Gevoelens van limerence: wat is het en hoe verschilt het van verliefdheid?

In het begin van een liefdesrelatie wordt de geliefde het middelpunt van alle gedachten en handelingen. Wanneer de intensiteit echter zo lang aanhoudt dat het ongemakkelijk wordt, kunnen we te maken hebben met een geval van limerence.
Gevoelens van limerence: wat is het en hoe verschilt het van verliefdheid?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Liefde is een van de meest intense en mobiliserende emoties. Verliefd worden en het begin van een liefdesrelatie brengen gewoonlijk positieve gevoelens van euforie, genot en verlangen naar intimiteit teweeg. Soms echter krijgen deze natuurlijke en aangename reacties een obsessief tintje en beginnen ze negatieve gevolgen te hebben. Dat is wanneer er sprake is van limerence.

Deze term werd bedacht door psychologe Dorothy Tenov om een psychologische toestand van obsessie voor een andere persoon te beschrijven, die wordt gekenmerkt door een sterk verlangen naar wederkerigheid van het liefdevolle gevoel. Het is een aandoening die overeenkomsten vertoont met obsessief-compulsieve stoornissen en verslavingen.

Hoe kunnen we gevoelens van limerence onderscheiden van verliefdheid?

Een groot aantal mensen dat lijdt aan limerence is zich niet bewust van hoe schadelijk hun gedachten, emoties en houdingen zijn. Het wordt vaak verward met typische verliefdheid.

Zoals ook bij andere gelegenheden gebeurt, worden natuurlijke en verwachte reacties problemen wanneer ze te intens worden. Zo kan verliefdheid er ook toe leiden dat iemand voortdurend aan zijn geliefde denkt en verlangt naar wederkerigheid in zijn gevoelens.

Verliefdheid heeft echter enkele onderscheidende kenmerken. Verliefdheid heeft een tijdelijk karakter dat uiteindelijk plaats maakt voor meer serene gevoelens, gebaseerd op intimiteit en verbintenis. Het koppel leert elkaar kennen en deelt momenten en interesses tot een diepere band is gesmeed.

In het geval van limerence kan de obsessie maanden of jaren duren zonder dat de intensiteit ervan vermindert, waardoor ze de gebreken van de ander volledig negeren en tot in het extreme idealiseren.

Bovendien is in een normale relatie het welzijn van de ander een prioriteit. Beide partners behandelen elkaar met respect en aandacht. De persoon die lijdt aan limerence geeft prioriteit aan zijn verlangen om emotioneel veilig te zijn.

Daarom kan hij zo ver gaan om de ander te achtervolgen, lastig te vallen en zijn grenzen te verleggen. Ze doen dit om te bewijzen en zichzelf te verzekeren van de genegenheid van de ander.

Tekenen om limerence te herkennen

Een vrouw herinnert zich haar man

Zoals we al hebben gezegd, is het niet altijd makkelijk om te herkennen dat er sprake is van limerence. Daarom volgen hier enkele van de basiskenmerken (Engelse link) van dit probleem:

  • Aanwezigheid van opdringerige en terugkerende gedachten over de andere persoon. Ze besteden veel tijd aan het fantaseren over een ideale relatie en het analyseren van elk gebaar en elke beweging om te zien of er sprake is van wederkerigheid. Bovendien worden deze signalen vaak overdreven en krijgen ze een betekenis die ze niet hebben.
  • Overmatige gerichtheid op de geliefde. Dit leidt tot sociaal isolement en verwaarlozing van andere belangrijke levensgebieden. Dit kan ernstige en verstrekkende gevolgen hebben voor studie of werk.
  • Een intense angst voor afwijzing. Dit kan zich zelfs uiten in fysiologische symptomen van angst, zoals:
  • Behoefte aan wederkerigheid. Het gebrek aan wederkerigheid leidt tot intense gevoelens van angst en depressie. Gezien het belang dat aan de ander wordt gehecht, lijdt de persoon die aan limerence lijdt bovendien aan een laag gevoel van eigenwaarde en gaat hij denken dat zijn leven zinloos is zonder de genegenheid van zijn partner.

De gevolgen van limerence

Een vrouw kijkt op een computer

Gevoelens van limerence kunnen ernstige gevolgen hebben op verschillende niveaus. Ten eerste leidt de obsessie voor de persoon tot verwaarlozing van andere vitale gebieden.

  • Dit kan leiden tot slechte academische of werkprestaties.
  • Het heeft ook gevolgen voor persoonlijke relaties, omdat men de neiging heeft zich te isoleren en negatief te reageren op kritiek.
  • Bovendien is er sprake van aanzienlijke emotionele onrust. Jaloezie, stress, angst en depressieve symptomen steken de kop op. Dit is een onvrijwillige toestand waarin gedachten en gevoelens oncontroleerbaar zijn.

Aan de andere kant kan degene die het onderwerp van de obsessie is zich lastig gevallen, onder druk gezet en niet gerespecteerd voelen. Dat komt door de voortdurende pogingen om wederkerigheid te bewerkstelligen. Kortom, het is een schadelijke en onaangename situatie voor beide betrokkenen.

Is er een behandeling?

Limerence is moeilijk aan te pakken, omdat de persoon zich in veel gevallen niet bewust is van het probleem. Psychologische interventie is echter zeer effectief. Het zal helpen om de oorsprong van de stoornis en de factoren die het in stand houden te identificeren.

Het zal echter ook een invloed hebben op het veranderen van gedachten over degene die deze gevoelens oproept, over zichzelf en over de betekenis van een relatie. Vanwege de overeenkomsten met obsessief-compulsieve stoornis, biedt exposure met reactiepreventie ook goede resultaten.

Liefde mag niet leiden tot obsessie

Liefde is een positief en aangenaam gevoel dat een emotionele band met andere wezens bevordert. Limerence is een stoornis die lijden veroorzaakt en de kwaliteit van het leven verslechtert.

Daarom is het belangrijk te kijken naar de overtuigingen die we hebben over liefde en de emoties en gedragingen te analyseren die ermee gepaard gaan. Wanneer het lijden onder deze gevoelens een gewoonte wordt en ons dagelijks leven begint te beïnvloeden, moeten we hulp zoeken om het te overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tennov, D. (1998). Love and limerence: The experience of being in love. Scarborough House.
  • Wakin, A. H., & Vo, D. B. (2008). Love-variant: The Wakin-Vo IDR model of limerence.
  • Willmott, L., & Bentley, E. (2015). Exploring the Lived-Experience of Limerence: A Journey toward Authenticity. The Qualitative Report20(1), 20-38.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.