in eerste instantie negeren, beginnen ons te irriteren. 

Veel partners begrijpen niet waarom hun relatie verandert in de loop der tijd, maar een volwassen liefde opent onze ogen vanaf het begin en laat zich niet dragen door verwachtingen die alleen in onze gedachten bestaan.

Herken jij jezelf in een van deze verkeerde liefdes? Nu je wat meer hierover weet, is het tijd om deze gewoonten te vermijden, ook al is het moeilijk en kost het veel moeite. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.