6 tekenen dat je partner seks heeft gehad, maar niet met jou

Er zijn manieren om te zien of je partner seks met iemand anders heeft gehad. Het is geen 'zesde' zintuig, maar wel het vermogen om duidelijke veranderingen in zijn gedrag op te merken die moeilijk te verbergen zijn.
6 tekenen dat je partner seks heeft gehad, maar niet met jou
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 05 november, 2022

Vraag je je af of je partner seks heeft gehad met iemand anders? Wel, er is geen magische formule om daar achter te komen, tenzij je dat in een heel duidelijke situatie doet. Er zijn echter enkele gedragingen die als aanwijzing voor ontrouw kunnen dienen.

Het is waar dat ze niet in alle gevallen gelden, want er kunnen andere oorzaken zijn. Maar als verschillende van deze tekenen allemaal samenkomen, kan het te wijten zijn aan het feit dat je partner seks heeft gehad met iemand anders.

Bedenk dat als iemand een minnaar heeft, zowel zijn routines als zijn humeur merkbaar kunnen veranderen. Dus hoe weet je dat? Laten we eens kijken.

Tekenen dat je partner seks heeft gehad, maar niet met jou

Zoals we al aangaven, betekenen de tekenen die we hieronder met je delen niet per se dat er sprake is van ontrouw. Alleen een combinatie van meerdere of meer van deze tekenen moet je argwaan wekken.

1. Je partner vermijdt lichamelijk contact met je

Partners hebben ruzie

Een van de fundamenten van elke gezonde relatie is lichamelijk contact. Dus als je partner gestopt is met je te strelen, je te verleiden en naar mogelijkheden te zoeken om lichamelijk contact met je te hebben, kan dat zijn omdat er iets aan de hand is.

Vaak, als iemand ontrouw is, neemt hij of zij een vermijdend gedrag aan. Dit kan veroorzaakt worden door schuldgevoel of door de voldoening van het samenzijn met een anderMaar ook andere mogelijke oorzaken kunnen dit verklaren.

In andere gevallen verandert deze dynamiek. Dat komt omdat iets het vertrouwen heeft geschonden of omdat er andere problemen in je relatie aan de hand zijn. Soms is er niet genoeg verbale communicatie om onvrede te uiten en dus wordt die via dit gedrag blootgelegd.

2. De lichaamsgeur is anders als je partner seks met iemand anders heeft gehad

Verschillende studies (Engelse link) hebben aangetoond dat geur een sleutelrol speelt in menselijke relaties. Als je al lang met je partner samen bent, kun je waarschijnlijk bevestigen dat zij of hij een bepaalde geur heeft die je gemakkelijk kunt herkennen.

Je weet wat zijn shampoogeur is of je weet het als ze een nieuw parfum gebruikt heeft. Dus als de geur van je partner verdacht verandert, kun je vermoeden dat zij of hij met iemand anders samen is geweest.

Als ontrouw duidelijker is, kun je de geur van het parfum of de eau de cologne van een geliefde herkennen. Als het een recente zaak was, kan hij of zij zelfs die veelzeggende “seks” geur hebben die we allemaal weten te herkennen.

3. Je partner is erg moe zonder verklaring

Als je partner altijd te moe is om seks te hebben, kan dit een teken zijn dat er iets mis is in de relatie.

Een licht verwarrend teken dat erop kan wijzen dat je partner seks met iemand anders heeft gehad is vervolgens het gevoel van slaperigheid. In dit geval zeggen we “verwarrend,” want soms kan dit symptoom een product zijn van hun werkroutine of slapeloosheid.

Een artikel met de titel Sex hormones affect neurotransmitters and shape the adult female brain during hormonal transition periods (Engelse link) legt uit dat het lichaam na de seks neurotransmitters afgeeft die een toestand van slaperigheid produceren die bijna even aangenaam is als de daad van de seks zelf.

Als je partner dus plotseling erg moe is, kan dat hierdoor komen. Het is echter belangrijk te bedenken dat dit symptoom op zichzelf niet als bewijs mag gelden.

4. Hij houdt zijn erectie niet vol

Terwijl sommige mannen in staat zijn om in bed zowel met partner als minnaar seks te hebben, kunnen anderen erectieproblemen beginnen te krijgen. Als je man merkt dat hij moe wordt telkens als je hem probeert te verleiden dan is er iets mis. Dat geldt ook als hij er voor gaat maar geen erectie krijgt.

Volgens de website van Erectile Dysfunction (Engelse link) kunnen erectieproblemen te maken hebben met stress en verschillende ziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes, en atherosclerose, onder andere. Maar, als je weet dat dit niet de reden is, dan laat je partner misschien zijn energie in een ander bed.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt:
Een erectiestoornis: van diagnose tot behandeling

5. Je partner neemt onregelmatig douches

Onregelmatig douchen kan een teken zijn dat je partner seks heeft gehad
Je partner kan seks met iemand anders gehad hebben als je merkt dat hij of zij onregelmatig doucht.

Als je lang met iemand samenwoont, kun je zijn verzorgingsroutines herkennen. Hierdoor kun je het heel vreemd vinden als zij of hij plotseling midden op de dag een douche neemt of zich in de badkamer probeert te “ontspannen” als ze thuiskomen van hun werk.

Als je partner seks heeft gehad met een ander, kan zij of hij deze “dwingende” behoefte voelen om alle verraderlijke tekenen weg te wassen. Daarom zullen ze zo vaak als nodig is proberen te douchen, ook al douchen ze gewoonlijk niet op een bepaalde tijd.

6. Je partner weigert erover te praten of wordt boos als je iets ter sprake brengt

Hoe gedraagt je partner zich als je besluit je vermoedens bloot te leggen? Misschien is dit wel het duidelijkste teken dat je partner seks met iemand anders heeft gehad. Immers, als zij of hij niets te verbergen heeft, waarom zou hij of zij dan boos zijn over je vraag?

Als je partner seks heeft gehad met iemand anders, zal zij of hij het onderwerp vermijden, excuses zoeken voor hun afwezigheid of, als al het andere faalt, boos op je worden “vanwege je wantrouwen.”

Wat te doen als je partner seks heeft gehad, maar niet met jou?

Elk van deze gedragingen kan synoniem zijn met ontrouw. Als er niets te verbergen valt, zal zij of hij de tijd nemen om naar je te luisteren en de zorgen die je hebt op te lossen. Bovendien zal je partner je op alle mogelijke manieren proberen te bewijzen dat wat hij of zij zegt waar is.

Vermoed je nog steeds dat je partner seks heeft gehad, maar niet met jou? Heb de moed om de situatie onder ogen te zien en achter de waarheid te komen. Als je al deze tekenen van ontrouw herkent, is er iets niet in orde tussen jullie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.