5 tekenen dat je partner zijn interesse in de relatie verliest

Heb je het gevoel dat je partner zijn interesse in de relatie verliest? In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt merken en wat je kunt doen.
5 tekenen dat je partner zijn interesse in de relatie verliest

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 18 september, 2022

Heb je gemerkt dat je partner zijn of haar belangstelling verliest en afstandelijker wordt? Noemt hij of zij je niet meer bij het liefkozende koosnaampje dat je zo leuk vond? Alle koppels evolueren in de loop van de tijd en, hoewel je het misschien niet gemerkt hebt, ben je zelf ook geëvolueerd! Maar wat gebeurt er als je merkt dat je partner de interesse in de relatie verliest?

Haal allereerst diep adem! Je hoeft niet in paniek te raken, want het kan tijdelijk zijn. Soms, of het nu om werkredenen is of omdat we ons niet goed voelen (d.w.z. we zijn verdrietiger en apathischer) kunnen we afstand nemen van onze partner zonder dat we het beseffen. Het is dus mogelijk dat het feit dat je partner de interesse in de relatie verliest niets met jou te maken heeft.

Om dit te weten is het belangrijk dat je met je partner communiceert. Als hij of zij geen tijd meer heeft om samen door te brengen, traag reageert op berichten, en niet meer zo aanhankelijk is als voorheen, vraag dan wat er aan de hand is en praat met hem of haar. Zwijgen zal het ongemak alleen maar vergroten.

Veelvoorkomende redenen om de interesse in een relatie te verliezen

Tijd is een van de redenen die tegen elke relatie spelen. Het Europees Instituut voor Positieve Psychologie (Spaanse link) verklaart zelfs dat sommige paren zich schikken in een routine waarin de spontaniteit en de tijd samen bijna beginnen te verdwijnen.

We hebben vaak de misvatting dat liefde genoeg is. Deskundigen in psychologie en relaties houden niet op te benadrukken dat dit niet het geval is. Een relatie moet verzorgd en gecultiveerd worden, want routine en tijd zullen haar uiteindelijk zozeer opslokken dat we misschien niet eens meer herkennen wat het is dat ons met de ander verbindt.

Een andere reden waarom iemand het verlangen in de relatie kan verliezen is dat hij of zij een nieuwe persoon ontmoet heeft die gevoelens die sluimerend waren naar boven laat komen. Er kan ook een gehechtheid aan verliefdheid zijn en als die ophoudt, houdt ook hun belangstelling op.

We weten dat je graag zult lezen:
De angst voor verlating in romantische relaties

5 tekenen dat je partner zijn interesse in de relatie verliest

Een stel op de bank

Nu je iets meer weet over het verlies van interesse in een relatie, is het belangrijk te weten dat er onmiskenbare tekenen zijn dat er iets aan de hand is. Ze herkennen is van cruciaal belang. We moeten ons deel doen om de situatie op te lossen en beslissingen nemen over doorgaan of uit elkaar gaan.

1. Er is nauwelijks lichamelijk contact

We hebben het niet over seks, maar over strelingen, handen vasthouden, en zoenen. Dit zijn tekenen van genegenheid die elke dag aanwezig zouden moeten zijn. Misschien zijn deze wel elke dag aanwezig geweest, maar zijn ze nu verdwenen.

Dit kan een duidelijk teken zijn dat er sprake is van een verlies aan belangstelling. Het is zeer belangrijk dat dit opgelost wordt. Als we aanhankelijk zijn en deze tekenen van liefde nodig hebben, zal het niet ontvangen ervan door onze partner niet gezond voor ons zijn.

2. Geen vragen meer stellen toont aan dat je partner zijn interesse in een relatie verliest

In relaties is het normaal om geïnteresseerd te zijn in hoe de dag van onze partner verlopen is. Je wilt weten welke anekdotes hij ons kan vertellen, en waar hij zich zorgen over maakt. Dit alles kan echter afwezig zijn als we onze belangstelling voor de relatie verliezen.

We kunnen het gevoel hebben dat onze partner niet om ons geeft. Dit moet opgelost worden om meer schade te voorkomen.

3. Je maakt vaak ruzie

Is het een slecht teken om ruzie te maken in een relatie? Volgens psychologe Silvia Congost is dat niet zo, maar we moeten wel leren hoe we dat op een gezonde manier kunnen doen.

Assertief communiceren wat je denkt en voelt , zonder te schreeuwen, zonder dreigementen, en zonder beledigingen is belangrijk, zodat de ruzies de relatie niet schaden. Als het moeilijk is om ze in goede banen te leiden, kan dat een aanwijzing zijn dat er iets mis is.

4. Je partner zit altijd op zijn of haar mobiele telefoon

Stel kijkt naar de mobiel van de man
Overmatige aandacht voor mobieltjes veroorzaakt slijtage in relaties, en wekt vaak ruzies en wrijving op.

Het is normaal dat onze partner op een bepaald moment zijn of haar mobiele telefoon kan pakken om een bericht te controleren of een oproep te beantwoorden.

Maar als we bij hem zijn en zijn mobieltje een half uur of een uur in zijn handen heeft in plaats van van ons gezelschap te genieten en te praten, kan het zijn dat hij zijn belangstelling verliest.

5. Jullie maken samen geen plannen

Er even tussenuit voor een weekend, een wandeling maken, ergens nieuw bezoeken… Als dit alles in onze relatie afwezig is, kan de ander zijn belangstelling verloren hebben. Zelfs samen een film kijken kan een leuk plan zijn om van te genieten, maar soms gebeurt zelfs dit niet.

Dit vind je misschien interessant:
Slechte gewoonten die je relatie kapot maken

Wat te doen als je partner zijn interesse in de relatie verliest?

Nogmaals willen we aandringen op het belang van niet stil blijven staan en niets doen. Het is altijd pijnlijk als je partner zijn interesse in de relatie verliest. De tijd zal echter geen wonderen verrichten als we niet handelen. Daarom is de eerste stap met de ander te praten en hem te vragen wat er aan de hand is.

Als hij of zij niets wil vertellen, is het van essentieel belang dat je meedeelt hoe je je voelt en wat je ontdekt hebt. Dit zal je ook een zekere mate van opluchting geven die positief zal zijn voor je emotionele gezondheid.

In het geval dat je niets bereikt, kan voorstellen om naar relatietherapie te gaan een van de beste beslissingen zijn die we kunnen nemen. Als er een weigering van hun kant is, kan zelf naar psychologische sessies gaan ons helpen een gezonde beslissing te nemen.

Het is onhoudbaar om naast iemand te staan die zijn belangstelling verloren heeft en die geen bijdrage meer levert aan de relatie. Ook is het nooit prettig om te beginnen te beseffen dat onze partner zich verveelt. Het kan echter heel pijnlijk zijn als deze situatie zich lang voortsleept. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk hulp te zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Bernal Hernández, V. H., Torres Muñoz, M. A., Alvarado Orozco, J., & González Arratia López Fuentes, N. I. (2018). Causas de apatía en parejas casadas y en unión libre. Acta de investigación psicológica8(1), 83-94.
  • Vera, A. S., Navarro, E. L., Pina, M. R., & León, M. Á. M. Influencia del WhatsApp en las relaciones de pareja. REVISTA DE FUNDAMENTOS DE PSICOLOGÍA9(11), 4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.